REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į Lietuvą trečiadienį atvykę Rusijos veterinarijos specialistai informavo, jog vėl atidarytos eksporto durys 4 Lietuvos pieno perdirbimo įmonėms. Nuo rugpjūčio 17 dienos 4 šalies pieno perdirbimo įmonėms buvo uždrausta į Rusiją įvežti pieno produkciją - sviestą, varškę, grietinę. Rusijos Federacijos federalinės veterinarijos ir fitosanitarijos priežiūros tarnybos ekspertai lietuviškoje pieno produkcijoje rado antibiotiko tetraciklino pėdsakų.

REKLAMA
REKLAMA

Rusijoje galiojančios normos draudžia antibiotikų pėdsakus produktuose, nors Europos Sąjungos reikalavimai leidžia nežymius antibiotikų pėdsakus. Laikinas produkcijos eksporto apribojimas buvo pradėtas taikyti AB „Pieno žvaigždės“ filialui „Mažeikių pieninė“, AB „Žemaitijos pienas“, UAB „Rokiškio pienas“ filialui „Ukmergės pieninė“ ir UAB „Rokiškio pienas“.

REKLAMA

Tetraciklino liekanos nustatytos AB „Žemaitijos pienas“ eksportuotame „Žemaitijos“ svieste (partijos kiekis 11 059,35 kg), AB „Rokiškio pienas“ eksportuotoje 30% riebumo grietinėje (partijos kiekis 262,2 kg) ir AB „Rokiškio pienas“ filialo „Ukmergės pienas“ eksportuotoje varškėje „Kasdien“ (partijos kiekis 288,24 kg). AB „Pieno žvaigždės“ filialo „Mažeikių pieninė“ eksportuotoje varškėje „Svalia“ (partijos kiekis 3 046,91 kg).

REKLAMA
REKLAMA

Apie šį draudimą su Rusijos prezidentu Dmitrijumi Medvedevu rugpjūtį kalbėjosi net ir šalies Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Tuomet Rusijos vadovas ją patikino, kad jokių išskirtinių reikalavimų jo šalies pareigūnai Lietuvos gamintojams nekels.

Taip pat dėl galimybės panaikinti pieno produkcijos eksporto draudimą į Rusijos sostinę rugpjūčio pabaigoje vyko ir žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius. Ministras buvo susitikęs su Rusijos žemės ūkio ministre Jelena Skrynnik, Rusijos Federacijos sanitarijos daktaru Genadijumi Onisčenko bei Rusijos Federacijos Veterinarijos ir fitosanitarijos tarnybos vadovais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Galiausiai nuo trečiadienio jau atnaujintas produkcijos eksportas, tačiau Lietuvos pieno gamintojų į Rusiją įvežama produkcija, kaip teigia kaimyninės šalies ekspertai, bus kruopščiai tikrinama. Itin atidžiai bus tikrinama kiekviena nauja bendrovės „Rokiškio pienas“ produkcijos partija, o apie atliktų šios produkcijos laboratorinių tyrimų rezultatus turės būti informuojama Rusijos Federacijos federalinė veterinarijos ir fitosanitarijos priežiūros tarnyba.

Šiuo metu į Rusiją pieno produkciją eksportuoja 16 Lietuvos pieno perdirbimo įmonių, praneša Žemės ūkio ministerija.

Trečiadienį į Lietuvą atvykę 11 Rusijos veterinarijos inspektorių per porą savaičių patikrins jau eksportuojančių į Rusiją įmones ir dar dvi bendroves, kurios siekia išvežti į šią šalį pieno produkciją.



Indrė Sesartė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų