REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
„Panorama“.
Vis dažniau kalbama apie vaikų saugumą internete. Tyrimai rodo, jog labai daug vaikų ir paauglių internete ieško draugų ir pažinčių rizikuodami tapti pedofilų aukomis.
Suaugusieji dažnai net neįtaria, kas vyksta paauglių internetinių pokalbių kambariuose, kai jų niekas neprižiūri. Visa tai – įprastas, tradicinis internetas, kurį jau įmanoma nors kiek kontroliuoti. Tačiau nerimą kelia technikos naujovės.
Kaskart vis tobulėjant technologijoms ir pingant aparatams, internetas mobiliajame telefone tampa kasdienybe. Jei namų kompiuteryje ar interneto kavinėje dar įstatyti filtrai, neleidžiantys prisijungti prie nepageidaujamų svetainių, dabar galima pasiimti mobilųjį telefoną, išeiti į miestą ir naršyti bet kur, nes mobilusis internetas kol kas nekontroliuojamas, sakoma „Panoramoje“.
Nuomonių apklausos patvirtina, jog gerokai daugiau nei pusei 12–17 metų amžiaus paauglių mobilusis telefonas yra labiausiai vertinamas ir norimas turėti asmeninis daiktas. Daugelyje Europos šalių 80–100 proc. vaikų juos ir turi.
„Tėvai perka vaikams mobiliuosius telefonus, norėdami su jais palaikyti ryšį bei vildamiesi, jog tai padės ir sukontroliuoti atžalas. Tuo metu vaikai nori mobiliojo telefono dėl kaip tik priešingos priežasties – jie tai vertina kaip naują jų asmeninės laisvės lygmenį. Per mobilųjį telefoną jie patys valdo savo bendravimą su išoriniu pasauliu“, – „Panoramai“ sakė Johnas Carras, Jungtinės Karalystės Vaikų saugos internete fondo pirmininkas.
Europos komisijos iniciatyva 15 didžiausių ES mobiliojo ryšio operatorių pasirašė su Europos Komisija bendrų veiksmų susitarimą dėl vaikų ir paauglių apsaugos nuo žalos, kurią gali atnešti mobiliosios technologijos.
„Šio susitarimo tikslas yra suklasifikuoti mobiliojo interneto turinį ir įdiegti priemones, kurios leistų suaugusiems skirtą informaciją padaryti neprieinamą vaikams ir paaugliams“, – teigė Viviane Reding, ES Informacinės visuomenės ir žiniasklaidos komisarė.
Kaisu Karvala, Europos mobiliojo ryšio tinklų operatorių asociacijos „GSM Europe“ pirmininkė, teigia, jog asociacijos 147 nariai norėtų, kad operatoriai įsipareigotų neleisti žalingo interneto turinio.
„Tačiau problema ta, kad šiam susitarimui turi pritarti ne tik tinklų operatoriai, bet ir turinį mums teikiančios įmonės. Jos taip pat turi pažadėti, kad suaugusiems skirtas turinys bus prieinamas ne laisvai, o tik pasirašiusiems prenumeratos sutartis“, – sakė K. Karvala.
Mobiliojo ryšio operatoriai taip pat pabrėžia tėvų atsakomybę ir ragina visus suaugusiuosius pranešti sužinojus apie pornografijos, prievartos ir kitų vaikams žalingų žinių skleidimą per mobiliojo ryšio tinklus, kad bendrovės galėtų blokuoti tokią informaciją, teigiama LTV.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų