REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Siūlymas leisti santuokas nutraukti ir notarams sulaukė šalies dvasininkijos autoritetų susirūpinimo. Valdininkai įsitikinę, kad tai leis atsisakyti nereikalingų biurokratinių procedūrų, leisiančių sumažinti darbo krūvį teismams bei sparčiau organizuoti skyrybų procesą. Tuo tarpu dvasininkai teigia, kad skyrybų teisė turėtų būti palikti teismams, nes tai esą rimčiau ir solidžiau.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip jau buvo skelbta, gali būti, kad nuo kitų metų santuoką galės nutraukti ir notarai, jei dėl to sutaria abu sutuoktiniai, neturintys nepilnamečių vaikų bei kreditorių. Visais kitais atvejais, kaip ir dabar, kartu nebegalintys gyventi sutuoktiniai turės kreiptis į teismą.

REKLAMA

Tokį Civilinio kodekso pataisos projektą parengė Teisingumo ministerija. Šiuo metu projektas yra pateiktas visuomenei ir suinteresuotoms institucijoms derinti. Patikslintas po pastabų, jis artimiausiu metu bus teikiamas Vyriausybei svarstyti, vėliau jam pritarti turės Seimas.

Pasak Lietuvos Vyskupų Konferencijos (LVK) nario arkivyskupo Sigito Tamkevičiaus, toks siūlymas jiems nepriimtinas, kadangi Bažnyčia į šeimą žiūri kaip ne tik jai, bet ir valstybei svarbią instituciją.

REKLAMA
REKLAMA

"Kuo stipresnė šeima, tuo, manome, stipresnė ir valstybė. Skyrybų nuleidimas į notarų lygmenį prie šeimos stiprinimo neprisidėtų, kadangi notarai, nors ir solidi valstybės institucija, bet atlieka ir daug privačių sutarčių. Manau, kad žmonių sąmonėje šeimos institucija būtų truputį nuleista žemiau ir tai tikrai nepasitarnautų šeimos gėriui", - antradienio po susitikimo su teisingumo ministru žurnalistams sakė S. Tamkevičius.

Arkivyskupo teigimu, rimčiau ir solidžiau yra skirtis teisme, esamos tvarkos nereikėtų keisti. Dvasininkas siūlo nepamiršti ir moralinės šio klausimo pusės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Yra skirtumas, ar teismas, ar notaras juos išskiria. Jeigu žmogui reikia kažkokios sutartėlės, jis eina pas notarą ir tas notaras yra maždaug mano lygmens. O kai kokį nors klausimą nutaria per teismus svarstyti, iš tikrųjų jau žmogaus sąmonė truputį kitokia. Tai turbūt kiekvieną žmogų vers truputį dar kartą pasverti ir tik tada eiti. (...) Mūsų, Bažnyčios, nuomone, geriausia, kad liktų dabartinė padėtis, kadangi beveik visose Europos valstybėse skyrybos paliktos teismams", - aiškino LVK narys.

Arkivyskupas išsakė viltį, kad Teisingumo ministerija toliau atidžiai svarstys šį klausimą, atsižvelgs į visuomenės bei Bažnyčios nuomonę ir priims sprendimus, užtikrinančius šeimos autoritetą valstybėje.

REKLAMA

Teisingumo ministro Remigijaus Šimašiaus teigimu, normalu, kad LVK yra suinteresuota santuokos instituto išlaikymu ir stiprinimu.

"Problema yra ta, kad šiandien santuokos instituto reglamentavimas nėra tobulas ir bent jau darbo grupės, kurios ministerijoje parengė projektus, yra įsitikinusios, kad teismo funkcijų, kai nėra nei esamo, nei potencialaus ginčo, šioje vietoje nedaug. Jeigu norime išlaikyti santuokas, kurios dar gali potencialiai išlikti, reikia kalbėti apie santuokų nutraukimo procedūras, galbūt apie privalomą laiką, kiek reikia duoti besiskiriantiems, neišskirti galbūt iš karto impulsyviai, apie privalomąjį taikinimą galvoti, bet ne apie institucijas", - kalbėjo ministras.

REKLAMA

Kita vertus, jis pabrėžė, kad iš dalies galima sutikti su Bažnyčios atstovų iškeltu psichologiniu aspektu, jog teismą žmonės priima rimčiau negu notarą. Pasak R. Šimašiaus, notaras taip pat yra aukštus valstybės įgaliojimus turintis pareigūnas. Skyrybų procesas pas notarą, ministro teigimu, pranašesnis tuo, kad palengvins teismų darbą, padės atsisakyti nereikalingų biurokratinių procedūrų bei leis sparčiau organizuoti skyrybų procesą. Ministerija Vyriausybei siūlys variantą leisti santuokas nutraukti ir notarams.

Jei bus pritarta šiai tvarkai, notaras, gavęs sutuoktinių pareiškimą skirtis, patikrins, ar jie neturi nepilnamečių vaikų ir kreditorių, o pastaruosius informuos apie sutuoktinių ketinimą nutraukti santuoką bei sutartą turto padalijimo būdą. Jei per dešimt dienų dėl to nebus pareikšta pretenzijų, notaras sutuoktiniams pasirašius patvirtins sutartį dėl santuokos nutraukimo pasekmių. Šiam skyrybų fakto patvirtinimui apskųsti projekte numatytas mėnuo. Jei per jį sutartis dėl santuokos nutraukimo pasekmių neapskundžiama, notaras apie ištuoką informuoja civilinės metrikacijos įstaigą.

Pagal projektą, tokia tvarka negalės pasinaudoti tie sutuoktiniai, kurie kartu augina vaikus, turi kreditorių, nesutinkančių su sutuoktinių pasirinktu turto pasidalijimo būdu, ar nesutaria dėl skyrybų reikalingumo. Tokiais atvejais sprendimą dėl skyrybų turi priimti teismas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų