REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo (NPPSS) pirmininkas Vytautas Bakas įsitikinęs, kad Kaune, kaip niekur kitur Lietuvoje, reikia telktis būsimiems iššūkiams, tačiau kažkas tyčia kusto ugnį, kad miesto policija būtų suskaldyta. Vakar surengta akcija nukreipta prieš apskrities policijos vadovus.

REKLAMA
REKLAMA

Kauno apskrities vyriausiasis policijos komisaras Algirdas Kaminskas vakar nepasirodė Šiluvos atlaiduose, kur aukotos mišios už policiją. Neoficialiai kalbama, kad atlaidų atsisakyta, nes norėta susitikti su profsąjungų atstovais, kurie kaltina A.Kaminską abejingumu jų atžvilgiu.

REKLAMA

Tradicinis scenarijus?

Renginyje dalyvavo apie 60 žmonių, pusė jų - žurnalistai. Kauno policininkų tarp protestuotojų buvo mažuma. Protestavusieji, sprendžiant iš laikomų užrašų, buvo atvykę iš Marijampolės, Kazlų Rūdos ir Vilkaviškio. Kiti, kaip teigta, - iš Klaipėdos, Anykščių bei Vilniaus.

Kam ši akcija buvo reikalinga? Viena iš prielaidų - kažkam parūpo Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisaro krėslas, ir dabar palankiausias metas jo siekti. Tradiciškai - svetimomis rankomis.

REKLAMA
REKLAMA

Įtariamųjų nėra

Oficiali dingstis surengti vakarykštę akciją tapo rugsėjo 2-osios skandalas. Kaip jau rašyta, NPPSS tada pranešė apie Kauno Žaliakalnio policijos komisariato tyrėjos Romos Katinienės kabinete rastą pasiklausymo įrangą.

Kauno apygardos prokuratūroje dėl šio įvykio atliekamas ikiteisminis tyrimas. Jau gauta ekspertų išvada, kad tyrėjų kabineto lubų skylėje, likusioje po šviestuvo pakeitimo, buvo įtaisytas radijo mikrofonas. Per jį buvo klausomasi kabinete vykstančių pokalbių. Tiek Specialiųjų tyrimų tarnyba, tiek panašios tarnybos pareiškė neturinčios su šiuo įvykiu nieko bendra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Užkliuvo unija?

Akcijos organizatorių įsitikinimu, pasiklausymo įranga įrengta turint vieną tikslą - persekioti bei įbauginti NPPSS aktyvistus. Anot V.Bako, šis psichologinis teroras tęsiasi nuo 2004-ųjų, kai buvo įkurta jų profsąjunga. Tiek metų persekiojama ir viena jos aktyvisčių R.Katinienė. Per 5 metus atlikti septyni tyrėjos tarnybiniai patikrinimai.

Šešis iš jų dėl ikiteisminio tyrimo terminų vilkinimo inicijavo ne Kauno policijos vadovybė, bet Kauno miesto apylinkės prokuratūra. Keturiais atvejais R.Katinienei skirtos nuobaudos, 2 iš jų teismas panaikino.

REKLAMA

Vienas patikrinimas inicijuotas dėl prieš pusantrų metų įsteigtos Pareigūnų kredito unijos, kurios Paskolų komiteto pirmininke tapo R.Katinienė. Minėta unija įsteigta kaip institucija, teikianti finansinę pagalbą kolegoms. Jos kapitalas, surinktas savanoriams išsiperkant pajus, - apie 800 tūkst. litų. Finansinės paskolos kolegoms teikiamos mažesnėmis palūkanomis negu bankuose.

Primena savireklamą

A.Kaminskas neigia davęs pavedimą persekioti profsąjungos aktyvistus. Teigiama, kad NPPSS Kauno apskrityje turi vos 28 narius. Palyginkime: kitoje panašioje policijos pareigūnų profsąjungoje - apie 400 narių. Kita iškalbinga aplinkybė - jau prieš 2 mėnesius NPPSS interneto svetainėje buvo pasirodę grasinimų, ar nereikėtų imtis priemonių prieš pačią Kauno policijos vadovybę? Įtariama, kad prieš tiek laiko imta klausytis ir R.Katinienės pokalbių.

REKLAMA

NPPSS vadovas įtikinėja brendęs vakarykštei akcijai ne vienus metus. Beveik visos konfliktinės situacijos, susidariusios dėl vadovų savivalės šalies policijos komisariatuose, kuriuose dirba NPPSS nariai, pastaraisiais metais kilo Kauno apskrityje. Kauno policijos vadovai atsikerta, kad apskrities policijos komisariatai tapo jiems pavaldūs tik po pernykštės reorganizacijos. Iki tol jie buvo pavaldūs Policijos departamentui.

Greta ČIŽINAUSKAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų