REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Teroristai ir plėšikai toliau siautėja Kaune

Įvykiai Kaune ir jo apylinkėse toliau neleidžia atsikvėpti teisėsaugos pareigūnams.

Dar nesuspėjo nutilti ažiotažas, kilęs po nusikalstamų gaujų tarpusavio santykių aiškinimųsi šūviais, o įtampą ir toliau didina nauji nusikaltėlių išpuoliai.

REKLAMA
REKLAMA

Antiteroristinio būrio „Aras“ pareigūnai Kaune vykdė specialią operaciją, tad užtvėrę iš miesto vedančius kelius, stabdė ir tikrino visus įvažiuojančius ar išvažiuojančius automobilius, tačiau nusikaltėlių tai neišgąsdino. Rugsėjo 3 -iosios rytą, apie 4 valandą ir 15 minučių, sprogimas nuaidėjo šalia magistralės Kaunas – Klaipėda, ties Babtais, esančioje „Sauridos“ degalinėje.

REKLAMA

Paryčiais į šią visą parą dirbančią degalinę motociklais atvažiavo du vyrai ir prie stiklinių degalinės durų susprogdino kažkokį užtaisą. Nuo sprogimo bangos išbiro durų ir langų stiklai, gerokai nukentėjo sienų apdaila. r

Tuo metu patalpose buvo budinti operatorė ir dujų pripildytojas. Darbuotojai nuo sprogimo nenukentėjo, tačiau plėšikai pabandė įsiveržti į vidų. Su jais susigrūmęs degalinės darbuotojas Romualdas (40 m.) buvo sužeistas šūviu į koją, tačiau savo bendradarbę ir valdas sugebėjo apginti.

REKLAMA
REKLAMA

Paliko motociklą

Užpuolikams teko sprukti nieko nepešus. Jie paliko net prie šiukšlių dėžės pastatytą vieną savo motociklų, todėl neatmetama, kad per grumtynes kažkuris plėšikas patyrė traumą ir nebegalėjo valdyti transporto priemonės. Paliktasis motociklas – be valstybinių registracijos numerių, tačiau, pirminiais duomenimis, tai specialiai krosams skirtas sportinis motociklas, kuriems taikoma kitokia apskaitos ir registracijos tvarka.

Sužeistasis dujų užpylėjas gydomas Kauno medicinos universiteto klinikose. Pasak medikų, jo gyvybei pavojus negresia. Pareigūnai jau apklausė nukentėjusįjį, bet apklausos rezultatų nekomentuoja. Gydytojai apžiūrėjo ir po sprogimo į ligoninę atgabentą degalinės operatorę – neprireikus rimtesnės pagalbos, ji išleista į namus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Degalinė ties Babtais priklauso „Sauridai“, kuri valdo po visą Lietuvą išsimėčiusį degalinių tinklą. Šios bendrovės direktorius Saulius Rancas mano, kad arba degalinę užpuolę plėšikai – diletantai, arba sprogdinta neketinant apiplėšti.

Šio tinklo degalinėse kasdien vykdoma inkasacija, todėl naktimis užpuolikams bent didesnio grobio tikrai neverta tikėtis. Juo labiau kad didžioji dalis klientų atsiskaito kreditinėmis kortelėmis, todėl kasose grynų pinigų beveik nebūna.

Nebuvo grasinama

Pavasarį Akmenės rajone buvo užpulta dar viena „Sauridos“ degalinė. Tuokart nusikaltėliai naktį patykojo, kol degalinės operatorius išeis į lauką, ir sudavė jam per galvą lazda. Sužeidę degalinės darbuotoją užpuolikai pagrobė nedidelę kasoje buvusią pinigų sumą ir pasišalino. Dėl šio plėšimo pradėtas ikiteisminis tyrimas kol kas neužbaigtas.

REKLAMA

 „Sauridos“ direktorius S. Rancas patikino, kad iki šiol iš kriminalinių struktūrų nebuvo gavęs jokių pasiūlymų dėl tariamos degalinių „apsaugos“, tad kalbėti apie organizuotų nusikaltėlių pamėgtą turto prievartavimą ar paprasčiausią grubų reketą Babtų degalinės sprogdinimo atveju lyg ir neverta. Taip pat niekas nebandė bendrovei įsiūlyti nusipirkti pigesnių degalų ar dujų „be dokumentų“, todėl direktorius atmeta ir galimo keršto versiją.

„Sauridos“ darbuotojai galimo užpuolimo atvejui kasose laiko po 300 litų, kuriuos jiems nurodyta nesipriešinant atiduoti plėšikams. Toks nurodymas duotas tam, kad nekiltų pavojus nekaltų žmonių sveikatai ir gyvybei.

REKLAMA

Sprogimą tiriantys specialistai jau nustatė, kad užpuolikai naudojo savadarbį sprogmenį, todėl vis įtikimesnė tampa atsitiktinai praturtėti panorusių diletantų versija. Tikriausiai plėšikai nė nenujautė apie Kaune „Aro“ vykdytą antiteroristinę operaciją ir todėl veikė nieko nesibaimindami.

Ar bando įrodyti esą visagaliai?

Kita vertus, išpuolis prieš degalinę galėjo būti teisėsaugininkų dėmesį nukreipti turėjęs manevras.

Šio įvykio išvakarėse Žemės ūkio akademijos gyvenvietėje apie pusę trijų nakties gaisras kilo Studentų gatvėje stovėjusiame aštuoniolikmetės studentės tokio pat senumo automobilyje „Toyota Celica“. Išdegė automobilio variklio ir bagažinės skyrius, nukentėjo ir šalia stovėjusio „VW Golf“ variklio skyrius. Manoma, kad automobilis buvo padegtas tyčia, nors pareigūnai šio gaisro taip pat nesieja su siekimu nukreipti dėmesį ar tiesiog kažką pagąsdinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau neskubama neigti, kad nusikalstamas pasaulis šitaip teisėsaugininkams meta iššūkį. Kauno apylinkėse jau sklando gandai, kad tarpusavio karą pradėjusios jaunosios kartos organizuotų nusikaltėlių gaujos nori įrodyti, jog net po visų prieš juos nukreiptų akcijų jie tebelieka šešėliniais miesto valdovais ir valdo kaip valdę.

Ikiteisminiam sprogimo degalinėje ir bandymo apiplėšti tyrimui vadovauja Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų tyrimo skyriaus prokuratūros prokuroras Egidijus Palaima.

Remigijus RAINYS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų