REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atsisakiusi privalomosios karo tarnybos Lietuva kurs rezervą. Artimiausiu metu bus pristatyti planai, kaip šis procesas vyks, teigia Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentė, paklausta, kaip vertina Konstitucinio Teismo (KT) išaiškinimą, kuriame paskelbta, jog šauktinių kariuomenės atsisakyta teisėtai, o teisės aktai, susiję su kariuomenės pertvarka, neprieštarauja Konstitucijai, sakė, kad Lietuvoje reikia rengti rezervą. Rezervo rengimo planus ketinama pristatyti netrukus.

REKLAMA

Krašto apsaugai vadovaujanti konservatorė-krikdemė Rasa Juknevičienė neatmeta, kad galėtų būti visuotiniai privalomi 5-7 savaičių apmokymai. Vėliau žmogus, jeigu norėtų, būtų kviečiamas į profesinę kariuomenę arba įrašomas į rezervą, kur kas keletą metų mokytųsi.



Įsipareigojimus NATO ir toliau vykdysime

"Po to, kai šauktiniai buvo atšaukti Lietuvoje, Konstitucija bet kokiu atveju numato, kad kiekvienas Lietuvos pilietis turėtų galimybę būti pasirengęs ginti savo šalį. Tokią galimybę mes, šalies vadovai ir kariuomenė, turi sudaryti. Ir greičiausiai tai bus rezervo forma. Kiek žinau, KAM ir ministrė siūlys reformos projektą - kaip ir kokiu tempu, kokiu mastu apmokyti žmones į rezervą, į pagrindinę kariuomenę. Šie planai artimiausiu metu bus pristatyti", - sakė D. Grybauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Prezidentės, Lietuva turi mažas, bet labai kokybiškas pajėgas, kurios tikrai sugebėtų apginti šalį, kol sulauktume NATO sąjungininkių pagalbos.

D. Grybauskaitė teigė, kad kariuomenė turi vystytis, tačiau neslėpė, jog sunkmečiu šis procesas lėtės. Šalies vadovė taip pat užtikrino, kad Lietuva ir toliau vykdys tarptautinius įsipareigojimus.

"Aišku, sunkmečio metu vystymasis kiek lėtės, nes trūks lėšų, bet kariuomenė tikrai išgyvens, ir jos kovinę galią būtina palaikyti. Be abejo, įsipareigojimus, kurie yra įsipareigojimai NATO, Europos Sąjungai, jos karinėms pajėgoms, Lietuva tikrai vykdys", - žurnalistams sakė D. Grybauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bus visuotiniai apmokymai?

Krašto apsaugos ministrės teigimu, KT išaiškino, kad visi piliečiai turi būti tinkamai parengti ginti savo kraštą. Būtina parengti tokią strategiją, pagal kurią žmonės tinkamai pasiruoštų. Be to, KT paliko visas galimybes - šauktinius ir kitus variantus, kuriuos Vyriausybė Seimui pasiūlys.

R. Juknevičienė sakė, kad rengs tokią strategiją, kuri bus pati efektyviausia.

"Turint mokomąjį pulką - tokią gerą mokymo bazę - skaidyti į mokyklas, manau, būtų labai neišmintinga. Bet lygiagrečiai reikia plėtoti tam tikras kryptis, susijusias su kariniu švietimu - gynybiniu, nacionalinio saugumo", - teigė ji.

REKLAMA

R. Juknevičienė neatmetė, kad galėtų būti visuotiniai privalomi 5-7 savaičių apmokymai. Vėliau žmogus, jeigu norėtų, būtų kviečiamas į profesinę kariuomenę arba įrašomas į rezervą, kur kas keletą metų mokytųsi.

Antradienį šalies vadovė, krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė ir Lietuvos kariuomenės vadas Arvydas Pocius lankosi Rukloje, Jonavos rajone, Motorizuotojoje pėstininkų brigadoje "Geležinis Vilkas". Čia jie susitinka su Lietuvos kariuomenės atstovais, Gaižiūnų poligone stebi karines pratybas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų