REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vos pasibaigus trečiadienį vykusiai Vilniaus universiteto Kauno humanitarinio fakulteto studentų akcijai, miesto meras Andrius Kupčinskas priėmė fakulteto atstovus ir iš karto prisipažino pro kabineto langą stebėjęs jaunimo eiseną, girdėjęs įvairių gandų apie galimą fakulteto uždarymą, bet nieko tikro nežinąs, dėl ko kilęs sąmyšis.

REKLAMA
REKLAMA

Anot fakulteto atstovų, spėjamas VU padalinio Kaune panaikinimas gali būti susijęs su siekiu gauti Europos Sąjungos struktūrinių fondų finansinę paramą infrastruktūros plėtrai. Teikiamos paraiškos infrastruktūros optimizavimo projektams finansuoti. Projektai vertinami balais. Jei numatoma optimizuojant sujungti dvi aukštąsias mokyklas, tai projektui skiriami 35 balai, jei panaikinti padalinį, esantį kitame mieste nei veikia pats universitetas, - galima tikėtis gauti 25 balus. Optimali numatyta paramos suma - per 20 mln. litų.

REKLAMA

Projekte, kurį parengė vienas iš VU prorektorių, kalbama apie galimą įsteigti Kaune Mokymosi visą gyvenimą centrą, tačiau nieko nepasakyta apie universiteto Kauno humanitarinio fakulteto išlikimą. Iš čia ir kilo nerimas tiek dėl darbuotojų, kurių fakultete dirba per 200, tiek dėl KHF besimokančių studentų (šiuo metu jų yra per 3000) ateities.

Fakulteto atstovų ir miesto mero susitikime atkreiptas dėmesys į tai, kad Kauno miesto strateginiame plane kalbama apie dėsningą Kauno humanitarinio fakulteto miesto senamiestyje plėtrą.

REKLAMA
REKLAMA

Šiais mokslo metais fakultetui pavyko į įvairias programas priimti per 90 proc. planuoto (užduotis buvo padidinta) kiekio studentų. Kai kurių dalykų studijuoti jų priimta daugiau nei po 100 proc., fakultetas iš viso turi per 600 pirmakursių.

Miesto meras A. Kupčinskas teigė, kad humanitarinis fakultetas, kaip aukštosios mokyklos filialas, labai ryškus ir neabejotinai svarbus Kauno, kuris vadinamas besimokančiu miestu, gyvenime.

"Aš palaikau siekį, kad kuo daugiau jaunimo studijuotų Kaune, kad miesto senamiestyje išlikti mokslo ir kultūros židinys, kokiu galima vadinti Vilniaus universiteto Humanitarinį fakultetą. Jei studentams tinka Kauno mokymosi aplinka, būtinai palaikysiu studentus", - pažadėjo meras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neseniai meras pasirašė pratęsto miesto savivaldybės bendradarbiavimo sutartis su Kauno technologijos bei su Kauno Vytauto Didžiojo universitetais. Tokia pati sutartis, A. Kupčinsko įsitikinimu, pritarus miesto tarybai, bus pasirašyta ir su VU KHF, pratęsiant jau ne vienus metus besitęsiantį bendradarbiavimą. Beje, visai neseniai šio bendradarbiavimo vaisius matė daugelis kauniečių - ypač gražiai fakulteto studentai su savo programa ir jų pačių rankomis siūtais viduramžių miestelėnų drabužiais atstovavo Vilniaus universitetui (ir savajam fakultetui) Kauno senamiestyje surengtoje Hanzos dienų šventėje.

REKLAMA

"Vietos savivaldos įstatymas savivaldybę įpareigoja rūpintis tik viduriniuoju mokslu, tačiau neabejotinai turime palaikyti ir visas aukštąsias mokyklas, esančias Kaune. Kaunas - universitetinis miestas, toks jis turi ir išlikti. Humanitarinis Vilniaus universiteto fakultetas Kaune labai reikalingas. Neabejoju, kad visi miesto tarybos nariai palaikys nuomonę, kad Vilniaus universiteto Kauno humanitarinio fakulteto jokiu būdu negalima sunaikinti. Dėl to mes kreipsimės į Vilniaus universiteto vadovus", - sakė meras A. Kupčinskas.

Fakulteto dekanas prof. Saulius Gudas prašė mero tarpininkavimo, kad fakultetas galėtų užmegzti glaudesnius bendradarbiavimo ryšius su verslininkais. Šie galėtų pasirašę atitinkamus susitarimus su akademinės bendruomenės atstovais drauge steigti komunikacijos centrą, palaikyti ryšius su fakulteto bendruomene, o vėliau turėtų galimybę savo personalą papildyti aukštos kvalifikacijos darbuotojais.

REKLAMA

"Kaune veikia Trečiojo amžiaus universitetas, Suaugusiųjų mokymosi centras. Niekas neprieštaraus, kad Kaune būtų kuriamas Mokymosi visą gyvenimą centras, kuris labiau reikalingas ne jaunimui, bet brandesnio amžiaus žmonėms, - pastebėjo miesto meras. - Tačiau negerai, kai toks centras nusitaiko į studentų pilną fakultetą. Kauno senamiestyje yra apleistų, nenaudojamų pastatų, kuriuose būtų galima kurti šią įstaigą."

Dėl tolesnio bendradarbiavimo su VU KHF Kauno miesto taryba turėtų apsispręsti po savaitės, rugsėjo 24-ąją. Būtent tą dieną Kauno humanitariniame fakultete įvyks jo įsteigimo 45-osioms metinėms skirtas minėjimas, kuriame dalyvauti pakviestas ir Vilniaus universiteto rektorius prof. Benediktas Juodka, ir Kauno miesto meras A. Kupčinskas bei daugybė kitų garbių žmonių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų