REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baltarusijos Prezidentas Aleksandras Lukašenka atvyksta į Lietuvą tą dieną, kai sukanka 10 metų nuo buvusio Baltarusijos centrinės rinkimų komisijos pirmininko ir Aukščiausiosios tarybos vicepirmininko, buvusio ministro pirmininko pavaduotojo Viktoro Gončaro, buvusio vidaus reikalų ministro Jurijaus Zacharenko, operatoriaus Dmitrijaus Zavadskio ir verslininko Anatolijaus Krasovskio pagrobimo ir, įtariama, nužudymo.

REKLAMA
REKLAMA

Iki šiol nėra aišku, kas atsitiko prieš dešimtmetį. Anot pagrobtųjų artimųjų, Baltarusijos valdžia vilkina bylos tyrimą ir dangsto nusikaltėlius. Europos Tarybos Parlamentinė Asamblėja yra padariusi išvadą, jog esama patikimos informacijos, patvirtinančios, kad „aukšti Baltarusijos atstovai" yra susiję su kai kurių šios šalies piliečių dingimu.

REKLAMA

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Audronius Ažubalis teigia, kad toks sutapimas yra vizito organizatorių „brokas“, tačiau jį reikia išnaudoti reikalaujant demokratinių pokyčių kaimyninėje šalyje, o ne tik kalbėti apie ekonominius valstybių santykius.

„Šio vizito reikšmė ES ir Lietuvai bus tokia, koks bus gilus ir atviras pokalbis visomis temomis Daukanto ir Kudirkos aikščių rūmuose“, - kalbėjo A. Ažubalis. Jis sakė besitikintis, kad Lietuvos vadovai „tinkamai atstovaus Europos vertybes ir demokratinę politiką“.

REKLAMA
REKLAMA

„Labai svarbu, kad šitas vizitas būtų išnaudotas ne tik iškelti klausimams, bet ir pateikti tam tikrus reikalavimus. Kolegiškai“, - spaudos konferencijoje Seime kalbėjo UR komiteto pirmininkas. „Vienas pirmųjų ir, tikriausiai, svarbiausias – Baltarusijos pusė nedelsiant turi įsipareigoti pakeisti rinkimų įstatymą. Tai bus vienas tikriausių signalų, ar pasirengę Baltarusijos vadovai vykdyti savo pažadus ir demokratizuoti gyvenimą valstybėje“, - sakė A. Ažubalis.

Spaudos konferencijoje Seime dalyvavo pagrobto ir galbūt nužudyto televizijos kanalo ORT operatoriaus D. Zavadskio žmona ir motina. Jos pripažino, kad A. Lukašenkos vizitas į Lietuvą yra tam tikra mūsų šalies parama paskutiniam Europos diktatoriui, ir anksčiau Lietuvos Prezidentės Dalios Grybauskaitės prašė su Baltarusijos vadovu nesusitikti, tačiau A. Ažubalis teigė, kad „ar tai bus palaikymas, ar nepalaikymas, priklausys nuo to, kas ir kaip bus kalbama“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Abi konferencijos viešnios apgailestavo, kad nors Baltarusijoje vyksta „parodomosios akcijos“ dėl žmogaus teisių, gyventojams mažai kas tepasikeitė. „Mes nematome demokratinių poslinkių. Mes norime, kad mūsų tauta turėtų teises, turėtų teisę laisvai riekšti savo valią, eiti į mitingus, protestuoti, kad mūsų balsus išgirstų Vyriausybė ir Prezidento administracija“, - kalbėjo jos.

Anot D. Zavadzkio žmonos, jeigu A. Lukašenka būtų priverstas atsakyti už savo darbus, tai būtų labai gera pamoka visos Europos vadovams.

Baltarusija pasirengusi megzti dialogą su Lietuva visais klausimais, pirmadienį duodamas interviu Lietuvos žiniasklaidai pareiškė Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų