REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičiene rugsėjo 19 d. susitiko su Lenkijos ir Danijos gynybos ministrais bei aptarė dvišalio ir regioninio saugumo aktualijas. Dvišaliai susitikimai vyko Ščecine Lenkijoje minint NATO daugianacionalinio Šiaurės Rytų korpuso dešimtmetį.   

REKLAMA
REKLAMA

Susitikime su Lenkijos gynybos ministru Bogdanu Klichu (Bogdan Klich) apsikeista nuomonėmis dėl JAV sprendimo nedislokuoti Rytų Europoje priešraketinės sistemos elementų tokio pobūdžio, koks buvo planuotas anksčiau. Ministrai atkreipė dėmesį, kad priešraketinės sistemos kūrimas nenutrūksta. Šiuo metu laukiama JAV ir Lenkijos konsultacijų rezultatų.   

REKLAMA

Lietuvos ir Lenkijos ministrai sutarė, kad dar šį rudenį pasirašys ketinimo protokolą, numatantį kurti bendrą Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos brigadą, kuri pilną operacinį pajėgumą pasieks 2013 m.

Su Lenkijos gynybos ministru taip pat kalbėta apie ES kovines grupes, pasikeista nuomonėmis dėl kaimynystėje vykstančių Rusijos ir Baltarusijos karinių pratybų "Zapad 2009".  

Dvišaliame susitikime su Danijos gynybos ministru Sorenu Gade (Soren Gade) krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė padėkojo Danijai už dalyvavimą Lietuvos vadovaujamoje Afganistano Goro provincijos atkūrimo grupėje ir pakvietė bendradarbiauti civiliniuose projektuose.   

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat ministrė padėkojo už pagalbą Baltijos batalionui, besirengiančiam budėti NATO greitojo reagavimo pajėgose nuo 2010 m. Danija yra sutikusi pagal galimybes pagelbėti dėl strateginio bataliono pergabenimo jūra. Ministrė R. Juknevičienė pabrėžė, kad dvišalis karinis bendradarbiavimas su Danija yra vienas sėkmingiausių Lietuvos dvišalio bendradarbiavimo pavyzdžių.   

Ministras S. Gade patikino, kad jo šalis ir toliau aktyviai dalyvaus NATO regioninėje oro erdvės patruliavimo misijoje Baltijos šalyse. Ministrai aptarė Estijoje, Tartu įsikūrusio Baltijos gynybos koledžo raidą.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Susitikimuose krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė išreiškė užuojautą dėl Afganistane žuvusio Danijos kario, taip pat dėl 12 šachtoje žuvusių Lenkijos angliakasių.   

Dvišaliai susitikimai vyko minint NATO daugianacionalinio Šiaurės Rytų korpuso dešimtmetį. Korpusas įsteigtas trijų šalių - Danijos, Lenkijos ir Vokietijos, ir geografiškai yra artimiausia Lietuvai NATO vadavietė. Lietuva į korpuso štabą yra delegavusi keturis karininkus. Šiam korpusui taip pat yra priskirta ir Danijos divizija, su kuria glaudžiai bendradarbiauja Lietuvos kariuomenės motorizuotoji pėstininkų brigada „Geležinis Vilkas".   

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų