REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rugsėjo 29-ąją  Tėvui Stanislovui būtų sukakę 91-eri metai.

Šį savaitgalį  Paberžėje vyks renginiai skirti prieš ketverius metus mirusio kapucinų vienuolio atminimui. Tėvo Stanislovo gimtadienis bus švenčiamas kartu su Paberžės bažnyčios pusantro šimto metų jubiliejumi.

REKLAMA
REKLAMA

Šeštadienio vidurdienį Paberžės bažnyčioje bus aukojamos Tėvo Stanislovo Lietuvoje puoselėtos tradicinės lotyniško ritualo mišios, kurių metu sudėtines mišių dalis - grigališkojo choralo giesmes  giedos Vilniaus Universiteto giedojimo mokyklos Schola Cantorum Vilnensis giedotojai bei kantoriai.

REKLAMA

“Ramybe ir brandumu spinduliuojančias choralo giesmes Tėvelis pagiedojęs gražiai išversdavo ir paaiškindavo užrašytą prasmę. Ir šių mišių dalyviai gaus specialiai paruoštas knygutes, su senųjų lotyniškų tekstų vertimais ir mišių dalių paaiškinimais“, - sako renginio iniciatorius ir vienuolio kraštietis, Schola Cantorum Vilnensis narys Mindaugas Puidokas.     

Po mišių  Lietuvos muzikos ir teatro akademijos dėstytojas, LRT muzikinių laidų prodiuseris Jonas Vilimas skaitys paskaitą apie grigališkojo choralo reikšmę muzikos istorijoje ir tradicinėje liturgijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Sekmadienį, 11.30 val. Paberžės bažnyčioje vyks koncertinė dedikacija „Gyvenimo varpai“.

Tėvas Stanislovas nuošalioje Kėdainių rajono parapijoje Paberžėje dirbo nuo 1966 metų. Vienuolis ir kunigas tvarkė Paberžės bažnyčią  ir šalia esančias kapines, rinko ir restauravo bažnytinius žibintus, rūbus, paveikslus. Sukauptas meno vertybes Tėvas Stanislovas eksponavo svirnelyje įrengtame muziejuje. Sovietmečiu vienuolis priimdavo įvairių priklausomybių varginamus žmones, padėdavo jiems sugrįžti į visuomenę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1996 metais Tėvas Stanislovas apdovanotas Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino 4-ojo laipsnio ordinu, o 1999 metais už žydų gelbėjimą antrajame pasauliniame kare apdovanotas Žūvančiųjų kryžiumi.

Apie jo gyvenimą  pasakoja ne viena knyga - „Tėvo Stanislovo pamokslai“, „Apie meilę ir tarnystę“, Arvydo Juozaičio ”Tėvas Stanislovas”, Birutės Tiknevičiūtės „Tėvas Stanislovas: mažutėlių tarnas“, Vitos Morkūnienės „Pokalbiai Tėvo Stanislovo celėje, Gintaro Česonio nuotraukų albumas „Tėvas Stanislovas“,  dokumentiniai filmai „Atverk duris ateinančiam“, „Tėvas Stanislovas: stotis tyloje“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų