REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus paveikslų galerijos lankytojus tik vieną dieną akino 100 kilogramų sverianti rekordinio dydžio, daugiau kaip 7 mln. litų vertės auksinė moneta. Šiandien ji jau eksponuojama Kopenhagoje.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuva tapo devintąja šalimi, kurioje parodytas šis Guinesso rekordų knygoje įregistruotas eksponatas. Kanados karališkojoje pinigų kalykloje užpernai nukaldinta aukso moneta yra pusmetrio skersmens, o luito grynumas sudaro 99,999 proc. - ši lydinio kombinacija dar vadinama "penkiais devintukais".

REKLAMA

Į muziejų dėl šios monetos suskubo daugybė vilniečių ir sostinės svečių. LŽ kalbinti studentai Birutė ir Irmantas bandė spėlioti, kiek ji sveria. Daugiau kaip 10 kilogramų jie nedavė ir sunkiai galėjo patikėti, kad monetos svoris - visas centneris. "Atrodo, matai tą pusę metro, bet toks įspūdis, kad 100 kilogramų aukso moneta turėtų būti didesnė" - savo akimis negalėjo patikėti ir Adelė Norkuvienė, į parodą atėjusi su vaikaičiu.

REKLAMA
REKLAMA

Monetos averse pavaizduota Didžiosios Britanijos karalienė Elžbieta II, kuri yra formali Kanados vadovė, reverse - 12 briaunų kraštas ir trijų klevo lapų graviūra.

Auksinę monetą į Vilnių reisiniu lėktuvu atgabeno šveicarų įmonė "Via Mat". "Moneta laikoma aliuminio dėžėje. Keturi žmonės ją gali nesunkiai panešti", - LŽ sakė kompanijos atstovas Werneris Schissleris, nuo eksponato neatsitraukiantis nė akimirkai.

Vilniaus paveikslų galerijoje vertybė nebuvo laikoma po neperšaunamu stiklu ar už grotų - ją užteko aptverti neaukšta juosta. Dviejose ekspozicijų salės kampuose budėjo du rūstus apsaugininkai. Greta ant suolo sėdinėjęs W.Schissleris teigė nejaučiantis nerimo ir baimės, kad per 7 mln. litų kainuojanti vertybė galėtų tapti nusikaltėlių taikiniu. "Monetos pervežimas reikalauja profesionalių įgūdžių. Plėšikams ją išnešti būtų keblu, nes moneta gana sunki. Štai tie du ją saugantys vaikinai yra ginkluoti, o šarvuotoje mašinoje visada būna 6-8 žmonės", - teigė W.Schissleris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Tai įspūdinga", - ištarė eksponatą apžiūrėjęs, galerijoje sutiktas parlamentaras Emanuelis Zingeris. Tviskantis objektas jį įkvėpė tarti keletą žodžių apie kultūros padėtį Vilniuje, turinčiame Europos kultūros sostinės statusą. "Vilnius turi būti traukos centras, todėl čia reikia pasaulinės reikšmės daiktų. Nepaisant pasakiškų draudimo kainų, reikia atsivežti Luvro, "Metropolitan" muziejų eksponatų", - aiškino Seimo narys. Pavyzdžiui, anot jo, Lietuva galėtų atsivežti Druskininkų žydo sūnaus, pasaulinio garso menininko Jacques'o Lipchitzo skulptūrų. "Tai nebūtų prabanga, nes pakeltų šalies prestižą ir pritrauktų tūkstančius turistų. Atvyktų latviai, lenkai. Laikas pereiti prie parodų, kurios būtų regioniniai įvykiai", - svarstė E.Zingeris.

Jo manymu, tik tada Vilnius būtų tikra Europos kultūros sostinė. "Dabar į tos kultūros sostinės lygį liūdna žiūrėti. Tampame gūdžia, kad ir "auksine", provincija. Laikina ekonominė krizė nepateisina mūsų provincialumo", - teigė E.Zingeris.

Marijus Širvinskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų