REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugiau kaip dvi dešimtys pensijas gaunančių parlamentarų sunkmečio leteną pajus ir savo kišenėje.Vyriausybės parengtas "Sodros" gelbėjimo planas, be kita ko, numatantis apkarpyti ir dirbančių pensininkų gaunamas pensijas, gerokai paplonins pensinio amžiaus sulaukusių Seimo narių pinigines. Siūlymas vadovautis principu - kuo didesnis darbo užmokestis, tuo mažesnė pensija - nugnybs 70 proc. parlamentaro gaunamos pensijos. Seimo nariai, kaip ir visi pensininkai, turi teisę gauti visas socialinio draudimo išmokas, išskyrus valstybines pensijas bei rentas.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos parengtą metodiką pensininkams, uždirbantiems iki 200 litų, pensiją ketinama mažinti 2,5 proc., 600-800 litų - 10-15 proc., 2100 litų - 50 proc., 4200 ir daugiau litų - 70 procentų. Mėnesinis eilinio Seimo nario atlyginimas dabar siekia 6,9 tūkst. litų. Dar 3,2 tūkst. litų politikai gauna parlamentinėms išlaidoms.

REKLAMA

Pasiryžę kentėti

Šiuo metu iš 139 Seimo narių pensinio amžiaus yra sulaukę 23. Vakar LŽ kalbinti parlamentarai atvirai prisipažino esą nepatenkinti tokiais Vyriausybės sprendimais, tačiau, suprasdami sunkią finansinę valstybės padėtį, tikino esą pasirengę kentėti kartu su visa tauta.

"Su pinigais atsisveikinti visada sunku, jų gauti kur kas maloniau. Kaip dzūkė nesu gobšus žmogus ir jokios tragedijos nematau. Kiek yra, tiek užteks", - sakė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narė Danutė Bekintienė. Politikė neslėpė, kad jos pensija nėra didelė, nes visą laiką gaudavo gana nedidelį atlyginimą. "Auginau du vaikus, po Sausio įvykių mažasis ypač sirgo", - prisiminė parlamentarė. D.Bekintienė prisipažino senatvės pensijos gaunanti beveik tūkstantį litų.

REKLAMA
REKLAMA

Atsilieps skaudžiai

"Ką darysi, šeimos biudžetui atsilieps, bet išgyvensim. Tik gaila, kad antrą kartą brendame į tą pačią upę. Po Konstitucinio Teismo išaiškinimo jau teko pensininkams grąžinti neišmokėtas sumas", - priminė Socialdemokratų partijos frakcijos narys Justinas Karosas.

Frakcijos "Tvarka ir teisingumas" narys Julius Veselka neslėpė, kad jo pensija - 1400 litų. Politikas mano, kad jei valstybė būtų valdoma geriau, niekam pensijų nebūtų reikėję mažinti. "Aš labai piktas, kad iš manęs atima. Tikrai nesu kaltas, jog tautos valia premjeru tapo toks asmuo, kurio nė viena rimtesnė įmonė neskirtų net direktoriaus pavaduotoju kadrų reikalams", - teigė J.Veselka. Jo frakcijos kolegė Ona Valiukevičiūtė tikino, kad jos šeimos biudžetui pensijos apkarpymas atsilieps labai skaudžiai. Parlamentarė pasakojo išlaikanti ne tik savo, bet ir dukters šeimą. "Neseniai atlyginimas sumažėjo, dabar - pensija, tikrai bus sunku. Visą gyvenimą gyvenu nuo algos iki algos", - neslėpė O.Valiukevičiūtė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak politikės, kaip Lietuvos nusipelniusi artistė anksčiau ji gaudavo 475 litus pensijos. "Dabar pensija šiek tiek padidėjo, bet nedaug", - sakė O.Valiukevičiūtė.

Ateities planai neguodžia

Premjeras Andrius Kubilius ramina, kad visi apribojimai bei apkarpymai galios tik porą metų, kol baigsis sunkmetis. Tačiau kartu neslepiama, kad Vyriausybė planuoja pensinį amžių ilginti iki 65 metų. Esą to reikalauja besiklostanti krašto demografinė situacija. Šiuo metu moterys į pensiją išeina sulaukusios 60, vyrai - 62,5 metų.



Raimonda RAMELIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų