REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Barakas Obama susitiks su Izraelio ir Palestinos lyderiais

JAV prezidentas Barakas Obama antradienį susitiks su Izraelio ir Palestinos lyderiais bei bandys atnaujinti taikos derybas, praneša „BBC“.

REKLAMA
REKLAMA

Planuojama, jog prieš trišalį susitikimą B.Obama atskirai kalbėsis tiek su Izraelio premjeru Benjaminu Netanyahu, tiek su Palestinos prezidentu Machmudu Abbasu.

REKLAMA

Iki šiol bandymai atnaujinti taikos procesą buvo blokuojami dėl Izraelio gyvenviečių statybos Vakarų Krante.

Vienas iš aukštų JAV pareigūnų žurnalistams pažymėjo, jog šie susitikimai rodo naujojo Amerikos prezidento „asmeninį atsidavimą taikai Vidurio Rytuose“

„Vos prieš devynis mėnesius Gazos ruožą niokojo karas. Naujoji Izraelio vyriausybė gyvuoja dar tik penkis mėnesius, o jau šią savaitę trys lyderiai susės prie derybų stalo ir bandys gilinti tarpusavio supratimą“, - teigė JAV vyriausybės atstovas.

REKLAMA
REKLAMA

Izraelio premjeras teigiamai sutiko raginimus pradėti naujas derybas ir pažadėjo kalbėti „be išankstinių sąlygų“.

Gilus įsitraukimas

Apie trišalį susitikimą buvo nuspręsti paskelbti po to, kai paskutinis JAV pasiuntinio Artimiesiems Rytams Džordžo Mičelo derybų ciklas nedavė norimų rezultatų.

Pasak Baltųjų Rūmų, šis susitikimas tęs B.Obamos, Dž.Mičelo ir JAV valstybės sekretorės Hilari Klinton pastangas „pakloti solidų pagrindą derybų atnaujinimui iš esmės“.

Dar praėjusią savaitę D.Mičelas kartu su B. Netanyahu svarstė Izraelio gyvenviečių klausimus. Jis taip pat buvo nuvykęs į Vakarų Krantą ir šiuo klausimu šnekėjosi su Palestinos lyderiu. Dž.Mičelis tikėjosi pasiekti preliminarų susitarimą, prieš visoms pusėms susitinkant Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje, tačiau pasiuntinio pastangos apčiuopiamų rezultatų nedavė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

M. Abbas ir JAV reikalauja visiškai įšaldyti naujų gyvenviečių Vakarų Krante statybas. B. Netanyahu savo ruožtu abiems pusėms pasiūlė trumpalaikį kelių mėnesių sustabdymą, tačiau ne Rytų Jeruzalėje ir ne tose vietose, kur nauji namai jau buvo patvirtinti.

Naujos sąlygos

Šeštadienį abi pusės kaltino viena kitą susitarimo atnaujinti taikos derybas stygiumi.

Pasak Izraelio užsienio reikalų ministerijos atstovo Yossi Levi, Palestinos vyriausybė „trukdo atnaujinti opias taikos derybas, reikalaudama tokių sąlygų, apie kurias anksčiau niekada nebuvo kalbėta“.

REKLAMA

Kurias tiksliai palestiniečių sąlygas omenyje turėjo užsienio reikalų ministerija pranešta nebuvo.

Machmudas Abbasas savo ruožtu teigė, jog dėl susitarimo stokos reikia kaltinti Izraelį, kuris nesutinka įšaldyti gyvenviečių kūrimosi Vakarų Krante.

„Kelias dabar yra užblokuotas“, - alegoriškai sakė jis žurnalistams Kaire.

„Su mumis [ponui Mičeliui] darbo jau nebeliko, nes mes laikomės visų įsipareigojimų. Dabar didžiausias dėmesys turi būti skiriamas darbui su Izraeliu“, - teigė Palestinos prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų