REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien, rugsėjo 17 d., 19 val. Berlyno rotušėje atidaroma Lietuvos tūkstantmečio programos paroda „LIETUVA: KULTŪRA IR ISTORIJA“ (vokiečių kalba), kuri veiks iki rugsėjo 27 d.

REKLAMA
REKLAMA

Parodą atidarys Lietuvos ambasadorius Vokietijoje Mindaugas Butkus, Lietuvos dailės muziejaus direktorius Romualdas Budrys ir Berlyno senato protokolo vadovas Rolf Schütte.

REKLAMA

Šią kilnojamąją parodą Lietuvos tūkstantmečio pristatymui užsienyje parengė Lietuvos dailės muziejus, bendradarbiaudamas su Užsienio reikalų ministerija.

Parodos eksponavimą Vokietijoje organizuoja Lietuvos ambasada, Lietuvos kultūros atašė Vokietijoje, Kvedlinburgo bei Berlyno savivaldybės ir Lietuvos dailės muziejus, remiant Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerijai.

Paroda „LIETUVA: KULTŪRA IR ISTORIJA“ aprėpia mūsų valstybės raidos tūkstantmetę istoriją, išryškina pagrindinius politinius faktus ir iliustruoja juos įtaigiausia ikonografija. Parodoje lankytojas atras išsamų vaizdingą tūkstančio metų trukmės pasakojimą apie Lietuvą, susipažins su svarbiausiais Lietuvos istorijos įvykiais, kultūriniais procesais.

REKLAMA
REKLAMA

Parodos ekspozicija yra išdėstyta 30 modernių plokštumų, prie kurių rodomi ir video filmai apie Lietuvą. Centrinė parodos dalis išryškina pagrindines Lietuvos istorijos epochas – senąją Lietuvos valstybę, pradedant XI amžiumi ir baigiant jos sunaikinimu XVIII a. pabaigoje, carinės Rusijos okupacijos laikotarpį, nepriklausomos Lietuvos Respublikos 1918–1940 metų tarpsnį, penkiasdešimtmetį (1940–1990) trukusių okupacijų periodą ir savo nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos (iki įstojimo į euroatlantines organizacijas – Europos Sąjunga ir NATO) istoriją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienas pagrindinių šios parodos tikslų – ne tik pristatyti Lietuvos valstybės istoriją bei kultūrą, bet ir skleisti informaciją užsienyje apie Lietuvos tūkstantmečio jubiliejų. Lietuvos, kaip senos ir garbingos šalies, turinčios gilias valstybingumo tradicijas bei siekiančios jau tūkstantį metų, įvaizdį atspindi ir parodą lydintis informacinis leidinys, kuriame lankytojai suras pagrindinę parodos stendų informaciją.

Paroda yra pažintinio ir šviečiamojo pobūdžio, skirta ne tik Lietuvos valstybės istorijai ir kultūrai pristatyti, bet ir sužadinti susidomėjimą mūsų šalimi, ypač švenčiant Lietuvos  tūkstantmečio jubiliejų, o Vilniuje vykstant Europos kultūros sostinės renginiams.

REKLAMA

Lietuvos tūkstantmečio programos parodos „Lietuva: kultūra ir istorija“ angliškoji versija, 2008-2009 m. jau parodyta Suomijoje, Estijoje, Jungtinėje Karalystėje, Europos Sąjungos Europos Komisijos būstinėje Briuselyje, UNESCO būstinėje Paryžiuje, Čekijoje, šiemet bus eksponuojama JAV (Vašingtonas, Niujorkas, Čikaga), o kitąmet Kanadoje, Japonijoje, Izraelyje (kuratorius Mindaugas Šapoka), o antrasis parodos komplektas latvių, rusų, lenkų, vokiečių, baltarusių, ukrainiečių kalbomis (kuratorius Vytautas Volungevičius), 2008 m. jau parodytas Moldovoje, Latvijoje, 2009 eksponuota Austrijoje, Lenkijoje, Baltarusijoje, o dabar - Vokietijoje.

Jau tris savaites sėkmingai eksponuota Kvedlinburgo pilyje, kurioje prieš tūkstantį metų pirmą kartą buvo užrašytas Lietuvos vardas, paroda persikėlė į Berlyno rotušę, kurioje veiks iki rugsėjo 27 dienos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų