REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS


Vyriausybei pritarus investicijų sutarties sudarymui, antras pagal dydį Jungtinės Karalystės bankas „Barclays“ Lietuvoje įkurs informacinių technologijų (IT) centrą.

REKLAMA
REKLAMA


Susitarta sklandžiai


Ketinimų protokolą dėl IT centro steigimo Lietuvoje Ūkio ministerija ir „Barclays“ pasirašė šių metų birželį. Bendravimo su „Barclays“ pradžia buvo padaryta dar anksčiau. 2008-ųjų vasarį Jungtinėje Karalystėje viešėjęs prezidentas Valdas Adamkus susitiko su pasaulinio finansų centro Londono Sičio meru lordu Davidu Lewisu bei finansų ir verslo bendruomenės atstovais.

REKLAMA


Tuometis šalies vadovas kvietė finansų sektoriaus atstovus investuoti Lietuvoje, o britai ypač domėjosi PPP (viešo ir privataus finansavimo) projektais, Europos Sąjungos struktūrinių fondų praktika ir vykdymu Lietuvoje.


„Siekiant užtikrinti partnerystę tarp Londono Sičio ir Lietuvos, svarbu įvardinti potencialų mišraus finansavimo projektų sąrašą, kuris būtų patrauklus ir Londono Sičiui, ir Lietuvai“, - kalbėjo tuometis ambasadorius Vygaudas Ušackas.

REKLAMA
REKLAMA


Iš diskusijoje dalyvavusių finansų sektoriaus įmonių užkibo tik „Barclays“. Bent kol kas. Dabar svarbu, kiek tai Lietuvai kainuos ir kiek naudos duos?


Dotacijos dydis slepiamas


Investicijų sutartyje numatyta, kad „Barclays“ Lietuvoje įkurs technologijų centrą, kuris aptarnaus banko mažmeninės ir verslo bankininkystės veiklą.


Vyriausybė sutartimi įsipareigoja suteikti dotaciją „Barclays“. „Dotacijos dydžio mums neleidžia atskleisti sutartis, nes ji yra konfidenciali, - komentavo ūkio ministro pavaduotoja ryšiams su visuomene Vita Ramanauskaitė. - Lėšos skiriamos pagal „Invest Lt+“ priemonę, kuria siekiama pritraukti investicijas. Atkreipiu dėmesį, kad, priešingai nei nuskambėjo žiniasklaidoje, ji nebuvo sukurta nei specialiai „Barclays“, nei jokiam kitam konkrečiam investuotojui“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA


„Barclays“ įsipareigoja per penkerius metus į technologijų centrą investuoti ne mažiau kaip 20 mln. litų.


Lietuva patraukli, bet...


Ketinimų protokolą pasirašęs ūkio ministras Dainius Kreivys sakė, kad sutartis su „Barclays“ bus pirmasis žingsnis Lietuvai siekiant tapti Baltijos jūros regiono paslaugų centru. Ministro teigimu, taip pat bus siekiama, kad 2015 metais trečdalį Lietuvos eksporto sudarytų būtent paslaugų eksportas. „Turime eksportuoti ne pigias prekes, o žinias“, - įsitikinęs D. Kreivys.


Pasirašant ketinimų protokolą, „Barclays“ atstovai tvirtino, kad Vilnius yra patrauklus įkurti IT centrui. Esą čia yra didelė aukštos kvalifikacijos technologijų specialistų koncentracija ir pasaulinio lygio infrastruktūra. Tačiau dabar Ūkio ministerija pripažįsta, kad dotacija „Barclays“ bus suteikiama būtent dėl to, kad nėra pakankamo reikalingų specialistų skaičiaus, o norisi, kad IT centre dirbtų kuo daugiau lietuvių.

REKLAMA


„Esame suinteresuoti, kad investuotojai, ateidami į šalį, sukurtų darbo vietų ir juose dirbtų mūsų šalies gyventojai. Taigi, jeigu rinkoje nepakanka aukštos kvalifikacijos specialistų, valstybė investuoja į jų kvalifikacijos kėlimą. „Barclays“ atvejis kaip tik toks“, - aiškino V. Ramanauskaitė.


„Barclays“ sutartimi įsipareigoja iki 2011 metų pabaigos sukurti ne mažiau 250 darbo vietų.


TIK FAKTAI


29 pasaulio šalyse veikiantis „Barclays“ bankas turi daugiau kaip 49 milijonus privačių ir verslo klientų.


„Barclays“ pelnas 2008 metais sudarė 4,38 mlrd. svarų sterlingų, 2007-aisiais – 4,42 mlrd. svarų sterlingų.


„Barclays“ jau įkūrė IT centrus strateginėse vietose Jungtinėje Karalystėje, Indijoje ir Singapūre.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų