REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Niujorke įspūdingai baigėsi paskutinis šiemet „Didžiojo kirčio“ („Grand Slam“) turnyras „US Open“. Jį netikėtai laimėjo 20-metis vunderkindas iš Argentinos Juanas Martinas del Potro, finale po penkių setų trilerio parklupdęs šveicarą Rogerį Federerį ir nutraukęs net penkerius metus trukusią jo hegemoniją.

REKLAMA
REKLAMA

Dvikovos eiga

Mačą kur kas sėkmingiau pradėjo 28-erių metų pirmoji planetos raketė Rogeris Federeris. Jis užtikrintai laimėjo pirmą setą 6:3 ir lygiai tokiu pačiu stiliumi tęsė ir antrąjį. Jo metu šveicarų maestro toliau diktavo savo sąlygas – 2:0, 3:1, 4:2, 5:3, bet nesugebėjo pergalingai finišuoti. J. M. del Potro laimėjo lemiamą geimą, kuriuo R. Federeris galėjo užbaigti setą, ir ištempė „tie-break'ą“.

REKLAMA

Jame argentinietis buvo šiek tiek tikslesnis ir išnešė sveiką kailį 7-5, taip išlygindamas dvikovos rezultatą setais 1:1. Tačiau R. Federeris į tokį varžovo akibrokštą greitai rado atsakymą ir įrodė savo pranašumą trečiajame sete – 6:4.

Ketvirtajame sete vėl viskas sprendėsi „tie-break'e“, kuriame ir vėl su įtampa geriau susitvarkė 20-metis Argentinos atstovas, 7-4 taškais pranokęs R. Federerį ir vėl atstatęs status quo – 2:2.

REKLAMA
REKLAMA

Lemiamoje atkarpoje sėkmės įkvėptas J. M. del Potro net du kartus „pavogė“ šveicaro padavimą ir, laimėjęs setą 6:2, iškovojo pirmąjį savo „Grand Slam“ turnyro titulą. Argentinietis po lemtingojo taško krito ant aikštelės ir iš džiaugsmo apsiverkė – jis triumfavo 3:6, 7:6 (7-5), 4:6, 7:6 (7-4), 6:2.

Tai buvo pirmasis „US Open“ vyrų varžybų finalas, pareikalavęs visų penkių setų nuo pat 1999 metų, kai dviejų amerikiečių mūšyje Andre Agassi palaužė Toddą Martiną.

J. M. del Potro tapo tik antruoju argentiniečiu per visą istoriją, triumfavusiu „US Open“ turnyre. Prieš tai tokį žygdarbį yra pavykę padaryti tik Guillermo Vilasui 1977 metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Beje, tai buvo tik pirmoji 1 m 98 cm ūgio J. M. del Potro pergalė prieš R. Federerį per septynias tarpusavio dvikovas.

Mintys po trilerio

Po permainingos akistatos, kuri truko net 4 val. 6 min., jos dalyvių nuotaikos buvo skirtingos.

J. M. del Potro (ATP 6) vis dar negalėjo patikėti tuo, ką padarė:

„Kai nukritau ant aikštelės, mano mintyse sukosi galybė įvairiausių minčių. Iš pradžių pagalvojau apie savo šeimą ir draugus. Nežinau, kaip visą tai išreikšti žodžiais. Tai buvo mano svajonė ir aš ją įgyvendinau. Viskas baigta. Dabar važiuosiu namo su trofėjumi. Tai geriausias jausmas per visą mano gyvenimą.

REKLAMA

Dar per anksti apie tai kalbėti. Galbūt po dienos ar savaitės aš susivoksiu ir patikėsiu tuo, ką padariau.“

Argentinietis prisipažino, kad finalą pradėjo labai blogai:

„Mačo pradžioje aš labai nervinausi. Praėjusią naktį negalėjau užmigti, o ryte nevalgiau pusryčių. Labai jaudinausi prieš finalą. O R. Federeris dvikovą pradėjo tiesiog puikiai. Man nesiekė padavimas, o tai – vienas svarbiausių mano ginklų.

Tačiau kai aš pirmą kartą perėmiau jo padavimą, atsigavau emociškai ir pradėjau tikėti savo jėgomis. Tada laimėjau antrąjį setą, ėmiau galvoti, kad turiu šansą, ir man reikia kovoti. Man labai padėjo ir sirgaliai, kurie palaikė sunkiausiais finalo momentais. Noriu jiems padėkoti už tai.“

REKLAMA

Tuo tarpu net 15-a kartų „Grand Slam“ turnyrų nugalėtoju tapęs R. Federeris atrodė susikrimtęs:

„Šiandien buvo bloga diena, man trūko sėkmės, o J. M. del Potro žaidė labai gerai. Jis visą laiką stengėsi nepaleisti manęs į priekį, o mačo pabaigoje atrodė daug geriau už mane.

Be abejo, penki „US Open“ titulai iš eilės buvo įspūdingas laimėjimas. Šeši būtų buvę dar geriau, bet, žinote, aš juk negaliu jų visų vienas laimėti. Turėjau puikią vasarą, demonstravau gerus rezultatus, todėl nesu pernelyg nusivylęs šia nesėkme. Iš esmės šis turnyras man buvo geras ir aš tikrai turėjau progą jį laimėti. Deja, šį kartą man nepasisekė.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Priminsime, kad už pergalę finale J. M. del Potro atiteko rekordinė 1,6 mln. JAV dolerių suma. Tokį patį prizą atsiėmė ir moterų varžybų čempionė belgė Kim Clijsters, finale 7:5, 6:3 įveikusi danę Carolinę Wozniackį.

Dėl „US Open“ čempionų laurų Niujorko kortuose kovėsi net po 128 stipriausius vyrus ir moteris.

Kovos kortuose vyko dvi savaites ir vieną dieną, o arenose per jas apsilankė net apie 700 tūkstančių sirgalių. Dar keliskart daugiau žiūrovų mačus stebėjo prie televizoriaus ekranų ar per internetą.

Net nuo 1881 metų vykstančio „US Open“ turnyro bendrą prizų fondą sudarė rekordinė 21,6 mln. JAV dolerių suma.

Siūlome pasižiūrėti lemiamą „US Open“ finalo geimą ir nugalėtojo triumfą:




AFP/Reuters/Scanpix nuotr.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų