REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus ir Šalčininkų rajonuose yra pažeidžiamos lygios galimybės bei nesudaromos sąlygos tautinių mažumų atstovų vaikams įgyti tinkamo išsilavinimo. Šiuose rajonuose valstybės institucijos bando sudaryti išskirtines sąlygas tiems vaikams, kurie ugdosi apskrities pavaldumo įstaigose, teigia Seimo narys Jaroslavas Narkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Seimo nario, vykdant apskričių reformą kuriamas dvigubas standartas savivaldybėse, o tautinių mažumų situacija Lietuvai įstojus į Europos Sąjungą prastėja. Jo teigimu, pastebima tendencija, kai bandoma sukompromituoti vietos savivaldos instituciją ir sudaryti atskiriems savivaldybės gyventojams išskirtinumo sąlygas bei švietimo sistemoje pažeisti lygių galimybių principus.

REKLAMA

"Vietos savivaldos įstatymas aiškiai apibrėžia, kad savivaldybės savarankiška funkcija yra savivaldybės teritorijoje vaikų iki 16 metų mokymosi užtikrinimas, priešmokyklinio ir ikimokyklinio vaikų ugdymo organizavimas. Visose savivaldybėse, išskyrus dvi, taip būtent ir yra. Savivaldybės organizuoja, o kitos valstybės institucijos stebi ir kontroliuoja, kaip savivaldybės vykdo savo pareigas", - teigia J. Narkevičius.

Tuo tarpu Vilniaus ir Šalčininkų savivaldybėse, kaip penktadienį spaudos konferencijoje pažymėjo parlamentaras, "nesudarytos sąlygos tai daryti pagal švietimo įstatyme apibrėžus principus. Pirmiausia, kad ta veikla būtų organizuota pagal lygių galimybių principą".

REKLAMA
REKLAMA

Be kita ko, Seimo nario teigimu, kontroliuojančios institucijos nevykdo savo funkcijų apskrities pavaldumo įstaigose, kontroliuoja tiktai savivaldybės įstaigas.

"Jeigu šeima augina tris vaikus, turi tam tikrą šeimos pajamų biudžetą, tai kiekvienam iš tų vaikų skiria tam tikrą lėšų sumą. Bet šalia esantis kaimynas, kuris, matyt, norėtų įgyti teisę gauti už vaikų priežiūrą tam tikrą išmoką, stengiasi pritraukti prie savęs iš tos šeimos kažkokį vaiką ir vilioja jį, kalba, kad aš tau nupirksiu naujesnius batelius, geresnį kostiumėlį, tiktai ateik pas mane ir būk mano globoje. Deja, taip ir atsitinka Vilniaus ir Šalčininkų rajonuose, kur valstybės institucijos bando sudaryti išskirtines sąlygas tiems vaikams, kurie ugdosi apskrities pavaldumo įstaigose", - susidariusią situaciją komentavo jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J. Narkevičius aiškino, kad Vyriausybė turėjo galimybę ištaisyti šią situaciją. Numatomoje vykdyti apskričių administracijų reformoje numatyta, kaip likvidavimas bus vykdomas ir koks likimas laukia apskritims pavaldžių įstaigų. Pagal planą, į Vyriausybės institucijas turėtų pereiti tos įstaigos, kurios vykdo funkciją plačiau negu rajono mastu. Vilniaus ir Šalčininkų rajonuose apskrities pavaldumo švietimo įstaigas planuojama perduoti Švietimo ir mokslo ministerijai.

"Vyriausybė ne tiktai nesistengia pasinaudoti proga ir sudaryti lygias galimybes, bet ir kompromituoja demokratiškai išrinktos valdžios požiūrį. Tai jau nėra neigiamas požiūris į tautinių mažumų atstovus, o tai jau yra nepasitikėjimas rajono išrinkta valdžia", - teigė J. Narkevičius.

REKLAMA

Parlamentaras patikino, kad kreipsis į aukščiausius šalies vadovus, jog šie išaiškintų ir argumentuotai paaiškintų, dėl kokių priežasčių sudaromi trukdžiai savivaldybėms vykdyti joms priskirtas savarankiškas funkcijas.

ELTA primena, kad Vyriausybė jau pritarė siūlymui 17 funkcijų perduoti ministerijoms, jų teritoriniams padaliniams ir įstaigoms prie ministerijų, 10 funkcijų perduoti savivaldybėms, o daugiau kaip 60 funkcijų apskritai panaikinti.

Nutarta 78 apskričių viršininkų įsteigtas įstaigas perduoti ministerijoms ar kitoms valstybės institucijoms, 140 įstaigų - savivaldybėms, o 11 įstaigų likviduoti. Taip pat nuspręsta, kad visos įstaigos, perduodamos savivaldybėms, bus perduodamos jų nuosavybėn.

REKLAMA

Švietimo ir mokslo ministerija perims Rytų Lietuvos lietuviškų švietimo įstaigų ir vaikų socializacijos centrų steigėjo teises, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija - specialiąsias paslaugas teikiančių neįgaliųjų įstaigų steigėjo teises, Sveikatos apsaugos ministerija - specializuotas paslaugas teikiančių sveikatos priežiūros įstaigų steigėjo teises.

Vyriausybės įstatymo projekte numatoma, kad 2010 m. liepos 1 d. bus panaikinama apskrities viršininko institucija ir likviduojamos apskrities viršininkų administracijos. Atlikus apskričių reformą, bus optimizuotas valstybės valdymas ir sutaupytos biudžeto lėšos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų