REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nauji vokiečių mokslininkų išrasti metaliniai lipdukai „Metaklett“ galės išlaikyti didelio svorio – iki 35 tonų – ir smarkiai įkaitusius krovinius.

REKLAMA
REKLAMA

Skelbiama, kad naujasis išradimas „Metaklett“ veiks tuo pačiu principu kaip rūbuose naudojami „Velcro“ lipdukai – juos bus galima karpyti bei naudoti pakartotinai, todėl manoma, kad šį išradimą greitai pradės naudoti statybų inžinieriai.

REKLAMA

Ypač stiprūs lipdukai, kurie prie temperatūros iki 800 °C išlaiko iki 35 t/m² sveriančius daiktus yra tik 0,2 cm storio, o jų plieno kabliukai gali sukibti beveik bet kokiu kampu, praneša britų „The Telegraph“.      

„Metaklett“ buvo išrastas Miuncheno technikos universiteto Metalo formavimo ir liejimo institute.



Metaliniai lipdukai „Metaklett“ galės išlaikyti pastatus, Miuncheno technikos universiteto nuotr.

REKLAMA
REKLAMA

„Nepralenkiamas šių lipdukų privalumas tas, kad juos lengva atsegti ir vėl užsegti“, – cituojamas instituto mokslininkas Josefas Mairas.

Lyginant su panašiais sintetiniais lipdukais, metalinių privalumas tas, jog jie gali pakelti ne tik sunkesnius svorius, tačiau ir juos išlaikyti aukštesnėse temperatūrose. Taip pat metaliniai lipdukai atsparesni įvairiems chemikalams.

„Daiktai gali labai įkaisti, pavyzdžiui, automobilyje. Saulėkaitoje pastatyta mašina gali įkaisti iki 80°C, o vietos aplink išmetamąjį vamzdį – iki kelių šimtų laipsnių pagal Celsijų“, – sakė vokiečių mokslininkas.    

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors „Metaklett“ buvo kuriama automobilių ir oro vedinimo pramonei, tačiau gamintojai įsitikinę, kad tai daug universalesnė prekė.

Primename, kad 1941 metais šveicarų inžinierius George`as de Mestralas išrado sintetinį lipduką „Velcro“, kuris tapo populiaria alternatyva užtrauktukams bei batų raišteliams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų