REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien Vilniuje sportinių šokių mėgėjai išvys įspūdingą reginį - Lotynų Amerikos šokių Europos ansamblių čempionatą.

REKLAMA
REKLAMA

Kasmetinis renginys po trejų metų pertraukos sugrįžta į Lietuvos sostinę. 2006 metais čia surengtame Europos čempionate triumfavo Klaipėdos „Žuvėdros“ sportinių šokių ansamblis.

REKLAMA

20 metų sukaktį šiemet švenčiantis klaipėdiečių kolektyvas tikisi vėl iškovoti aukščiausios prabos apdovanojimus. Senojo žemyno čempione Skaistutės ir Romaldo Idzelevičių vadovaujama „Žuvėdra“ yra tapusi jau šešis kartus, o praėjusių metų lapkritį šeštą kartą triumfavo pasaulio pirmenybėse.

Siūlo parduoti šokį

Kaip įprasta, „Žuvėdrai“ atstovaus dvi komandos. Tiesa, iš antrosios aukštų vietų nesitikima.

REKLAMA
REKLAMA

„Antrosios komandos tikslas - rengti pamainą pagrindinei, tad konkrečių tikslų jai nekeliame“, - sakė R.Idzelevičius.

„Pirmoji komanda kruopščiai rengėsi čempionatui. Nors jaučia didžiulę atsakomybę, šokėjai yra pasiryžę kovoti dėl pirmosios vietos“, - pažymėjo S.Idzelevičienė.

„Žuvėdra-1“ Europos čempionate atliks „James Bond“ programą, o „Žuvėdra-2“ šoks pagal „Brazil“ kompoziciją.

Klaipėdos ansamblio vadovai prasitarė, kad jų kuriamos kompozicijos sulaukia įvertinimo iš kitų šalių. Kai kurie Afrikos ar Europos kolektyvai siūlo nupirkti „Žuvėdros“ šokius už 4 tūkst. eurų, nors Vokietijoje reali tokio produkto kaina - maždaug keturis kartus didesnė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Perkalbėjo rusus

Vilniuje ant parketo žiūrovai išvys 15 ansamblių iš 10 šalių. Po pirmosios turnyro dalies į pusfinalį pateks 12 komandų, o finale varžysis jau tik 6.

„Bendra čempionato sąmata siekia apie 200 tūkst. litų. Šiam laikotarpiui - tai optimali suma“, - sakė čempionato direktorius Virginijus Visockas. Specialiai šiam renginiui iš Danijos buvo atvežtas parketas.

Beje, 2009 metų Lotynų Amerikos sportinių šokių Europos čempionatas iš pradžių buvo patikėtas rengti Rusijai. Tarptautinė sportinių šokių federacija (IDSF) tik vėliau renginio organizavimą perleido Lietuvai.

REKLAMA

„Nelengvai, bet pavyko perkalbėti tarptautinę federaciją ir rusus, - sakė Lietuvos sportinių šokių federacijos (LSŠF) prezidentas Gintaras Skorupskas. - Paaiškinome, kad Lietuva šiemet švenčia tūkstantmečio jubiliejų, o mūsų federacija - dvidešimtmetį. Rusai sutiko su sąlyga, kad kitąmet nepretenduosime į pasaulio čempionato rengėjus.“

Už varžybų organizavimą LSŠF Tarptautinei federacijai turėjo sumokėti 14 tūkst. litų.

Europos pirmenybės Vilniuje bus paskutinės, kuriose teisėjai ansamblių pasirodymus vertins pagal senąją sistemą. Nuo metų pabaigos teisėjai varžybų dalyviams skirs ne konkrečias vietas, o balus. Taip tikimasi objektyvesnio teisėjavimo.

REKLAMA

Rėmėjai nusisukę

Ne paslaptis, kad Klaipėdos sportinių šokių kolektyvo finansinė padėtis nėra pati geriausia. Ji nepasitaisė net ir praėjusį rudenį Austrijoje iškovojus planetos pirmenybių aukso medalius.

„Mūsų padėtis per šį laikotarpį ne tik nepagerėjo, bet ir suprastėjo, - LŽ atviravo R.Idzelevičius. - Vyriausybė žadėjo skirti 80 tūkst. litų, bet vėliau šią sumą sumažino 30 procentų. Klaipėdos miesto savivaldybė planavo paremti 35 tūkst. litų, bet gavome tik 27 tūkstančius. Kas išmano mūsų sporto šaką, žino, kad tokia suma menka.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiekvienam iš aštuoniolikos „Žuvėdros“ pirmosios komandos šokėjų mėnesiui išlaikyti ir tinkamai varžyboms pasirengti reikia bent dviejų trijų tūkstančių litų.

Vienas „Žuvėdros“ vadovų apgailestauja, kad dėl tokios padėties kenčia jaunieji šokėjai: „Teko priimti nelengvą sprendimą. Vaikų nario mokestį „Žuvėdros“ klube padidinome nuo 50 iki 70 litų mėnesiui. Mus taip pat paremia jaunųjų šokėjų tėveliai. Tik taip dar sukrapštome reikiamą biudžetą. Didesnės paramos iš rėmėjų Klaipėdoje tikėtis sunku - šiame mieste merdi ir kitos sporto šakos.“

REKLAMA

„Žuvėdros“ laimėjimai Europos čempionatuose

1992 m. Vokietija 4 vieta

1994 m. Vokietija 4 vieta

1995 m. Prancūzija 2 vieta

1996 m. Vokietija 2 vieta

1997 m. Lenkija 2 vieta

1998 m. Vengrija 3 vieta

1999 m. Baltarusija 1 vieta

2000 m. Austrija 2 vieta

2001 m. Vengrija 1 vieta

2002 m. Olandija 2 vieta

2003 m. Čekija 1 vieta

2004 m. Vokietija 1 vieta

2005 m. Vokietija 1 vieta

2006 m. Lietuva 1 vieta

2007 m. Vokietija 3 vieta

2008 m. Vokietija 2 vieta

Europos čempionato komandos

Klaipėdos „Žuvėdra-1“, Klaipėdos „Žuvėdra-2“, „Grund Gold Club Bremen“, „Tanz Sport Zentrum Velbert“ (abi - Vokietija), „Valcer Dance Studio“, „Gala TSE“ (abi - Vengrija), „Mečta“, „Cveta Radugi“ (abi - Rusija), „Aurora“, „Beodance“ (abi - Serbija), „TSC blau-Gruen“ (Austrija), „KROK“ (Čekija), „Double V“ (Olandija), „Floris dance“ (Rumunija), „Ystrad Fawr“ (Velsas).

Vilmantas REMEIKA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų