REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lenkijos politikai ir menininkai gina R. Polanskį

Lenkijos politikai ir menininkai reiškia paramą šeštadienį sulaikytam kino režisieriui Romanui Polanskiui, kuris yra kaltinamas 1977 metais išprievartavęs trylikametę mergaitę. Šveicarijoje sulaikytam režisieriui šiuo metu gresia ekstradicija į JAV.

REKLAMA
REKLAMA

Ginti R. Polanskio, kuris turi Lenkijos ir Prancūzijos pilietybes, stojo ir buvęs Lenkijos prezidentas Lechas Walęsa. „R. Polanskis yra didi asmenybė. Jis daug nusipelnė Lenkijai ir visam pasauliui. Jis galėjo padaryti nuodėmę, tačiau, jei tai tik nuodėmė, tai ji turi būti atleista“ - teigė L. Walęsa.

REKLAMA

Ginti R. Polanskio dar vakar stojo Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis, kuris pareiškė prašysiantis, kad režisieriui būtų suteikta malonė.

Į R. Polanskio gynėjų gretas įsirašė ir žinomi Lenkijos kino menininkai – Agnieszka Holland, Andrzejus Wajda, Izabella Cywinska, Jacekas Bromskis ir Januszas Morgensternas. Jie ragina Lenkijos vyriausybę įsikišti į bylos nagrinėjimą.

„Mes manome, kad incidentas, kuris nutiko prieš 30 metų ir kuriame dalyvavo R. Polanskis, turi būti moraliai pasmerktas. Tačiau mes taip pat norime pabrėžti, kad jo sprendimas 1978 metais palikti JAV buvo bandymas pabėgti nuo nulinčiavimo teisme“ - rašo menininkai.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, Lenkijos prezidentas Lechas Kaczynskis atrodo nėra linkęs vienareikšmiškai stoti ginti R. Polanskio. „Aš suprantu menininkų protestus, tačiau taip pat suprantu, kad prieš įstatymą visi yra lygūs“ - Lodzės Medicinos universitete kalbėjo Lenkijos prezidentas.

Iš pradžių 1977 metais R. Polanskiui buvo inkriminuojami net 6 kaltinimai, dėl kurių jam grėsė visą likusį gyvenimą praleisti už grotų. Tačiau mainais už kaltės pripažinimą R. Polanskiui dalis kaltinimų buvo panaikinti, bet režisierius vis vien pabėgo iš JAV ir įsikūrė Prancūzijoje, kurios įstatymai saugo savo piliečiųs nuo ekstradicijos į JAV. Priminsime, kad R. Polanskis turi tiek Prancūzijos, tiek Lenkijos pilietybes.

2008 metais R. Polanskio teisininkai prašė, kad Los Andželo miesto teismas panaikintų kaltinimus, tačiau ieškinys buvo atmestas. Teismas nesiklausė net ir nukentėjusiosios Samanthos Geimer, kuri taip pat prašė teismo panaikinti kaltinimus režisieriui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų