REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS


Valstybinio socialinio draudimo fondo valdyba praneša, kad, atsižvelgiant į sunkią šalies ekonominę situaciją, administruojant valstybinio socialinio draudimo įmokas, priverstinio poveikio piemonės skolingiems verslininkams (draudėjams) taikomos lanksčiau.

REKLAMA
REKLAMA


Jau Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimu patvirtintos Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžeto sudarymo ir vykdymo taisyklės, kurios nustato, kad Fondo valdybos teritoriniai skyriai įmokų skolų išieškojimo nepradeda iš karto, suėjus įmokų sumokėjimo terminui. Socialinio draudimo įmokos priverstinai pradedamos išieškoti praėjus 5 dienoms nuo įmokų sumokėjimo termino pabaigos.

REKLAMA


Valstybinio socialinio draudimo įmokų įsiskolinimo išieškojimą papildomai reglamentuoja Fondo valdybos direktoriaus įsakymu patvirtintos Priverstinio poveikio priemonių taikymo taisyklės, kurios nustato, kad Fondo valdybos teritorinis skyrius priima sprendimą dėl skolos išieškojimo priverstine tvarka ir pateikia vykdyti mokėjimo nurodymą kredito įstaigoms dėl skolos, didesnės negu 10 litų.


pranešime rašoma, kad Fondo valdybos teritoriniai skyriai neskuba duoti nurodymą nutraukti piniginių lėšų išdavimą ir pervedimą iš skolininko sąskaitų kredito įstaigose (neskuba blokuoti sąskaitų). Sąskaitos blokuojamos tuo atveju, jeigu į skolininko sąskaitas Fondo valdybos teritorinis skyrius nėra pateikęs mokėjimo nurodymų ir skolininkas ilgiau kaip tris mėnesius nemoka įmokų.

REKLAMA
REKLAMA


Pagal galiojančius teisės aktus valstybinio socialinio draudimo išmokos yra apskaičiuojamos ir mokamos atsižvelgiant į draudėjo priskaičiuotas įmokas, nesiejant su draudėjų faktiškai sumokėtomis įmokų sumomis. Net draudėjui nesumokėjus priskaičiuotų įmokų, Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžetui atsiranda būsimi įsipareigojimai dėl išmokų. Įvertinus tai, Fondo biudžetui būtų labai nuostolinga, jei uždelsus pradėti bankroto procedūrą išaugtų įmokų skola ir įsipareigojimai nebūtų padengti realiai gautomis įmokomis. Siekdami sumažinti šių nuostolių riziką, Fondo valdybos teritoriniai skyriai inicijuoja bankroto procedūrą. Minėtą procedūrą Fondo valdybos teritoriniai skyriai inicijuoja tik tada, kai išnaudotos visos kitos priverstinio poveikio priemonės ir tik esant įstatymo nustatytiems pagrindams bei sąlygoms, t.y. įmonė nemoka valstybinio socialinio draudimo įmokų ir yra pagrindas manyti, kad ji nemoki. Nemokumą galima įtarti tuomet, kai įmonė nevykdo įsipareigojimų (nemoka skolų, neatlieka iš anksto apmokėtų darbų ir kt.) ir pradelsti įmonės įsipareigojimai (skolos, neatlikti darbai ir kt.) viršija pusę į jos balansą įrašyto turto vertės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA


Fondo valdybos teritorinių skyrių iniciatyva per 2009 m. I pusmetį pradėtos 152 bankroto procedūros. Iš viso per 2009 m. I pusmetį pradėtos 787 bankroto procedūros, t.y., „ Sodra“ per minėtą laikotarpį inicijavo 19 procentų visų bankroto procedūrų.




Įsiskolinimo Fondui sumokėjimas gali būti atidėtas iki vienerių metų, jeigu draudėjo finansiniai įsipareigojimai mažesni už jo turtą, ir draudėjas Fondo valdybos teritoriniam skyriui pateikia motyvuotą prašymą, kuriame nurodo įsiskolinimo priežastis, būsimą veiklą, turinčią pagerinti draudėjo finansinę būklę, ir įsiskolinimo grąžinimo grafiką, taip pat paskutinio ataskaitinio laikotarpio finansinę ataskaitą. Per 2009 metų aštuonis mėnesius „Sodra“ su įsiskolinusiais draudėjais sudarė 1102 skolų sumokėjimo atidėjimo sutartis, kai per visus 2008 metus buvo sudaryta 701 sutartis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų