REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2009 m. rugsėjo 11 d., Kaunas. Atrinkta vienuolika architektūros profesionalų komandų, dalyvausiančių kūrybinėse dirbtuvėse-konkurse LITUANICA. Jų metu bus ieškoma geriausių urbanistinių ir architektūrinių idėjų vystyti teritorijai tarp Kauno pilies ir Petro Vileišio tilto, į kurią patenka ir buvusio fabriko „Lituanica“ pastatai.

REKLAMA
REKLAMA

Kūrybinių dirbtuvių dalyvių atrankoje dalyvavo net 39 komandos (174 architektūros profesionalai iš Lietuvos ir užsienio).

REKLAMA

Kūrybines dirbtuves-konkursą LITUANICA rengianti „UAB „Baltisches Haus“ - viena iš didžiausių nekilnojamojo turto projektų vystytojų ir valdytojų Lietuvoje - Kaune valdo 1,5 ha teritoriją (buvusio „Lituanica“ fabriko pastatų kompleksas). Remdamasi Kauno architektūros-urbanistikos ekspertų tarybos rekomendacija, UAB „Baltisches Haus“ urbanistinį-architektūrinį konkursą rengia didesnėje nei jos valdoma teritorija: siekiama pažvelgti į beveik 11 ha teritorijos tarp Kauno pilies ir Petro Vileišio tilto išvystymo galimybes.

REKLAMA
REKLAMA

Vertinimo komisija sudaryta iš 17 architektūros, kultūros paveldo, Kauno miesto savivaldybės, Lietuvos žaliųjų judėjimo bei UAB „Baltisches Haus“ atstovų.

Į kūrybines dirbtuves LITUANICA atrinktos komandos, vadovaujamos Rolando Paleko, Matsuura Hiroki, Gintaro Klimavičiaus, Vytauto Biekštos, Charlotte Ernst, Martyno Mankaus, Šarūno Kiaunės, Gintaro Prikockio, Algimanto Kančo, Donaldo Trainausko, Gintaro Balčyčio.

Nicolas Ortiz, UAB „Baltisches Haus" valdybos narys, teigia maloniai nustebęs, kad į atranką susirinko geriausi šalies architektai, komandose yra tarptautinės patirties turintys architektai, kurių projektai realizuoti Norvegijoje, Danijoje, Olandijoje, tokiuose miestuose kaip Londonas, Maskva. Todėl ir pasiūlęs iš 39 komandų atrinkti ne 8 (kaip buvo planuota), o 11 komandų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Architektų laukia išties nelengvas uždavinys. Kokia bebūtų idėja, koks bebūtų projektas, jis bus skiriamas ateičiai, įgyvendintas projektas turės sustiprinti Kauno senamiesčio audinį. Yra Rotušės aikštė, Kauno pilis, labai gražus Senamiestis, bet yra ir buvusio fabriko „Lituanica“ pramoninis pastatų kompleksas. Teritorija turi būti darniai integruota į Senamiestį ir tapti vartais į jį. Reikia, kad Senamiestis prasitęstų iki Neries upės - tai viena iš nematomų užduočių architektams. Labai svarbi visuomenės nuomonė: geriausi projektai bus pristatyti Kauno bendruomenei“, - teigia N. Ortiz.

REKLAMA

Kūrybinių dirbtuvių-konkurso LITUANICA vertinimo komisijos narės, architektės ir paveldosaugos ekspertės Irenos Kliobavičiūtės teigimu, atrankoje dalyvavo stebėtinai gausus garsiausių šalies architektų būrys - susirinko beveik visas architektų žvaigždynas.

„Architektus atrinkome garsius, tikimės iš jų brandžių sprendimų. Šis metas - labai puikus laikas ieškoti gerų sprendimų, yra poreikis ieškoti patrauklių minčių. Manau, kad kūrybinių dirbtuvių metu bus sukurti geri produktai, racionalūs ir saviti, bus surasta tam tikra urbanistinė dermė ir su Neries krantine, ir su Senamiesčiu, su gretimybėmis. Tikimės labai rimtų sprendimų, susijusių su Neries upe, su krantine“, - teigia I. Kliobavičiūtė.

REKLAMA

UAB „Baltisches Haus“ atstovų teigimu, teritorija tarp Kauno pilies ir Petro Vileišio tilto yra ypač patraukli verslui: šalia yra senamiestis, upė, svarbus transporto mazgas. Teritorija turėtų būti harmoninga Senamiesčio tąsa ir atlikti kelias, viena kitą papildančias, tipiškas senamiesčiui funkcijas - komercinę (prekybos, biurų), gyvenamąją ir laisvalaikio. Čia būtų verslo centrai, gyvenamieji namai, kultūros objektai ir viešosios erdvės - teritorija būtų gyvybinga visą parą.

Kūrybinės dirbtuvės LITUANICA vyks rugsėjo 24-27 dienomis Kaune. Iš vienuolikos projektų bus atrinkti trys geriausieji, o konkurso nugalėtojas paaiškės gruodžio mėnesį. UAB „Baltisches Haus“ planuoja iki metų pabaigos parengti teritorijos vystymo viziją. Kitais metais prasidėtų detaliojo planavimo etapas. Pirmojo etapo statyba numatoma 2013 metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų