REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniuje kitą trečiadienį, rugsėjo 16 dieną, po daugiau nei dešimtmetį trukusios izoliacijos Lietuvos kvietimu su darbo vizitu lankysis Baltarusijos Prezidentas Aleksandras Lukašenka. 

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Užsienio reikalų ministerijos, planuojama, kad vizito metu Baltarusijos vadovas susitiks su Lietuvos Prezidente Dalia Grybauskaite, dalyvaus Lietuvos ir Baltarusijos tarptautinio ekonominio forumo "Baltarusija ir Baltijos jūros šalys: naujos bendradarbiavimo plėtros galimybės" atidaryme, parodų ir kongresų centre "Litexpo" atidarys Baltarusijos nacionalinę parodą "Belarus Expo 2009".

REKLAMA

"Lietuvos ryto" televizijos paklaustas, ko galima tikėtis iš šio vizito, užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas sakė, kad visuomenė gali tikėtis, jog pasirašysime sutartis ne tik dėl palengvinto vizų režimo 50 kilometrų spinduliu nuo pasienio.

"Tikimės, kad sutarsime kartu su Lenkija dėl bendro sienų taško, kuris dar nėra tiksliai apibrėžtas tarp trijų šalių. Svarbiausia, ko mes tikimės, tai - naujo puslapio ir naujų galimybių, kurios atsivers šio ekonominio nuosmukio metu Lietuvos verslininkams, Klaipėdos uostui. Taip pat norime, kad Baltarusijoje būtų saugios, stabilios ir patikimos sąlygos Lietuvos verslininkams, o Baltarusijos piliečiams sudarytos galimybės atvykti į Druskininkus, Vilnių ar Palangą ir čia išleisti savo pinigus", - sakė ministras.

REKLAMA
REKLAMA

Ministro teigimu, prezidentą renka Baltarusijos piliečiai. "Mes paliekame jiems vertinti, kokį prezidentą jie nori turėti ir kokią santvarką kurti. Aš pats jau 15 metų susitinku, bendrauju su Baltarusijos demokratine opozicija, ir tai tęsiu. Mes remsime tuos žmones, kurie norės gyventi panašiai kaip mes. Antra vertus, mes kalbėsime ir turime kalbėtis su žmonėmis, kurie valdžioje", - pažymėjo V. Ušackas.

Į žurnalisto klausimą, ar gali atsitikti taip, kad žmogus, kurio užsakymu be žinios dingo Baltarusijos piliečiai, ministras atsakė nesąs teisėjas ar prokuroras ir negalėtų tokių teiginių dabar pagarsinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Krizė tarp ES ir Baltarusijos kilo 1996-aisiais, kai Bendrija paskelbė sankcijas šaliai. To priežastis buvo A. Lukašenkos inicijuotas referendumas, kuriuo buvo pratęsta jo kadencija. ES balsavimo rezultatų nepripažino.

Nauji kontaktai tapo įmanomi, kai Baltarusijos vyriausybė įvykdė ES keliamus reikalavimus. ES reikalavo paleisti politinius kalinius ir 2008-aisiais surengti demokratiškus ir skaidrius parlamento rinkimus.

Praėjusią savaitę Lietuvoje lankęsis Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas Giunteris Ferhoigenas (Geunter Verheugen) politiniu požiūriu nevertino informacijos, kad galbūt į Lietuvą atvažiuos A. Lukašenka.

"Manau, kad Baltarusija netoli, neturėtų būti sudėtinga jam čia atvykti. Tai tikrai nesudėtinga, ir jis turi priemonių, kad tą padarytų. Politiniu požiūriu aš, deja, nekomentuosiu, bet Baltarusija tikrai yra netoli", - po susitikimo su Prezidente Dalia Grybauskaite žurnalistams juokavo EK vicepirmininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų