REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Buvęs kontržvalgybininkas Domas Grigaliūnas viešai paliudijo konsultavęs Lietuvos pareigūnus dėl galimybės mūsų šalyje slapta laikyti NATO partnerių suimtus asmenis.

REKLAMA
REKLAMA

Antrojo operatyvinių tarnybų departamento prie Krašto apsaugos ministerijos (KAM) Kontržvalgybos skyriui vadovavęs D.Grigaliūnas populiarioje užsienio interneto svetainėje rodomame vaizdo klipe teigia, jog dėl kalinių iš užsienio laikymo Lietuvoje kalbėjosi su tuomečiu savo vadovu, dabar prezidentei Daliai Grybauskaitei patarinėjančiu Jonu Markevičiumi.

REKLAMA

Nuo rugpjūčio pabaigos, kai JAV televizijos kanalas „ABC News“ paskelbė skandalingą žinią, esą Lietuvoje iki 2005 metų JAV centrinės žvalgybos valdyba (CŽV) laikė aštuonis terorizmu įtariamus „Al Qaedos“ kovotojus, D.Grigaliūnas pirmas prabilo, kad buvo svarstyta galimybė mūsų šalyje kalinti užsieniečius. Visą tą laiką buvę ir esami aukšti Lietuvos pareigūnai atkakliai neigė, jog vadinamasis teroristų kalėjimas galėjo būti įkurtas Vilniaus pakraštyje. D.Grigaliūno tvirtinimu, slaptosios tarnybos bendradarbiauja tarpžinybiniu, o ne valstybės vadovų lygmeniu. „Tai partnerių sritis, ir tai paprastai įslaptinama“, - tvirtina buvęs kontržvalgybininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Klausė patarimo

„Manau, Lietuvoje galėjo būti įrengti kalėjimai „Al Qaedos“ kovotojams laikyti. Tai didelė tikimybė“, - vaizdo įraše sako D.Grigaliūnas. Ir priduria gerai prisimenąs pokalbį su J.Markevičiumi, kuris buvo Antrojo operatyvinių tarnybų departamento prie KAM direktoriaus pavaduotojas. Pasak D.Grigaliūno, tąsyk kalbėta apie galimybę „partnerystės ribose“ į Lietuvą atvežti tam tikrus asmenis. Esą J.Markevičius teiravosi, kaip visa tai būtų galima techniškai įgyvendinti.

„Tuo metu buvau atsakingas už priedangos dokumentų, įmonių steigimą, už įslaptintus sandorius. Toje srityje buvau profesionalas. Tai buvo bendrinis principinis klausimas, prašymas pakonsultuoti, - įraše aiškina D.Grigaliūnas. - Tuo metu nekalbėta apie „Al Qaedos“ kovotojus, šnekėta apie pagalbą partneriams, jeigu jiems reikėtų ką nors atvežti į Lietuvą ir laikyti saugiai, slaptai, išlaikant visišką konfidencialumą.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Parinko vietas

Anot buvusio kontržvalgybininko, gavęs tokią užduotį jis pateikė galimus variantus, kaip tai atlikti. „Vienas būdų - pagal bendradarbiavimo sutartį dirbti su liudytojų apsaugos programa. Bet čia iškart iškilo problema - trečias asmuo, taigi informacijos nutekėjimo galimybė. Kitas variantas buvo toks, kad viską reikėtų spręsti per savus išteklius - tam tikrose mokymo bazėse sudaryti sąlygas ir ten saugoti tokius žmones“, - tikina D.Grigaliūnas. Paklaustas apie vietas, kurias pasiūlė, jis nurodo Ypatingos paskirties tarnybos mokymo bazę netoli Vilniaus esančiame Raudondvaryje.

REKLAMA

Kanalas „ABC News“ yra paskelbęs, kad Lietuvos pareigūnai leido CŽV naudotis pastatu Vilniaus apylinkėse. D.Grigaliūnas įraše priduria siūlęs tokius asmenis laikyti ir vietovėse, kuriose apgyvendinami saugomi liudytojai.

Europos Taryba apsigalvos

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Arvydas Anušauskas, atkakliai neigiantis, kad Lietuva galėjo priimti kalinius iš užsienio, susirašinėjo su „ABC News“ žurnalistu Matthew Cole‘u. Savo laiške žurnalistas užsiminė, jog ateityje greičiausiai praneš daugiau apie CŽV kalėjimą Lietuvoje. M.Cole‘as pabrėžė, kad nors iki šiol Europos Taryba neminėjo Lietuvos kaip valstybės, leidusios savo teritorijoje CŽV įkurti slaptą terorizmu įtariamų sulaikytųjų kalėjimą, ateityje tai pasikeis. Žurnalistas atsisakė pasidalyti su A.Anušausku įrodymais ar dokumentais. „Aš ir „ABC News“ prisiimame atsakomybę už savo pranešimus. Turėjau keturis šaltinius, patvirtinančius šią informaciją, taip pat šaltinius, dirbusius toje vietoje“, - rašoma laiške.

REKLAMA

Šią savaitę posėdžiavę NSGK ir Užsienio reikalų komitetas vieningai nutarė galimo CŽV kalėjimo buvimo Lietuvoje klausimo daugiau nebejudinti. Teigiama, jog nėra įrodymų, kad Lietuvoje buvo kalinti įtariami teroristai, o norint atlikti tyrimą reikia turėti už ko užsikabinti. Esą mūsų šalies žinybos nėra gavusios jokių duomenų apie tokį kalėjimą.

Staiga prarado atmintį

Kaip LŽ jau rašė, Rusijos kanalas „Russia Today“ buvo paskelbęs, kad CŽV kalėjimas galėjo slapta veikti netoli Vilniaus esančiuose Rūdninkuose. Ten įsikūręs Viešojo saugumo tarnybos Vilniaus dalinio Taktikos ir specialaus parengimo centras. Anapus jo tvoros gyvenantis žmogus rugpjūčio 25 dieną LŽ paliudijo maždaug prieš 5 metus čia matęs amerikiečius. Anot jo, penki užsieniečiai vilkėjo kariškas uniformas. Vėliau į Rūdninkus atvykusiems kitų žiniasklaidos priemonių atstovams šis vietos žmogus pareiškė jokių amerikiečių nematęs ir su LŽ žurnaliste nebendravęs. Neatmetama galimybė, kad vyriškis buvo įbaugintas. LŽ yra išsaugojusios garso įrašą su jo pirminiu liudijimu.

Priminsime, kad šią savaitę NSGK vadovas A.Anušauskas pareiškė, esą Rūdninkuose lankėsi ne amerikiečiai, o prancūzai. Su jais norėta kurti bendrą mokymo centrą.

Lauryna VIRELIŪNAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų