REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Povilas Malakauskas nelinkęs vertinti buvusio savo pavaduotojo Dariaus Jurgelevičiaus veiksmų, kuris, anot žiniasklaidos, esą įsidarbino Gruzijos ministro patarėju.

REKLAMA
REKLAMA

"D. Jurgelevičius yra Lietuvos Respublikos pilietis, laisvas priiminėti bet kokius sprendimus, ir VSD nekontroliuoja ir nežino jokių jo veiksmų (...) D. Jurgelevičius nėra VSD karininkas. Jis yra lygiai toks pats pilietis kaip ir Jūs visi, kurie nesate statutiniai pareigūnai", - žurnalistams sakė P. Malakauskas, trečiadienį dalyvavęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto posėdyje.

REKLAMA

VSD vadovas nesiima vertinti kalbų, kad D. Jurgelevičius gali netekti Lietuvos Respublikos pilietybės.

"Tai nėra VSD kompetencija. Tai yra teisinis klausimas, ir aš jokios informacijos apie tai neturiu ir negaliu jos turėti. Jis yra laisvas pilietis. Kiekvienas žmogus, kiekvienas Lietuvos Respublikos pilietis apsisprendžia, kaip jis užsidirba pinigus, ką jis daro, tik tai tiek, kad visi veiksmai turi būti teisėti. Jeigu veiksmai teisėti, aš jokių problemų nematau", - sakė P. Malakauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, ar yra apribojimai buvusiems VSD pareigūnams įsidarbinti, P. Malakauskas teigė, kad "VSD statute ir įstatyme tokių apribojimų nėra".

"Jis nėra susietas jokiais saitais su VSD, o paslapčių apsauga yra visiškai kitas reikalas. Už paslapties atskleidimą, be abejo, yra numatyta atsakomybė. (...) Bet koks pilietis, ne tik VSD pareigūnas, kuris turėjo leidimą dirbti su slapta informacija, privalo užtikrinti informacijos slaptumą, kur jis bedirbtų - ar jis dirbtų kitoje valstybėje, ar Lietuvoje, ar kažkokioje tarptautinėje organizacijoje. Jeigu jis to nesilaiko, už tai yra numatyta baudžiamoji atsakomybė. Tai yra skirtingi dalykai - slaptos informacijos atskleidimas ir įsidarbinimas vienoje ar kitoje institucijoje", - teigė P. Malakauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei iš Valstybės saugumo departamento išprašytas ir į Užsienio reikalų ministeriją (URM) nepriimtas D. Jurgelevičius iš tiesų tapo Gruzijos ministro patarėju, jam gresia netekti Lietuvos pilietybės, rašo "Lietuvos žinios".

Pagal Pilietybės įstatymą, be Vyriausybės leidimo įsidarbinus ne Europos Sąjungos šalies valstybės tarnyboje arba įstojus į karo tarnybą netenkama Lietuvos pilietybės.

Pasak Vidaus reikalų ministerijos (VRM) Viešojo saugumo departamento direktoriaus Alvydo Šakočiaus, D. Jurgelevičiaus prašymas leisti dirbti Gruzijos VRM nėra gautas.

REKLAMA

Pranešama, kad buvęs aukštas VSD pareigūnas įsidarbino Gruzijos vidaus reikalų ministro Ivane Merabišvilio patarėju.

Siekdama nustatyti, ar dėl tarnybos, kurioje asmuo prašo leidimo dirbti ar tarnauti, nebus pažeisti Lietuvos interesai, VRM surenka informaciją iš kelių ar net keliolikos institucijų.

Jos pagrindu VRM rengia Vyriausybės nutarimo dėl leidimo tarnauti kitos valstybės karo tarnyboje ar dirbti kitos šalies valstybės tarnyboje projektą.

43 metų D. Jurgelevičius VSD direktoriaus pavaduotoju dirbo penkerius metus. Iš einamų pareigų D. Jurgelevičius atleistas rugpjūtį Prezidentės Dalios Grybauskaitės dekretu. Užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas nepatenkino jo prašymo grąžinti į darbą URM.

D. Jurgelevičius susikompromitavo 2006-ųjų rudenį po VSD pareigūno Vytauto Pociūno žūties Breste. Tai patvirtina po šio tragiško įvykio atliktas parlamentinis VSD veiklos tyrimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų