REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Uždarius vietinius sąvartynus, nesusipratimų dėl šiukšlių išvežimo išvengti nepavyko. Vienus Kupiškio rajono gyventojus piktina naujasis buitinių atliekų išvežimo grafikas, kitus - kad dar niekas nepriima pavojingomis atliekomis laikomų asbestinio šiferio.

REKLAMA
REKLAMA

Tavo šiukšlės - tavo problema

 Tokiu sakiniu dabar esančią tvarką įvardija privačių gyvenamųjų namų gyventojai. "Apie rinkliavą už buitines šiukšles buvo daug rašyta, diskutuota, tačiau, atrodo, pagrindinis visų kalbų tikslas - tik pinigai. Įsipareigojimai gyventojams liko pamiršti, - piktinosi Paketurių kaimo gyventoja. - Kai tik prasidėjo rinkliava, pasikeitė individualių buitinių atliekų konteinerių išvežimo grafikas. Dabar jie išvežami ne kiekvieną savaitę, o kas antrą. Pasižiūrėkit, kas darosi. Visą dieną pakelėse stovi apkrauti maišeliais konteineriai, nes per tą laiką susikaupia didžiuliai šiukšlių kiekiai. Pinigus mokam ne už pusę paslaugos, o šiukšles veža kas antrą savaitę".

REKLAMA

Kita problema kamuoja tuos rajono gyventojus, kurie sumanė pakeisti stogo dangą ir atsikratyti pavojinga atlieka laikomu asbestiniu šiferiu. Jo kol kas nepriima niekur, nes teigiama, kad pavojingų atliekų išgabenimui reikia specialaus transporto ir licencijos.

Atsižvelgs į poreikį

Pasak UAB "Kupiškio komunalininkas" direktoriaus Rimanto Stundžio, dažniau vežti buitines atliekas būtų ekonomiškai nepagrįsta, nes naujasis regioninis sąvartynas gana toli - Liudynės kaime (Panevėžio r.). O tie asmenys, kurie skundžiasi, kad netelpa šiukšlės, galėtų įsigyti didesnės talpos konteinerius. Prakalbus apie tai, kad nėra sudarytos sutartys su gyventojais dėl buitinių atliekų išvežimo, direktorius teigė, jog jų nereikia, nes yra nustatytas bendras rinkliavos mokestis.

REKLAMA
REKLAMA

Ne toks kategoriškas šiuo klausimu buvo Savivaldybės Administracijos direktorius Žilvinas Aukštikalnis. "Jeigu matysime, kad yra poreikis buitines atliekas išvežti dažniau, ieškosime būdų, kaip tai padaryti, - sakė jis - Tačiau nereikia pamiršti, kad plastiko ir biodegraduojančių atliekų į tuos konteinerius pilti negalima. Žmonės dar dažnai pila obuolius, kitas daržovių atliekas, meta butelius, todėl konteineriai greitai prisipildo".

O tiems, kas turi pavojingų atliekų, teks palūkėti. Tik nuo spalio 1-osios planuojama jas priimti, nes jų išvežimą turės vykdyti konkursą laimėjusi įmonė. Kaip teigė Panevėžio regiono atliekų tvarkymo centro direktorius Arturas Grucė, šiuo metu vyksta darbuotojų, dirbsiančių su pavojingomis atliekomis mokymai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei pavojingomis atliekomis nuo spalio 1-osios kupiškėnai galės saugiai atsikratyti, tai kur reikės dėti skystąsias atliekas, dar visiška nežinia, nes UAB "Kupiškio komunalininkas" šios paslaugos nebeteiks. Dabar šiai veiklai vykdyti reikia licencijos, todėl, kol bus surasta išeitis iš susidariusios padėties, gyventojams teks palaukti, o nekantriausiems kyla pavojus turėti reikalų su aplinkos apsaugos inspektoriais už aplinkos taršą.

Nida Šulciernė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų