REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Penktadienį Vilniaus apygardos teisme vyko eilinis kontrabandos karaliumi tituluojamo vilniečio Viliaus Karaliaus vadovaujamos 20 asmenų gaujos teismo procesas.

REKLAMA
REKLAMA

Ankstų rytą prie teismo posėdžių salės susirinko apie kelias dešimtis vyrų. Kai kuriuos jų šioje byloje atstovauja vieni brangiausių ir garsiausių advokatų.

REKLAMA

Užsipuolė fotografą

Daugelis kaltinamųjų koridoriuje išvydę „Balsas.lt“ fotografą, elgėsi ramiai, tačiau kai kurie jų akivaizdžiai piktinosi sulaukę „netikėto žurnalistų vizito“.

Koridoriuje sutiktas fotografas bene didžiausią pasipiktinimą kėlė V. Karaliui. Skubiai įėjęs į teismo rūmus, prieštaringos reputacijos veikėjas kėsinosi uždengti objektyvą, tačiau galiausiai susierzinęs nėrė prie šalia teismo salės durų stovėjusių bičiulių.

REKLAMA
REKLAMA

Šios „amžiaus byla“ pramintos stambių kontrabandininkų bylos teismo procesas jau kurį laiką kelia tam tikrų pamąstymų ne tik kaltinimą palaikančiam Generalinės prokuratūros prokurorui, bet ir kai kuriems teisės ekspertams.

Nuosprendis – spalio pabaigoje

Penktadienį kaltinamieji tęsė dar praėjusių metų birželį pradėtas baigiamąsias kalbas. Per kelias minutes trukusį teismo posėdį teisėja paskelbė, kad nuosprendis šioje byloje bus skelbiamas šių metų spalio 30 dieną.

Šioje byloje valstybinį kaltinimą palaiko Generalinės prokuratūros prokuroras Justas Laucius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prokuroras J. Laucius anksčiau yra pripažinęs, kad jam abejonių kelia tai, kad V. Karaliaus ir jo bendrų byla net trečius metus nagrinėjama pirmosios instancijos Vilniaus apygardos teisme.

Byloje yra vienas itin intriguojamas epizodas − V. Karalius ir vienas asmuo kaltinami suklastoję dokumentus, kuriais pasinaudodami neteisėtu būdu įgijo maždaug 3 mln. litų vertės svetimą turtą.

Kiek kainuoja laisvė?

„Tiriant bylą, sklido kalbos, kad teisiamieji, siekdami išlaisvinimo, mėgina surinkti apvalią pinigų sumą, kurią ketina paskirstyti visiems su šia byla susijusiems teisėsaugininkams“, − prieš kelis mėnesius savaitraščiui „Balsas.lt savaitė“ kalbėjo prokuroras J. Laucius.

REKLAMA

Teisėsaugininkų kabinetuose sklando kalbos, kad už ne vienerius metus Lietuvoje ir Rusijoje plačiai veikiusiems kontrabandininkams palankius teismo sprendimus ketinta sumokėti maždaug 300–500 tūkst. eurų.

Principingai veikiantis prokuroras J. Laucius teismo prašo V. Karalių pasiųsti už grotų 8 metams.

Prieš keletą metų, remdamasis J. Lauciaus surinktais įrodymais, teismas kitoje byloje V. Karaliui skyrė 2 metų ir 2 mėnesių laisvės atėmimo bausmę.

Manoma, kad V. Karalius bene aktyviausiai siekia išvengti realios kalėjimo bausmės.

Mėgaujasi pasakiškais turtais

Druskininkų kurorote, kur kadaise V. Karalius gyveno ir dirbo policijoje, o paskutiniu metu dažniausiai leidžia laisvalaikį, kalbama, kad neseniai jis dėl kažkokių priežasčių buvo suimtas ir įkalintas areštinėje.

REKLAMA

Šešėliniame pasaulyje plačiai žinomas V. Karalius pastaruoju metu pagal įgytus turtus ir įtaką jau praaugo didžiausius kada nors šalyje klestėjusius kontrabandos lyderius.

Jis prieš kurį laiką įsikėlė į vieną brangiausių ir didžiausių namų šalia Vilniaus esančioje valdžios vyrų pamėgtoje Turniškių gyvenvietėje.

„Balsas.lt savaitės“ paklaustas, ką mano apie gresiantį ilgą įkalinimą, V. Karalius telefonu atšovė: „Manau, kad jūs, žurnalistai, apie tai geriau turėtumėte būti informuoti. Prašau manęs daugiau netrukdyti, viso gero.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teisėjų trijulės mafija

V. Karalius plačiai išgarsėjo 2002-aisiais, kai, įkliuvus dviem kontrabandininkams broliams, kreipėsi pagalbos į savo draugės tėvą, Lazdijų rajono apylinkės teismo pirmininką Arvydą Gudą.

Pastarasis paskambino Panevėžio teismo vadovui Dariui Japertui į Panevėžį, o šis – Biržų teismo pirmininkei Palmyrai Linkevičienei, prašydamas kad sulaikytiems vyrams nebūtų taikoma kardomoji priemonė suėmimas.  

Po poros savaičių buvo suimtas ir pats V. Karalius. Tuomet A. Gudas uoliai ėmėsi būsimo žento išlaisvinimo operacijos. Pagalbos jis vėl kreipėsi į kolegas D. Japertą ir P. Linkevičienę.

REKLAMA

Netrukus, teisėsaugininkams tarpininkaujant, buvo atmestas prokurorų skundas ir sunkiu nusikaltimu įtartas V. Karalius išvengė suėmimo.

Minėti trys teismų pirmininkai ilgai įrodinėjo esą nekalti, tačiau galų gale Aukščiausiasis Teismas pripažino juos piktnaudžiavus tarnyba ir organizavus piktnaudžiavimą. Teismas atėmė jiems galimybę dirbti teisėsaugos institucijose: A. Gudui – 4 metams, D. Japertui – 2 metams ir 3 mėnesiams, o P. Linkevičienei – metams ir 3 mėnesiams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų