REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Finansai, krašto apsauga, Seimas ir Prezidentūra – moterų rankose. Parlamentarai paskyrė Ireną Degutienę pirmąja nepriklausomos Lietuvos Seimo pirmininke moterimi. Svarstant vienintelės pretendentės kandidatūrą seimūnai nerado priekaištų asmeniškai I. Degutienei, tačiau opozicija liejo savo nepasitenkinimą dėl jėgų pasiskirstymo valdžioje.

REKLAMA
REKLAMA

I. Degutienės kandidatūrą slaptame balsavime palaikė 87 parlamentarai, 48 buvo prieš. Tai reiškia, kad valdančiųjų kandidatę palaikė ne tik koalicijos nariai, bet ir dalis opozicijos.

REKLAMA

Naujoji Seimo vadovė žada kitą savaitę teikti Seimui savo pirmojo pavaduotojo ir dar vieno pavaduotojo nuo opozicijos kandidatūras, praneša naujienų agentūra ELTA. Jeigu koalicijos partneriai sutartų, Seimo Pirmininkės pirmuoju pavaduotoju būtų siūlomas liberalcentristas Raimondas Šukys. Taip pat manoma, kad parlamento senbuvis Česlovas Juršėnas galėtų tapti Seimo Pirmininkės pavaduotoju nuo opozicinių socialdemokratų.

Vida Marija Čigriejienė pareiškė, kad „moteris krizės metu yra stabilumo faktorius“, todėl I. Degutienės paskyrimas Seimo pirmininke bus labai naudingas Lietuvai.

REKLAMA
REKLAMA

Mažiau kalbų, daugiau kokybiškų darbų

I. Degutienė savo kalboje pabrėžė būtinybę visiems parlamentarams susitelkti vardan bendrų tikslų. „Bandykime kalbėtis ir susikalbėti tam, kad priimtume pačius geriausius sprendimus, kurių iš mūsų laukia žmonės“, - kalbėjo I. Degutienė, ragindama nustumti politines ambicijas į šoną.

Konservatorė, atsakinėdama į parlamentarų klausimus, nevengė išdėstyti kritiško požiūrio į kai kuriuos Seimo darbo aspektus. Ji kritikavo Seimo polinkį priimti kuo daugiau įstatymų, į antrą planą nustumiant jų kokybę, ragino didžiąją dalį diskusijų perkelti į komitetus, o ne gaišti laiką Seimo posėdžiuose. Pasak I. Degutienės, Seimo pirmininkas turi skatinti komitetus dirbti kvalifikuočiau, nevengti į diskusijas dėl įstatymo pasikviesti ekspertus, nevyriausybines organizacijas ir socialinius partnerius. „Tik vienas kitas komitetas tą bando daryti, bet aš, kaip kandidatė į Seimo pirmininkus, inicijuosiu, kad komitetai šiuo klausimu būtų aktyvesni“, - žadėjo konservatorė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jai taip pat užkliuvo vedama Seimo statistika apie daugiausiai kartų posėdžiuose pasisakiusius parlamento narius – anot jos, tokie skaičiai nerodo, kad parlamentaras dirba gerai – tai rodo, kad jis dirba populistiškai.

I. Degutienė teigė nesanti patenkinta ir Lietuvos tradicija turėti net penkis Seimo kontrolierius. „Ar ne per plačia koja mes gyvenam, ar iš tikrųjų yra tiek skundų ir negerovių ir ar tie kontrolieriai tikrai kokybiškai atlieka savo darbą“, - klausė naujoji Seimo pirmininkė.

Kaip vieną pirmųjų darbų, kurių reikėtų imtis, I. Degutienė nurodė naujo kanclerio suradimą. „Ta pareigybė yra labai atsakinga. Seimo kanceliarija negali būti pajuokos objektas, negali vykti intrigos, visi kiti dalykai, kurie buvo“, - kalbėjo konservatorė.

REKLAMA

Valdžia - į vienos partijos rankas

Ir pozicija, ir opozicija sutartinai gyrė I. Degutienės kompetenciją ir asmenines savybes, tačiau kritikavo koalicijos sprendimą į postą siūlyti konservatorę.

Tvarkos ir teisingumo frakcijos Seime seniūnas Valentinas Mazuronis apgailestavo, kad kitos frakcijos tikriausiai yra nepajėgios pasiūlyti savo kandidatų. Pasak jo, tikriausiai čia Lietuvoje besilankiusio paskutiniu Europos diktatoriumi vadinamo Aleksandro Lukašenkos įtaka.

Socialdemoktratų frakcijos seniūnas Algirdas Butkevičius taip pat teigė nesąs patenkintas tuo, jog visa valdžia atiduodama į vienos partijos rankas. „Prieš Ireną mes neturime nieko prieš, bet mes, kaip opozicinė frakcija, balsuosime prieš, nes bijome dėl valdžių padalijimo“, - už esą pamintus demokratinio valdymo principus konservatorius kritikavo socdemas.

REKLAMA

Tačiau kai kurie parlamentarai suabejojo, ar tikraitai yra minusas valdantiesiems. Seimo salėje nuskambėjo replikos, kad būtent opozicija nesugebėjo pasiūlyti antro kandidato.

„Tvarkietis“ Andrius Mazuronis įgėlė ir Premjerui Andriui Kubiliui. Girdamas I. Degutienę jis pareiškė, kad konservatorė bus puiki atsvara „stingdančiam Premjero šalčiui“.

Vienintelis Egidijus Klumbys kritikavo I. Degutienę asmeniškai. Jis priminė sutarties su „Williams“ pasirašymą, kuomet kandidatė į Seimo pirmininkes buvo laikinoji Vyriausybės vadovė, ir daug klausimų keliančias statybas Valakampiuose.

***

Kaip numato Seimo statutas, Seimo pirmininkas renkamas slaptu balsavimu. Kandidatus į Seimo pirmininko pareigas raštišku pareiškimu gali siūlyti ne mažiau kaip 1/10 Seimo narių.

I. Degutienė poste pakeitė antradienį iš pareigų pašalintą Arūną Valinską.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų