REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kontrabandininkai „dirba“ visą parą

Lietuvos muitinės departamento duomenimis, šių metų rugpjūčio mėnesį neteisėtai per valstybinę sieną gabenamų rūkalų buvo aptikta už beveik vieną milijną litų.

REKLAMA
REKLAMA

Kiauros sienos traukia kontrabaną

Dėl didėjančios pigesnių rūkalų paklausos pasieniečiams, muitininkams, policininkams labai padaugėjo darbo gaudant ir baudžiant cigarečių kontrabandininkus. Užtat pastariesiems rūkalų branginimas – tai garantija, kad jie nepraras savo „darbo“ ir pajamų.

REKLAMA

Nėra dienos, kad žiniasklaida nepraneštų apie kelis naujus atvejus, kad viename ar kitame pasienio rajone buvo sulaikytas vienas ar keli kontrabandiniai cigarečių kroviniai. Tačiau niekas negalėtų atsakyti, kiek tokių krovinių prasmunka nepastebėti ir nesulaikyti.

„Juk siena dabar, kaip mes sakome, kiaura – štai vien iš Kalvarijos į Lenkiją galima patekti ar ne 30 kelių ir kelelių, tad ant kiekvieno kampo pasieniečiai tikrai neturi galimybių stovėti, – atviravo Lietuvos ir Lenkijos pasienyje esančio Kalvarijos policijos komisariato (Marijampolės apskr.) laikinasis vadovas Dainius Gaižauskas. – Kol rūkalų kainų skirtumas įvairiose šalyse yra labai didelis, tol ir nemažės kontrabandininkų, cigaretes su rusiškomis banderolėmis (nuo Kybartų, Vištyčio krašto) gabenančių ne tik į Lietuvą, bet ir į Lenkiją, Vokietiją. Juk Kalvarijos gyventojams ir Rusijos pakraštys, ir Lenkijos vietovės – ranka pasiekiamos“.

REKLAMA
REKLAMA

Kontrabandininkai rieda automobiliais, plaukia vandeniu ir, nešdami pilnus maišus, pėdina pėsčiomis. Tad juos „grybaujantiems“ pareigūnams, vos spėjantiems suktis, reikia būti budriems ir dieną, ir naktį – kontrabandininkai „dirba“ visą parą.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) padaliniuose dirbantys pareigūnai turi savo darbo metodus kontrabandiniams cigarečių kroviniams „užuosti“. Anot jų, ne vienas toks kontrabandininkas sulaikomas gavus operatyvinės informacijos, tačiau dauguma – tiesiog užklumpama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kontrabandininkų – kaip tarakonų

Pastarųjų savaičių VSAT duomenys rodo, kad dažniausiai kontrabandinių rūkalų aptinkama lengvuosiuose automobiliuose. Populiariausios cigarečių slėptuvės – mašinų durelėse ir galiniame buferyje, po sėdynėmis ir lubose, bagažinėje ir dujų balione, kuro bake ir dvigubame dugne... Pareigūnai net juokauja, kad kiekvienas automobilis yra tarsi specialiai pritaikytas kontrabandinėms cigaretėms slapstyti – tiek daug jame yra ertmių!

Neseniai Lenkijoje buvo sulaikyta kontrabandinių cigarečių, kurias, išslapstęs galinėse mašinos duryse, gabeno... greitosios pagalbos automobilio vairuotojas. Lietuvoje registruotame automobilyje ligonio tuo metu nebuvo.

REKLAMA

Didelių gabaritų krovininiuose automobiliuose – dar daugiau vietų slėptuvėms. Tolimųjų reisų vairuotojai kontrabandinėmis cigaretėmis „farširuoja“ ne tik automobilio ertmes, bet ir patį vežamą krovinį.

„Rizikuojame daugelis iš mūsų, – buvo atviras vilkaviškietis Linas (46 m.), daug metų sukantis vairą Europos keliais ir gabenantis įmonės užsakomus krovinius. – O kam gi nereikalingas papildomas litas?“ Vyras, paklaustas apie baudų už kontrabandą grėsmę, nusijuokė, kad prieš tai jis „baudeles natūra“ (pinigais arba ir tomis pačiomis kontrabandinėmis cigaretėmis) sumoka iš matymo jau pažįstamiems pasieniečiams, todėl vis dar „sausas“.

REKLAMA

Kontrabandinės cigaretės plukdomos ir vandeniu. Krovinys, kad nesušlaptų, suvyniojamas į polietileną. Anot VSAT Pagėgių rinktinės (Tauragės apskr.) pareigūnų, neretai kelių tarpusavyje suraišiotų dėžių krovinį paskui save tempia plaukikai, vadinamieji „ichtiandrai“, kurie ant Lietuvos kranto net neišlipa – apsisukę neria atgal, Rusijos link. Jų atgabentus rūkalus sutartu laiku ir sutartoje vietoje turi „sužvejoti“ jų laukę užsakovai.

Beje, pasieniečiai teigia, kad dėl išaugusio pelno už cigaretes pastebimai mažėja tokių gabenamų krovinių dydis. Tai palanku „ichtiandrams“ – jie, gabendami 3 ar 4 dėžes, rizikuoja mažiau, negu tempdami, pavyzdžiui, 10 dėžių, nes plaukia žymiai greičiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rizika atsiperka su kaupu

Kontrabandininkai – nuolat rizikuojantys, adrenalino ieškantys žmonės. Neretai jų persekiojimas ir gaudynės baigiasi nelaime.

Neseniai veiksmo filmo scenarijų primenančios gaudynės vyko Šeštokų miestelyje (Lazdijų r.). Automobiliu „Subaru“, kuris buvo prigrūstas kontrabandinių rūkalų, dideliu greičiu bėgęs nuo pasieniečių alytiškis Audrius Palionis (25 m.) nesuvaldė automobilio ir trenkėsi į atvažiuojantį traktorių. Abu vairuotojai patyrė rimtų sužalojimų. Alytiškio vairuotame automobilyje, kuris buvo specialiai pritaikytas kroviniui gabenti (be galinių sėdynių) ir tamsintais stiklais, buvo aptikta apie 15 000 pakelių cigarečių „LM“ su rusiškomis banderolėmis.

REKLAMA

Tokias gaudynes dažnai palydi pareigūnų paleidžiami šūviai. Tai – irgi tik keli žingsniai iki nelaimės. Tačiau kontrabandininkai pavojų nepaiso. Mat rūkalų gabenimas neretai jiems yra pagrindinis pragyvenimo šaltinis, nors nusikalstamas.

O jau minėti „ichtiandrai“ savo sveikata ir net gyvybe rizikuoja net ir nesivaikomi, neapšaudomi. Neseniai pasienyje su Rusija, Nemune, VSAT Pagėgių rinktinės Vileikių užkardos  pareigūnai sulaikė 25 metų plaukiką, kuris iš Rusijos tempė neįprastai didelį kontrabandinių rūkalų krovinį – net 29 dėžes cigarečių (14 500 pakelių). Hidrokostiumu vilkėjęs ir plaukmenis avėjęs rusas naktį ne tik nesipriešino pareigūnams, bet ir, kaip atrodė, nudžiugo sulaikytas. Mat jis buvo jau netekęs jėgų nuo ilgo plaukimo – iš vandens jį teko tempte ištempti. Jauną vyrą rizikuoti paskatino, manoma, kelių tūkstančių litų uždarbis, nes jo vilkto cigarečių krovinio vertė buvo net apie 70 000 litų.



Yra paklausa – bus ir pasiūla

REKLAMA

Kontrabandiniai rūkalai, jeigu juos gabenantys asmenys sėkmingai parveža iš Rusijos ar Baltarusijos į Lietuvą, kaip žinia, „nusėda“ taip pat rizikuoti nebijančių prekybininkų namuose, ūkiniuose pastatuose, prekybos kioskuose, turguose. Čia pakelį cigarečių galima nusipirkti maždaug litu pigiau, negu jis kainuoja parduotuvėse. Kadangi rūkaliai linkę savo „maisto“ iškart pirkti po bloką ar du, jie, įsigiję kontrabandinių cigarečių, džiaugiasi sutaupę dešimtimis litų.

„O mano mėgstamos cigaretės Lietuvos parduotuvėse dabar kainuoja po 6 litus už pakelį, - sakė marijampolietė Regina (45 m.). – Tokios pat sudėties rusiškos, tos kontrabandinės, – tik po 3 litus. Todėl aš į cigaretes parduotuvėse jau seniai nesidairau“.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Regina pasakojo, kad kaime netoli Marijampolės turi kelias pažįstamas moteris, kurios po kelis kartus per savaitę važiuoja į Kaliningrado sritį. Iš ten kaskart parsiveža po kelis blokus cigarečių ir pardavinėja pažįstamiems žmonėms.

Kiti smulkieji cigarečių su rusiškomis banderolėmis pardavėjai – kontrabandininkai – nelegaliais rūkalais prekiauja turguose. Drąsesnieji viešai padeda cigarečių blokus prie kitų prekių, net kainą ant pakelio užrašo. O dauguma tokių pardavėjų savo draudžiamą prekę slepia, bet užkalbina kone kiekvieną praeivį turguje, siūlydami cigarečių.

REKLAMA

„Mūsų policininkus pažįstame iš veido, todėl jiems nesiūlome, o kitų žmonių nesibaidome, – nuotaikingai pasakojo sena Marijampolės turgaus prekeivė Dana (54 m.). – Kai kartais paskiria nedidelę baudą, susimokame, o didelės – taip ir lieka „kyboti ore“. Tada mus gąsdina areštu, bet kol kas iš mūsų rato nė viena arešto bausmės neatliko. Jaunos moterys turi vaikų, tad joms paskirtos baudos negali būti keičiamos areštu. Įstatymus mes išmanome!“  

Dana ir „jos rato“ kelios prekeivės viena už kitą garsiau rėkė besipiktindamos, kad valstybė pati skatina kontrabandinių prekių apyvartą, nes „be proto“ brangina viską, kas netolimame užsienyje kainuoja perpus pigiau.

REKLAMA

„Nereikia jokio dviračio čia išradinėti ir mūsų darbą vadinti kova su vėjo malūnais, – tarsi apibendrino turgaus prekeivė Dana. – Visame pasaulyje galioja tokia taisyklė: kai yra paklausa – yra ir pasiūla“.    

Tik faktai:

Už prekybą kontrabandinėmis prekėmis, jų laikymą ar gabenimą baudos skiriamos administracine tvarka pagal aptiktą prekių kiekį – nuo 100 litų iki 20 000 litų;

***

Įkliuvus antrą kartą, administracinė bauda gali siekti iki 50 000 litų; konfiskuojama ir priemonė, kuria buvo gabentos kontrabandinės prekės.

REKLAMA
REKLAMA

***

Jeigu kontrabandinių prekių kiekis viršija 250 MGL (1 MGL yra 130 litų) dydžio sumą, gresia jau baudžiamoji atsakomybė ir bausmė – bauda arba laisvės atėmimas iki 8 metų.  

***

Visos kontrabandinės prekės naikinamos; pats naikinimo procesas valstybei nepigiai atsieina.



Irena Zubrickienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų