REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiauliečius aktyvistus neužliūliavo Aplinkos ministerijos vadovų tikinimai, jog danų verslininkų valdomos durpių gavybos bendrovės "Rėkyva" veikla nekelia pavojaus gamtai, todėl jie rengiasi nesankcionuotam mitingui. Protestuotojai reikalaus, jog ministerijos vadovas Gediminas Kazlauskas atšauktų, anot jų, neskaidrų įsakymą, kuriuo iš saugomų teritorijų "Natura 2000" tinklo buvo išbrauktas Rėkyvos durpynas ir jame leista toliau šeimininkauti danų verslininkams.

REKLAMA
REKLAMA

Piketą prie Aplinkos ministerijos Šiaulių Rėkyvos bendruomenės aktyvistai rengia kitą trečiadienį. Šiuo metu danų valdoma bendrovė "Rėkyva" su ministerijos palaiminimu eksploatuoja durpyną, esantį šalia Šiaulių miesto Rėkyvos ežero ir draustinio. Nurodoma, jog nesankcinuotame pikete rėkyviečius ketina palaikyti ir prieš kiaulių verslą Lietuvoje vykdančius danų verslininkus protestuojančių bendruomenių atstovai.

REKLAMA

"Abejonės dėl Rėkyvos telkinio durpyno išteklių naudojimo teisėtumo – nepagrįstos", - dar rugpjūčio viduryje nurodoma G.Kazlausko įsakymo skaidrumą tyrusios komisijos išvadose.

Aplinkos ministerija nurodė, jog speciali komisija tikrino, ar teisėtai G.Kazlausko įsakymu danų verslininkų valdomai bendrobei “Rėkyva” buvo išduotas leidimas eksploatuoti durpyną, ar laikomasi poveikio aplinkai vertinimą reglamentuojančių teisės aktų.

REKLAMA
REKLAMA

Komisija, anot ministerijos pranešimo, nustatė, kad eksploatuojamas Rėkyvos durpynas nepatenka į Rėkyvos botaninio-zoologinio draustinio teritoriją. "Durpynas naudojamas, laikantis naudingųjų iškasenų eksploataciją reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų. Regiono aplinkos apsaugos departamentas neišduoda leidimų naudoti naudingųjų iškasenų išteklius, o tik išduoda taršos integruotos prevencijos kontrolės leidimus. Šis leidimas Rėkyvos durpynui išduotas teisėtai", - teigiama ministerijos pranešime.

"Turima mokslinių tyrimų medžiaga neleidžia tvirtinti, kad Rėkyvos durpyno eksploatacija turi esminį neigiamą poveikį Rėkyvos ežero ekosistemai. Šis durpynas pagrįstai nepatenka į “Natura 2000” teritoriją, nes nėra duomenų apie saugotinų rūšių ir buveinių buvimą jo teritorijoje", - skelbia komisija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Siekdama numalšinti gyventojų nepasitenkimą dėl, anot jų, darkomo unikalaus aukštapelkinio Rekyvos ežero, ši komisija siūlo tam tikras išlygas: Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamentui įpareigoti bendrovę "Rėkyva”, jog ji išplėstų dabar atliekamo hidrogeologinio monitoringo apimtį ir viešai aptartų monitoringo programos projektą - jį turėtų patvirtinti regiono aplinkos apsaugos departamentas, taip pat viešai ir kiekvienais metais turėtų būti aptariami kompleksinio monitoringo rezultatai.

Valstietis.lt jau rašė, jog Seimo Antikorupcijos komisija pradėjo tyrimą dėl danų vykdomos durpių kasybos Šiauliuose esančio Rėkyvos ežero prieigose.

REKLAMA

Antikorupcijos komisija yra gavusi Šiaulių rajono Rėkyvos bendruomenės narių skundą, kad iš durpių kasybos Šiaulių mieste esančio Rėkyvos ežero prieigose neteisėtai pelnosi ne tik danų įmonė "Rėkyva", bet ir Aplinkos ministerija, kurios vadovas yra išdavęs leidimą šiai bendrovei verstis minėta veikla. Šiaulių visuomenė reikalauja, kad Rėkyvos durpynas būtų kuo greičiau uždarytas, nes esą pradeda sekti unikalus aukštapelkinis Rėkyvos ežeras.

Indrė Sesartė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų