REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Teisingumo ministerija siūlo supaprastinti turto įkeitimo procedūrą. Jeigu Seimas pritartų siūlomoms pataisoms esą verslininkai lengviau gautų paskolas iš bankų, o bankai daugeliu atvejų turėtų nebereikalauti, kad verslininkai asmeniškai laiduotų už paskolas visu savo turtu.

REKLAMA
REKLAMA

Teisingumo ministro Remigijaus Šimašiaus teigimu, priėmus šiuos įstatymų pakeitimus, bus galima greičiau ir paprasčiau įregistruoti turto įkeitimo sandorį, paprastesne taps paskolų įmonėms išdavimo tvarka, palengvės teismų darbas.

REKLAMA

Šiuo metu įkeičiant nekilnojamąjį turtą reikia sudaryti hipotekos sandorį, gauti jo teisėtumo patvirtinimą iš notaro ir hipotekos teisėjo bei užregistruoti jį hipotekos registre. Teisingumo ministro teigimu, dvigubas sandorio teisėtumo patikrinimas yra visiškai nereikalingas ir papildomai apkrauna teismus darbu, todėl nustatoma, kad šiuo sandorius tvirtins tik notarai.

"Hipotekos sandorio teisėtumo patikrinimas yra administracinis, o ne teisminis procesas. Pavedus šį darbą tik notarams, sandorių sudarymo ir registravimo procesas taps paprastesnis, bus taupomos biudžeto lėšos, o teisėjai daugiau dėmesio galės skirti savo tiesioginiam darbui - spręsti teisminius ginčus", - sako R. Šimašius.

REKLAMA
REKLAMA

Paprastesnis bus ir kilnojamų daiktų įkeitimas - tokiems sandoriams nebereikės notarinio tvirtinimo. Teisingumo ministro teigimu, nelogiška reikalauti notariškai patvirtinti įkeičiamo kilnojamojo daikto sandorį, jei tokį daiktą netgi parduodant nereikia jokio notaro įsikišimo. Panaikinus šį reikalavimą, kilnojamų daiktų įkeitimo forma taps ir pigesnė, ir patrauklesnė tiek skolininkui, tiek kreditoriui.

Siekiant supaprastinti įkeitimo sandorių sudarymo procedūrą, numatoma atsisakyti ir hipotekos (įkeitimo) lakštų, kaip standartizuotos sandorio formos. Sandorio šalys galės laisvai susitarti dėl sandorio sąlygų bei turinio. Pats sandoris įsigalios nuo jo sudarymo momento, o formalus jo įregistravimas turės įtakos tik naudojant šį sandorį prieš trečiuosius asmenis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei Seimas pritars, šie pokyčiai įsigalios jau nuo kitų metų sausio 1 d.

Kartu su šiais pakeitimais nebeliks ir hipotekos skyrių prie apylinkės teismų. Vykdant institucinę pertvarką, iš esamų penkiolikos hipotekos skyrių šiuo metu jau panaikinti Kelmės, Ukmergės rajono apylinkės teismuose veikę skyriai, nuo lapkričio veiklą nutrauks Ignalinos, Mažeikių, Rokiškio hipotekos skyriai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų