REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pristatyti festivalio „arMADA“ dalyviai

2009 m. rugsėjo 26 d. jaukiame Užupio kiemelyje (Užupio g. 2), kur nuo seno buvo žydų dirbtuvės, o dabar galerija/klubas „Stopkė“ - atgims  kultinis, prieš 10 metų revoliuciją Lietuvos madų padangėje padaręs, meno ir madų festivalis „arMADA“.

REKLAMA
REKLAMA

Spalvingą  bobų vasaros šeštadienį, alternatyvų žvilgsnį į šiuolaikinę madą pristatys 6 dizaineriai iš Lietuvos bei svečiai iš Prancūzijos ir Didžiosios Britanijos.

REKLAMA

Madų kolekcijose persipins aukštosios mados žaismas su gyvenimiška buitimi, tradiciniai ar etnografiniai elementai su absurdo ar skulptūriniais sprendimais.

Festivalio metu žodis „mada“ peržengs įprastinę mados ir grožio sampratą, o novatoriški sprendimai bus orientuoti į šiuolaikinės visuomenės problemas: ksenofobiją, kaukes, popsą...

Taigi festivalio „arMADA” tikslas - sukurti drąsiais estetiniais ir eksperimentiniais sprendimais paremtą meno ir mados sintezę, apimančią išskirtinį bei maksimalų vaizduotės, materijos ir kūrybos panaudojimą.

REKLAMA
REKLAMA

„arMADA” festivalio metu žiūrovas pateks ant menininko sukurto pjedestalo, o gal podiumo ar ešafoto, kuris kaip giljotina kapos vaizduotės ar humoro jausmo neturinčias galvas. Tai bus šventė, kurioje žiūrovo pojūčiai patirs žaismingą įtampą ir džiaugsmą, galimybę praplėsti savo estetikos supratimo ir tolerancijos ribas.

Festivalio dalyviai:

JURGA SUTKUTĖ. Festivalyje pasirodys jau spėjusi išgarsėti jaunoji menininkė iš Šiaulių - Jurga Sutkutė. Jurga ne tik yra prisidėjusi prie daugybės dailės ir dizaino renginių organizavimo, bet ir pati juose aktyviai reiškiasi kaip dizainerė. Jau sukūrusi kolekcijas „Migracija” ir „Analizatorius”, „Mados infekciją”, „Kabura”, su kuria tapo viena iš šių metų „Injekcijos” laimėtojų, meno ir mados festivalyje “arMADA” Jurga pristatys kolekciją pavadinimu “MDM sistema arba medus, duona ir meilė”. MDM – tai tikrumas, esmingumas, juslingumas, svaigulys, susitapatinimas, žaidimas, šiluma, ekstazė, kvapas, spalva. Duona transformuojasi į kūno tęsinius, o medus - sulipdo.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

RASA MEKUŠKAITĖ. Vieną iš įspūdingiausių kolekcijų “arMADA” festivalyje pristatys jau ne kartą madų šventėse dalyvavusi dizainerė Rasa Mekuškaitė. Menininkė savąja kolekcija "Aitvarai" sieks vizualiai ir apčiuopiamai išreikšti žmogaus jausmus ir būsenas: skaistybę, meilumą, išsiblaškymą, pyktį, baimę bei godumą. Ant bambuko lazdos tvirtinami ir žmogaus rankų pagalba skraidantys aitvarai įgis atpažįstamų žmogaus, kaip personažo, bruožų. Kolekcijos idėja - mes patys valdome savo jausmus.

GIEDRĖ  ANYŽYTĖ. Vilnietė dizainerė Giedrė Anužytė renginio metu pristatys kolekciją pavadinimu “Paviršius”. Kolekcijos autorė savo darbais sieks atskleisti, jog kiekvienas iš mūsų turime asmeninį kintantį paviršių, esame su mintimis, kurios verčia formuoti išorinį kiautą, su akimis, kurios tyrinėdamos aplinkos reljefus ir faktūras, mato kaip tai padaryti, mes su rankomis, kurios paklūsta pastarosioms ir deformuoja asmeninius paviršius, pokyčiai nuo to, kur esame, apie ką mąstome, liečiame, kuo kviepuojame. Kolekcijos tikslas – parodyti, kad visi mes esame prisitaikėliai, pasislėpę po asmeniniu paviršiumi, tačiau vis dar turintys vidinius langus ir duris.

REKLAMA

AGNĖ  DEVEIKYTĖ. Senaisiais pynimais besidominti dizainerė Agnė Deveikytė festyvalyje „arMADA“ pristatys kolekciją, pavadinimu “Laiko transformerės“. Kuriant kolekciją buvo panaudojamas senasis pynimo būdas ir modernios medžiagos bei naujausios technologijos. Plastikai ir kitos sintetines medžiagos, aštrios formos metališkumas, blizgesys jungsis su natūraliais pluoštais, vilna, šilku, lengvom, drapiruotom formom.  Visa tai transformuosis į netikėtus siluetus, formas, faktūras, spindesį. Drabužis tarsi technologijos užvaldys žmogų, užgoš asmenybę.  

REKLAMA

IEVA DAUGIRDAITĖ. Žinomos Lietuvoje dizainerės Jolantos Rimkutės ; diplomantė Ieva Daugirdaitė (Vilniaus dizaino kolegijos studentė) festivalio metu pristatys itin spalvingą kolekciją, pavadinimu “Spalvos ir siluetai”. Kolekcija kuriama remiantis idėja, jog spalvos, judesiai, drabužiai ir jų forma- tai nuotaikų, emocijų ir asociacijų išdavikai. Kolekcijos tikslas -  pasitelkiant elementarius drabužio siluetus - X, O, stačiakampį, trapeciją ir spalvas -  perteikti norimą emociją ir asociaciją.  Mėlyna simbolizuos tėkmę bei atsipalaidavimą, geltona - optimizmą ir laimę, raudona - karštį, aistrą ir seksualumą, žalia - gamtą ir natūralumą; juoda- skausmą bei rimtį.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat dizainerių gretas papildys svečiai iš užsienio: prancūzas Joël Jagot iš Pietų Prancūzijos, ispanės Rocio Tamara Gomez Navarro ir Luisa Amanda Vargas Lencina, šiuo metu gyvenančios ir kuriančios Londone.

Joël Jagot kūrinys - ne prêt a porter kolekcija. Kūno spalvos linija yra esminė kolekcijos grandis.

Kolekcijos tikslas būtų  iškelti klausimus apie mados pasaulio aplinką ir jos kodus. Kūnas aptemptas apklijuotomis (prislėptomis) jo dalimis išlaiko visumą, nesubyra ir kartu apsorbuoja kitas materijas ir skirtybes. Kūnas kaip siluetas prastai slepiantis ar iškreipiantis vulgarumo, įpakavimo ir grožio sąvokas. Dirbtinių plaukų imitacija ant odos tampa artimesnė šiuolaikiniam menui ar performansui. Ir nežiūrint šių „agresijų“ kūno seksualumas sugeba rezistuoti.

REKLAMA



Dizaineriai pristatys madų šou, kuris atspindės pagrindinę šio festivalio temą - futuristinę gamtos ir mokslo simbiozę, kurioje jūs, žiūrovai, panersite į „didelių vaikų“ žaidimo aikštelę.

Festivalio plaučius – muzikinę dvasią ir ritmus dėlios profesionalusis Vyčio Nivinsko „kvartetas ir daugiau“. Jį sudarys Indrė Jurgelevičiūtė (vokalas, fleita), Paulius Volkovas (gitara), Remigijus Rančys (saksofonas, fleita), Mantas Augustinas (mušamieji) ir Vytis Nivinskas (kontrabosas). Na, o buvusį arMADA‘os pirmąjį smuiką Rolandą Kazlą pakeis linksmasis Žygis Stakėnas.

REKLAMA

***

Taigi, jau nuo rugsėjo 17 d. vakaro iki pačio festivalio kulminacijos momento - rugsėjo 26 d. 19 valandos, organizatoriai kviečia visus smalsuolius apsilankyti ir dienomis, ir vakarais gyvoje kūrybos virtuvėje. Galerijoje/klube “Stopkė” (adresu: Užupio g. 2A), kiekvienas iš jūsų savo akimis galės ne tik pamatyti gildiją, kurioje vyksta darbas, bet ir tapti projekto dalimi, pristatant ruošiamas kolekcijas. Drąsesni galės įsiamžinti foto sesijoje, o gal net ir bus pakviesti pasirodyti ant podiumo demonstruojant jiems patikusius kūrinius. Taip pat galima kartu su menininkais sukurti vienetines eksperimentines kolekcijas, apžaisti, nutapyti, klijuoti, siūti ir interpretuoti modeliuojant tūrius ir spalvas.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Festivalio metu bus galima paskanauti pagal menininkų sukurtus receptus gardžių užkandėlių, pasivaišinti gardžiausia pasaulyje Lavaza kava ir padegustuoti įvairių gėrimų.

Bilietai į renginį kainuos nuo 20 iki 25 litų su nuolaidomis (studentams ir jaunesniems nei 18m). Juos galima įsigyti “Bilietai lt” kasose.

Daugiau informacijos internetiniame puslapyje: www.ar-mada.lt

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų