REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Būsimajai mados žurnalistei Genutei Žalienei nereikia rodytis spaudoje, kad gatvėje į ją žiūrėtų praeiviai. Vien jos laikysena, ryški apranga bei ilgos, kruopščiai nudažytos blakstienos verčia žmones ne tik atsisukti, bet ir nusišypsoti.

 

Kas jums įdomiausia studijuojant žurnalistiką?

Būsimajai mados žurnalistei Genutei Žalienei nereikia rodytis spaudoje, kad gatvėje į ją žiūrėtų praeiviai. Vien jos laikysena, ryški apranga bei ilgos, kruopščiai nudažytos blakstienos verčia žmones ne tik atsisukti, bet ir nusišypsoti.

 

Kas jums įdomiausia studijuojant žurnalistiką?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Viskas labai įdomu. Žurnalistika patraukė, nes mėgstu bendrauti ir komunikuoti, esu neabejinga naujienoms ir man ne tas pats, kas vyksta aplinkui. Apskritai esu gan drąsi, dar nebuvo pašnekovo, kurio numerį rinkčiau ketvirtą kartą drebančia ranka. Esu už rašymo skatinimą, kalbos kultūrą, etiką ir profesionalumą. Nepateisinu žmonių, kurie užsibuvę stovinčiame vandenyje, kalbina vis tuos pačius pramogų pasaulio atstovus, dar iškraipo jų žodžius ir save vadina žurnalistais iš didžiosios raidės. Beje, aš savęs žurnaliste dar nelaikau, bet žinau, kad ja tapsiu.

REKLAMA

Kaip patekote dirbti į žurnalą „Laisvalaikis“?

„Laisvalaikis“ priklauso „Respublikos“ leidinių grupei, su jais draugauju jau seniai: kaip skaitytoja bei kaip „Vakaro žinių“ kalendoriaus stilistė. Todėl visai nenuostabu, kad pajutusi rašymo malonumą ir įstojusi į VU žurnalistikos fakultetą norėjau dirbti „savoje“ leidinių grupėje. Pasišnekėjusi su vadovu nusprendėme, jog „Laisvalaikis“ kol kas man yra tinkama vieta tobulėjimui, o mano rašomos publikacijos apie grožio, mados atstovus - įdomios tai auditorijai.

REKLAMA
REKLAMA

Ar turite mados žurnalistikoje autoritetą?

Man patinka šmaikštus mados žurnalistės Kristinos Sabaliauskaitės žodis, taip pat Marijonas Mikutavičius, Skirmantas Valiulis. Vitas Tomkus teisingai rašo. Manyčiau, kai kuriems žurnalistams vertėtų atsisakyti klišinių dalykų, nes daugelis jų rašo taip, kad uždengus autorių pavardes, neatskirtum, kas yra teksto autorius - nėra savito rašymo braižo ir aistringo įsigilinimo.

Ar įmanoma rašyti apie madą nebaigus jos studijų?

Viskas įmanoma. Tik studijų nebaigusiam žurnalistui teks dirbti penkiagubai daugiau nei sukaupusiam žinių bagažą, ir tai bus ne taip „skanu“. Žurnalistas turi labai gerai pažinoti tą erdvę, apie kurią rašo.



Bet, jei pažvelgtumėme iš kitos pusės, daugelis mados žurnalisčių nebaigė šio dalyko studijų, bet dirba populiariausių žurnalų vyriausiomis redaktorėmis. Kaip tai galėtume vertinti?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Manau, joms yra sunkiau. Jos turi siauresnį matymo akiratį, bijo „pasipriešinti“ dizaineriams - čia diskutuotina tema.



Ko trūksta lietuviškiems žurnalams?

Iš tiesų šnekėti apie tai lengva, bet realybėje viskas vyksta sunkiai. Aš žurnaluose pasigendu naujovių, novatoriškų sprendimų. Yra mažai kompetentingų stilistų. Stilisto darbas neapsiriboja vien rūbų gavimu, jis turi iš tų rūbų sukurti naują įvaizdį: kažką tokio, ko paprastas žmogus nesumąstytų. Gal dalis žurnalistų tingi, jiems patogu kalbinti tuos pačius žmones kas tris mėnesius - nei telefono ieškoti, nei iš naujo prisistatinėti, griebia tą patį žmogų, kuris mėgsta šnekėti, nevargsta ieškodami įdomių asmenybių.

REKLAMA

Kuo skiriasi mados žurnalistas nuo mados kritiko?

Mados kritikas analizuoja madą ir konstruktyviai, pateikdamas argumentus, apibendrinamas pareiškia savo nuomonę. Ji nebūtinai yra neigiama. O mados žurnalistas perteikia informaciją, faktus.

Kokias savybes turėtų turėti mados žurnalistas?

Tokias, kuriomis turėtų pasižymėti bet kuris žurnalistas, čia kitoniškumo nėra. Jis turi būti greitos orientacijos, drąsus, komunikabilus, mokėti reikšti savo nuomonę, išklausyti, sugebėti „užuosti“ įdomybes, naujienas ir mokėti savaip jas perteikti kitiems.

REKLAMA

Kokia lietuviškos televizijos laida apie madą jums patiktų?


Lietuvoje nevyksta daug renginių, todėl ir laidos nebūtų iš ko rengti.



O jei žurnalistai važiuotų į užsienį ir rengtų reportažus apie mados savaites?

Lietuvą nelabai domina tokie įvykiai. Tokais dalykais domisi labai mažas žmonių skaičius.

Kodėl jus domina mados pasaulis?

Nes mados pasaulyje viskas rutuliojais aplink žmogų. Įstojau į Dailės akademiją, nes man patikdavo piešti žmones, rūbus. Mane domina estetikos, grožio sfera.



Kaip vertinate lietuvių dizainerius?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visokių yra. Visuomet žavėjausi Juozo Statkevičiaus bei Sandros Straukaitės darbais. Iš savosios kartos - Egidijaus Rainio, Aušros Norkutės kūryba.

Kuo jums patinka renginys „Mados infekcija“?

Man patinka, kad vienoje vietoje gali sutikti labai daug kolegų. Kartais pajuokauju, kad detaliau kolekcijas galėsime apžiūrėti vėliau - žurnaluose,  dabar smagiausia susitikti, pabendrauti su įvairių kartų kolegomis. Be abejo, akiai malonu išvysti daug stilingų žmonių. Taipogi būna keista, kai žmogus gyvenime rengiasi kukliai, o ateidamas į šį renginį pasikeičia: apsimauna žalias pėdkelnes, pasipuošia šešiais karoliais.

REKLAMA

Sakoma, kad svarbiausia kolekciją ne pristatyti, o ją parduoti, ar sutinkate su šia nuomone?

Manau, kad galvoti vien apie tai, kad reikia pristatyti kolekciją, nemąstant apie jos ateitį yra tiesiog kvailystė. Visi galvoja apie pelną. Gal tik studentai negalvoja apie rūbų ateitį.

Pamenate savo pirmąją  kolekciją?

Taip. Ji buvo pirmajame kurse. Labai ekstravagantiška, kūriau ją kartu su kursioke, dabar dirbančia žurnale „Laima“, stiliste Aušra Norkute. Vadinosi ji „Burbuliozė“, visi audiniai buvo padengti burbuliukais. Kolekcijos pristatymas vyko avangardiniame madų šou Kaune.



Ar labai jaudinotės?

REKLAMA

Ne, niekada nesijaudinu (šypsosi).

Mados pasaulis jums neatrodo pilnas įtampos?

Ne, o kas gali atsitikti blogo? Jei kepurė kam nukris - pakels ir užsidės vėl, jei mergina beeidama podiumu pargrius - atsistos ir eis toliau. Nematau dėl ko jaudintis.



Kaip atrodėte būdama moksleivė? Ar bendraklasiai nuspėjo, ką studijuosite?

Įvaizdžiu aš neišsiskirdavau, labiau išsiskirdavau charakteriu. Stiliaus atžvilgiu tada aš dar formavausi. Bendraklasiai matė, kad gražiai piešiu, kopijuodavo mano piešinius, piešdavau jiems, kai paprašydavo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kokios moterys jums palieka teigiamą įspūdį?

Įdomios asmenybės, iš kurių kažką gauni ir gali kažką duoti. Kai vyksta įdomi komunikacija. Nemėgstu žmonių, su kuriais nėra apie ką kalbėtis. Žmogus gali būti labai gražus, bet jei jis viduje bus tuščias, man su juo bendrauti nesinorės.

Kaip patartumėte vystyti moteriškumą?


Viduje kiekviena moteris yra silpnoji, švelnioji. Dalis jų bijo pasirodyti silpnomis, slepiasi po plačiais rūbais, kūprinasi, priešgyniauja savo prigimčiai, rūko ir užsiima kultūrizmu (juokiasi). Bet tai - kiekvieno žmogaus reikalas. Man patinka būti moteriškai.

REKLAMA

Kaip, jūsų nuomone, turėtų vykti stilingiausiųjų rinkimai?

Manau, jie Lietuvoje nėra reikalingi. Stilingiausiųjų rinkimai - labai subjektyvus dalykas, net jei stilingiausius rinktų komisija. O gal man komisija nepasirodytų kompetentinga? Nemanau, kad verta rinkti stilingiausius, nes yra pilna asmeniškumų dėl ko yra renkami vieni ar kiti asmenys.

Ar turite mėgstamiausią manekenę?

Neturiu.

O mados ikoną?

Neturiu (šypsosi). Man labai patiko viena išgirsta mintis: „Jeigu tu bandysi būti panašus į jį, tai kas tuomet norės būti panašus į tave? Kas norės pirkti kopiją, o ne originalą? “. Be abejo, nesąmoningai kažką iš kažko pasisemiu - tai natūralu, bet specialiai niekuo neseku.

Kalbino Julija Vital


Genutė Žalienė su dukrele, "Olialia.lt" nuotr.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų