REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Už be pateisinamos priežasties Seimo posėdžių praleidimą siūlomas netgi parlamentaro mandato atėmimas. Tokią mintį trečiadienį po susitikimo su Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininku Algimantu Salamakinu ir jo pavaduotoja Vida Marija Čigriejiene išsakė Seimo Pirmininkė Irena Degutienė.

REKLAMA
REKLAMA

"Sutarėme, kad paruošime tokią tvarką, kad už vieną be priežasties praleistų posėdžių yra piniginės sankcijos, o toliau - iki mandato atėmimo. Tai turbūt būtų tikrai teisinga tuo labiau, kad yra ir kitų valstybių patirtis", - žurnalistams sakė I. Degutienė.

REKLAMA

Kalbėdama apie komitetų ir plenarinių posėdžių lankomumą Seimo Pirmininkė pažymėjo, kad buvo ne vienas atvejis, kai Seimo nariai savaitę ar dvi kažkur ilsisi Ispanijoje ar Italijoje, tuo tarpu kiti dirba. Pasak I. Degutienės, šiuo metu finansinės sankcijos taikomos, jeigu parlamentaras praleido daugiau negu pusę posėdžių.

Siekiant sudrausminti parlamentarus, kurie prasižengia su politiko etika ir morale, I. Degutienės nuomone, Seimo Etikos ir procedūrų komisija turi turėti žymiai daugiau įgaliojimų.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo vadovė teigia paprašiusi Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininko ir jos narių pateikti Seimo Statuto naują redakciją rengiančiai darbo grupei pasiūlymus dėl Seimo Etikos ir procedūrų komisijos įgaliojimų.

I. Degutienė taip pat mato spragas parlamentinei veiklai skirtų lėšų panaudojimo tvarkoje. "Yra, pavyzdžiui, nustatyta, kad tu gali panaudoti lėšas, bet niekur nėra parašyta, ar automobilių nuomai ar lizingui. Reiškia, kaip sakoma, kas neparašyta ir nedraudžiama - tai yra tarytum galima. Tai tikrai yra nenormalu", - sakė I. Degutienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jos nuomone, lėšų poreikis parlamentinei veiklai yra skirtingas, priklausomai nuo to, ar parlamentaras išrinktas vienmandatėje ar daugiamandatėje apygardoje.

Todėl, I. Degutienės teigimu, ji savo potvarkiu sudariusi trijų parlamentarų darbo grupę, kuri per 10 dienų turės pateikti Seimo valdybai sugriežtintą parlamentinei veiklai skirtų lėšų panaudojimo tvarką.

Šioje darbo grupėje yra Seimo nariai socialdemokratas Algimantas Salamakinas, konservatorė Vida Marija Čigriejienė ir "darbietė" Loreta Graužinienė.

Po susitikimo su etikos sargų vadovybe Seimo Pirmininkė I. Degutienė neslėpė, kad yra nepatenkinta Etikos ir procedūrų komisijos veikla, nes kai kurie jos nariai darbą šioje komisijoje suvokia kaip politikavimą. Todėl ji užsiminė apie būtinybę keisti šios komisijos sudarymo tvarką.

REKLAMA

"Pagal šiandieninę tvarką, kiekviena frakcija siūlo savo narį į Etikos ir procedūrų komisiją. Galbūt keičiant Seimo Statutą siūlyčiau kitokią tvarką nustatyti, kad etikos sargai parlamente būtų garbingi žmonės, visuomenėje turintys autoritetą. Tuomet tikrai nebūtų politizuojama situacija, o iš esmės sprendžiami tie iškylantys klausimai, kurie visai visuomenei bado akis", - tikisi I. Degutienė.

Seimo Pirmininkė taip pat sakė, kad siūlys nuo 1,5 vidutinio darbo užmokesčio (VDU) iki 1 VDU sumažinti parlamentinei veiklai skirtas lėšas. Kitą savaitę ji ketina pasiūlyti aptarti tai frakcijų seniūnams. "Visiems sunku, tai ir mums reikia susiveržti diržą ir gyventi pagal išgales", - sakė I. Degutienė.

Apie tai žiūrėkite LNK žinių videoreportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų