REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Skaitmeninių ir analoginių mamografų viešųjų pirkimų aplinkybėmis besidominti Seimo Antikorupcijos komisija nusprendė šį klausimą perduoti atidžiau svarstyti darbo grupei galimoms korupcijos apraiškoms sveikatos apsaugos sistemoje tirti.

REKLAMA
REKLAMA

"Pirmiausia į mūsų akiratį pateko Tauragės apskrities ligoninė, kuri mamografą iš to paties tiekėjo pirko kone dvigubai brangiau nei kitos sveikatos apsaugos įstaigos. Šiandien apsvarstėme ir nutarėme tyrimą praplėsti bei kartu atidžiau panagrinėti Šiaulių apskrities ligoninės mamografo pirkimo procedūrą", - sakė Antikorupcijos komisijos pirmininkas Kęstas Komskis.

REKLAMA

Komisija pabrėžė, kad Sveikatos apsaugos ministerija nekontroliuoja sau pavaldžių įstaigų, ypač nėra tinkamos lėšų naudojimo kontrolės. Įtardama galimą korupciją, Antikorupcijos komisija žada kreiptis į prokuratūrą.

Kaip jau skelbta, manografų pirkimu Šiaulių ir Tauragės apskričių bei Klaipėdos universitetinėje ligoninėse Sveikatos apsaugos ministerijos prašymu domisi Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) ir Viešųjų pirkimų tarnyba.

REKLAMA
REKLAMA

Išanalizavusi įstaigų pateiktus pirkimų techninius reikalavimus mamografams ministerija abejoja, ar reikalavimai nėra parengti tendencingai ir ar jie nepažeidė viešųjų pirkimų principų. Nustatyta, kad perkant mamografus kai kuriose gydymo įstaigose iš konkurso buvo pašalinti pigesni pasiūlymai, nes jie neatitiko techninių reikalavimų, nurodytų pirkimo dokumentuose.

Nepriklausomų specialistų vertinimu, mamografų parametrai, pagal kuriuos pigesni siūlymai buvo pašalinti iš konkurso, neturi įtakos mamografijos procedūros kokybei. Taip pat, įvertinus įsigytų prietaisų kainas, nustatyta, kad visais atvejais, nors buvo nupirkti tokie patys analoginiai bei skaitmeniniai mamografai, pirkimo kainos žymiai skyrėsi.

Šiuo metu yra renkama ir analizuojama informacija apie asmens sveikatos priežiūros įstaigose turimus brangius medicinos prietaisus. Dėl didelės informacijos apimties analizės procesą preliminariai planuojama atlikti iki 2009 m. lapkričio mėnesio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų