REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vakar pritarusi nacionalinio investuotojo "Leo LT" likvidavimui pagal savo pasiūlytą skyrybų scenarijų valstybė žada tai suspėti padaryti iki metų pabaigos. Tačiau teisininkai neabejoja, kad neradus taikaus sprendimo, turto dalybos užtruks.

REKLAMA
REKLAMA

Nacionalinės energetikos bendrovę "Leo LT", kuri turėjo įgyvendinti strateginius milijardinės vertės energetikos projektus, vakar akcininkų susirinkime Vyriausybės atstovų balsais nutarta likviduoti. Valstybės partnerė privati įmonė "NDX energija" nepritarė Vyriausybės pasiūlytam "Leo LT" likvidavimo projektui ir laiko jį tik politine deklaracija. Ilgai šalies prezidentės Dalios Grybauskaitės raginti imtis skaidrių neskaidraus projekto "Leo LT" likvidavimo veiksmų už energetiką atsakingi politikai tikina, kad vakarykštis jų sprendimas yra teisingas. Bet jie pripažįsta, kad nežino, nei kiek tai kainuos valstybei, nei kiek užtruks įmonės likvidavimo procesas.

REKLAMA

Jokių derybų nebuvo

Bendrovės "NDX energija" turimų "Leo LT" balsų penktadienį nepakako sprendimui blokuoti. Privatus investuotojas norėtų, kad likviduojant "Leo LT" būtų taikoma restitucija ir jis atgautų savo įnašus - elektros paskirstymo bendrovę "VST" bei 600 mln. litų įneštų lėšų.

Valstybei liktų šalies elektros tinklo operatorė "Lietuvos energija" ir Rytų skirstomieji tinklai (RST). Anot "NDX energijos" vadovo Igno Staškevičiaus, tai leistų "Leo LT" likviduoti maždaug per mėnesį. Jo nuomone, Vyriausybės planas, prasidėjęs politine deklaracija, gali užtrukti mažiausiai metus.

REKLAMA
REKLAMA

"Joks realus likvidavimas neprasidėjo, įmonė neperregistruota ir jai nesuteiktas likviduojamos bendrovės statusas, nepaskirtas jos likvidatorius. Jei tai būtų privati bendrovė, tai akcininkai dėl tokio klausimo į susirinkimą paprasčiausiai nesirinktų", - žurnalistams teigė I.Staškevičius. Likvidavimo formai nepritarianti bendrovė "NDX energija" neatmeta, kad pati gali inicijuoti "Leo LT" turto vertinimą. "Jeigu būtų susitarta grąžinti pirminius įnašus arba jų atitikmenis, tai tam turto vertinimo nereikia. Turto vertinimas užima daug laiko ir brangiai kainuoja. Bet jeigu to išvengti nepavyks, be abejo, mes tada irgi reikalausime turto vertinimo ir teisingo turto paskirstymo", - sakė I.Staškevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rugpjūčio 24 dieną bendrovė "NDX energija" dėl "Leo LT" likimo pateikė Vyriausybei pretenziją raštu. 2008 metų balandžio 29 dieną Vyriausybės ir "NDX energijos" sutartis dėl nacionalinio investuotojo sukūrimo numatė, kad derybos, vienai šaliai pateikus pretenziją raštu, turi prasidėti nedelsiant ir vykti ne trumpiau kaip 60 dienų, nebent būtų susitarta greičiau, o visi nesutarimai galutinai būtų sprendžiami pagal Stokholmo arbitražo taisykles.

Tikisi likviduoti dar šįmet

Vakar energetikos ministras Arvydas Sekmokas pareiškė, jog tikisi "Leo LT" likviduoti iki šių metų pabaigos, tačiau jis pripažino, kad procesas gali ir užtrukti.

REKLAMA

"Be abejo, priklausys ir nuo to, kiek bus linkęs bendradarbiauti privatus akcininkas. Buvau nustebintas arba nusivylęs, kai jis visą laiką teigęs esąs linkęs likviduoti "Leo LT", akcininkų susirinkime balsavo priešingai. Tokia pozicija nei pagreitina, nei palengvina bendrovės likvidavimą", - kalbėjo ministras.

A.Sekmokas įsitikinęs, kad "NDX energijos" savininkų siūlymas atiduoti jiems kuo greičiau tai, kas, jų nuomone, jiems priklauso, nėra priimtinas atsižvelgiant į visuomenės interesus, todėl artimiausiu metu bus atliktas ir nepriklausomas turto vertinimas. Jis, pasak A.Sekmoko, turėtų užtrukti apie du mėnesius. Energetikos ministro teigimu, kad nekiltų ginčų dėl likviduojamo "Leo LT" turto, jis turi būti įvertintas nešališkai, kad vėliau atlaikytų bet kokią galimą kritiką.

REKLAMA

"Aš nematau čia jokio jų intereso pažeidimo. Iš tikrųjų tai yra teisinis procesas. Valstybė turi daugiausia balsų. Nemanau, kad Kauno hidroelektrinės ir Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės atskyrimas trukdys "Leo LT" likvidavimo procesui", - sakė ministras. A.Sekmoko nuomone, "Leo LT" likvidavimui neturėtų trukdyti ir "VST" pradėta teismo byla prieš "NDX energiją".

Energetikos ministras pabrėžė tikintis, kad teisiniai veiksmai turėtų užkirsti kelią "NDX energijos" pretenzijas aiškintis Stoholmo arbitraže. "Likvidavimas prasidėjo, nors bendrovė dar neturi likviduojamos įmonės statuso, tačiau pats procesas yra prasidėjęs. Bendrovei "NDX energija" atsisakius savo turtinių ambicijų, kurios buvo išreikštos, "Leo LT" būtų likviduota net ne per 30, o per 10 dienų. Mano nuomone, dabar yra svarbu ne greitis, o besąlyginis ir tikslus įstatymų laikymasis", - samprotavo A.Sekmokas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pigių ir greitų skyrybų nebus

Advokatų kontoros "Jurevičius, Balčiūnas ir Bartkus" advokatas Gytis Kaminskas LŽ paklaustas, kaip vertina dabartinį nacionalinio investuotojo "Leo LT" likvidavimo procesą, nedvejodamas atkirto vienu žodžiu - "blogai".

"Blogai dėl to, kad valstybė, eidama teisingu keliu, daro labai šiurkščių klaidų. Šis sprendimas dėl "Leo LT" likvidavimo, priimtas valstybės balsais, mano supratimu, jau artimiausioje ateityje galėtų reikšti ginčą Stokholmo arbitraže prieš Lietuvos valstybę. Mano manymu, scenarijus bus toks, koks buvo su ponu Milašausku (buvęs Valstybės turto fondo vadovas - red.): dėl žalos valstybei jau turime vieno aukšto pareigūno apkaltinamąjį nuosprendį. Manau, kad energetikos ministras Arvydas Sekmokas turėtų susivokti, kuo tai gresia. Kiek teko gauti informacijos, Energetikos ministerijoje vyksta labai negeri procesai. Klaidingu būdu pradėtas reikalingas "Leo LT" likvidavimo proceso sprendimas valstybei ir visiems mokesčių mokėtojams gali pridaryti milžiniškos žalos", - neabejoja teisininkas.

REKLAMA

Pasak jo, galimi įvairūs "Leo LT" akcininkų skyrybų variantai, tačiau viską reikia daryti kvalifikuotai, parinkus itin kvalifikuotus teisininkus.

G.Kaminskas mano, kad greitų sprendimų nereikia tikėtis. "Abejotina, ar pavyks susitarti atsižadant viešai deklaruotų ketinimų. Politiškai buvo padaryta daug klaidų ir netgi nepasimokyta iš anksčiau buvusių. Einama su tuo pačiu buldozeriu, kuris stūmė "Williams" istoriją. Beje, Energetikos ministerijai dabar patarinėja tie patys advokatai, kurie atvedė "Williams" į "Mažeikių naftą" ir "prastūmė" Lietuvai tokį nenaudingą sandorį", - tvirtino G.Kaminskas.

REKLAMA

Jo manymu, "Leo LT" likvidavimas gali vykti keliais etapais, išskiriant ginčytinus klausimus, ir juos atiduodant arbitražui arba sprendžiant derybų būdu, skaidriai. "Kitus "Leo LT" likvidavimo klausimus, kurie nekelia abejonių, atskyrus nuo ginčytinų, reikėtų spręsti tuoj pat teisės aktų nustatyta tvarka", - svarstė teisininkas.

Jo įsitikinimu, nesvarbu koks bus pasirinktas "Leo LT" likvidavimo kelias, juo bus einama ne trumpiau nei metus.

Galas ateis, bet galų nesuslėps

LŽ turimais duomenimis, I.Staškevičiaus kalbos apie tai, kad "realus likvidavimas neprasidėjo", tik iš dalies teisingos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

LŽ žiniomis, jau pirmadienį Vyriausybės pasitarimui Energetikos ministerija teiks nutarimo projektą, kuriame teigiama, kad "nustatant viršutines elektros energijos perdavimo, skirstymo ir visuomeninio tiekimo paslaugų kainų ribas, paslaugos teikėjo licencijuojamoje veikloje naudojamo turto vertė yra lygi ilgalaikio materialiojo turto likutinei (balansinei) vertei iki 2002 metų gruodžio 31 dienos, padidintai su Valstybine kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) suderintų ir įgyvendintų investicijų suma, ir sumažintai turto nusidėvėjimo suma, apskaičiuota pelno mokesčio įstatymo tvarka ir su Komisija suderintų licencijuojamoje veikloje naudojamo ilgalaikio turto nusidėvėjimo normų, bei nurašyto, parduoto arba kitaip perleisto nuosavybėn turto vertės suma".

REKLAMA

Be to, pagal šį nutarimą, "į ilgalaikio materialiojo turto vertę neįtraukiamas su Komisija nesuderintas turto vertės pokytis, su licencijuojama veikla nesusijęs, nenaudojamas, esantis atsargose, užkonservuotas turtas, investicinis turtas, taip pat už Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšas, gautas subsidijas ir už elektros energijos vartotojų įrenginių prijungimą prie tinklų sumokėtas įmokas įsigytas turtas, dotacijos".

Galiausiai nutarime siūloma, kad "įgyvendintų investicijų suma bus mažinama nepagrįstai panaudotų investicijų lėšų suma".

REKLAMA

Šio nutarimo tikslas - realiai įvertinti "VST" vertę, prieš valstybei skiriantis su "NDX energija". LŽ primena, kad 2002-aisiais "VST" buvo įvertinta 700 mln. litų, 2007-aisiais, kuriant "Leo LT" jos vertė jau buvo užauginta iki 2,8 mlrd. litų. Remiantis minėto nutarimo metodika 2010 metais, "VST" vertė turėtų svyruoti nuo 500 iki 700 mln.litų.

Vyriausybės atstovų teigimu, jei skaidant "Leo LT" būtų pasirinktas vadinamasis restitucijos variantas, tai "tokiu atveju visi galai būtų sukišti į vandenį".

LŽ turi žinių, kad "NDX energija", atkakliai siūlanti restituciją, jau buvo suplanavusi "VST" skubiai parduoti.

REKLAMA
REKLAMA

Dabar VKEKK, Energetikos ministerija aiškinsis, ar teisėtai ir kiek buvo sukelta "VST" vertė, kodėl "NDX energija" gavo tokią didelę dalį "Leo LT" akcijų?

Pirmas smūgis į paširdžius privačiam investuotojui buvo naujųjų "VST" vadovų 540 mln. litų ieškinys "NDX energijai". Antras netikėtumas lauktų, jei Vyriausybė ryšis pritarti siūlomam nutarimo projektui. Neatmetama galimybė patraukti atsakomybėn pareigūnus, kurie derybų dėl "Leo LT" kūrimo metu iš esmės atstovavo ne valstybės, o privataus kapitalo interesams. Vyriausybės atstovai ruošiasi ir "NDX energijos" kontrpuolimui, kurį laiko prasidėjusiu, stengiantis įvairiais būdais dabartinę valdančiąją koaliciją padaryti kuo mažiau veiksmingą ar net ją sugriauti.

Eglė Kapočiūtė, Rimantas Varnauskas, Jolita Žvirblytė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų