REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybės sprendimas mažinti visas išmokas ir didinti „Sodros“ įmokas sulaukia skirtingų ekonomistų vertinimų.

REKLAMA
REKLAMA

Ekonomistas R. Lazutka sako, jog valdžia neišnaudoja mokesčių didinimo galimybės, ir įspėja apie didėjantį emigracijos pavojų. LLRI atstovei K. Leontjevai daugiau nerimo kelia auganti „Sodros“ įmoka. Dėl to, jos teigimu, didės šešėlinė ekonomika, daugės bankrotų, mažės mokesčių mokėtojų.

REKLAMA

Vyriausybė trečiadienį nusprendė mažinti visas socialines išmokas bei 2 proc. padidinti „Sodros“ mokesčius. Taip pat žadama atsisakyti nemokamų pusryčių mokyklose ir transporto išlaidų kompensavimo.

Socialinių mokslų daktaras, VU profesorius Romas Lazutka mano, kad Vyriausybė, spręsdama valstybės ir „Sodros“ biudžetų deficitų problemą, neišnaudojo mokesčių didinimo galimybės.

„Biudžetų deficitą galima mažinti dviem būdais: mažinti išlaidas, ką dabar ir žadama daryti, ir didinti mokesčius. Man atrodo, kad neišnaudota antroji galimybė. Pensijų, kurios didesnės nei 650 litų, mažinimas yra labai skaudus sprendimas. 800 ar net 1000 Lt pensija yra labai maža“ – teigia R. Lazutka.

REKLAMA
REKLAMA

Ekonomisto nuomone, valdžia planuojamas sutaupyti lėšas – 2,5 mlrd. – galėtų paskirstyti milijonui žmonių, uždirbančių daugiau nei minimalią algą.

„Jiems tektų 200 Lt per mėnesį našta. Jeigu mes ją paskirstytume progresyviai, tai ji dar sumažėtų. Dirbantiesiems, man atrodo, tai būtų lengviau pakelti nei pensininkams, gaunantiems 800 Lt pensiją“, – įsitikinęs R. Lazutka. Jis sako, kad pozityvu yra bent tai, kad išmokos yra mažinamos progresyviai.

Tuo metu Laisvosios rinkos instituto (LLRI) ekspertei Kaetanai Leontjevai daugiau nerimo kelia „Sodros“ įmokų didinimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes nepritariame „Sodros“ įmokų didinimui. Sakoma, kad toks sprendimas yra laikinas. Bet mes turėjome laikiną 19 proc. PVM tarifą ir matėme kuo tai pasibaigė“, – teigia LLRI ekspertė.

Jos manymu, sprendimas didinti „Sodros“ įmokas „tik pablogins verslo ir visų dirbančiųjų, mokesčius mokančiųjų padėtį, padidins jų sąnaudą ir dėl to didės šešėlis, dėl bankrotų mažės mokesčių mokėtojų skaičius“.

Todėl, anot K. Leontjevos, vargu ar papildomos pajamos, kurias „Sodra“ tikisi gauti, – 450 mln. Lt – papildys jos biudžetą.

REKLAMA

„Tai tik dar labiau pablogins „Sodros“ pajamų surinkimą“, – įsitikinsi LLRI ekspertė.

K. Leontjevai abejonių kelia ir tai, kaip mažinamos pensijos.

„Jos darosi vis panašesnės į socialines išmokas, kurios priklauso nuo pajamų. Ir žmonės yra dezorientuoti, nes judama nesistemiškai, priešingomis kryptimis.

Būsimi pensininkai nežino, ką daryti, jie yra „palikti ant ledo“, nes privatus pensijų kaupimas jau buvo praktiškai eliminuotas, o „Sodros“ išmokama pensija vis labiau darosi panašesnė į socialinę pašalpą nei į užtarnautą pensiją“, – teigia LLRI ekspertė.      

REKLAMA

R. Lazutka mano, jog sunkiausia socialinė pasekmė, kurią sukels Vyriausybės sprendimas – išaugsianti emigracija. Todėl, jo nuomone, išmokas reikia plėsti.

„Tikrai reikia plėsti išmokas bedarbiams ir skurstantiesiems. Tik nedidelė dalis bedarbių ir skurstančiųjų gauna tas išmokas ir jos labai menkos, ir tai yra emigracijos pavojus.

Jei mes dabar tiems žmonėms nepadėsim išgyventi metus ar porą, paskui juos susigrąžinti praktiškai neįmanoma. Jau turime tą patirtį, ir šito reikėtų vengti. Todėl, man atrodo, kad užsiėmus tokiu taupymu, reikia neužmiršti, jog yra žmonių, kurie neturi iš ko taupyti“, – įspėja R. Lazutka.

Parengta pagal Lietuvos radijo laidą „Ryto garsai“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų