REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į Lietuvą atvežta didžiausia pasaulyje aukso moneta

Š.m. rugsėjo 3 – ąją, didžiausia pasaulyje 100 kg svorio auksinė moneta atkeliavo į Lietuvą. Ją tik šį ketvirtadienį nuo 11 iki 17 val. nemokamai galima pamatyti Vilniuje, Chodkevičių rūmuose įsikūrusioje Lietuvos dailės muziejaus Vilniaus paveikslų galerijoje (Didžioji g. 4).

REKLAMA
REKLAMA

„Pastaruoju metu visi tik ir kalba apie nestabilumą, pastebime malonių naujienų trūkumą, todėl džiaugiamės galėdami pristatyti unikalią, auksinę monetą, kurios vertė šiai dienai yra virš 3 mln. JAV dolerių, ir ji vis didėja“ - šypsojosi Remigijus Dinda, monetą atvežančios bendrovės „Monetų namai“ atstovas. Ši bendrovė priklauso suomių įmonių grupei „Nordic Moneta OY“, kuri dar liepos mėnesį pristatė jubiliejinį Lietuvos vardo tūkstantmečio medalį.

REKLAMA

„Monetų namų“ vadovas pažymėjo, kad dar prieš atvežant monetą, buvo atlikta transportavimo ir eksponavimo analizė bei imtasi visų įmanomų apsaugos priemonių. „Nors moneta yra pilnai apdrausta, tačiau draudimas negalioja tuo momentu kai moneta uždedama ir nuimama nuo eksponavimo podiumo. Eksponavimo vietai pasirinkome Vilniaus paveikslų galeriją, ne tik dėl įspūdingos architektūros ir aplinkos, bet ir dėl jų patirties eksponuojant išskirtinius meno kūrinius – J Mateikos paveikslą „Žalgirio mūšis“, Pirosmani,  M. K. Čiurlionio parodas “, - sakė R. Dinda.

REKLAMA
REKLAMA

„Didžiuojamės, kad ir į mūsų muziejų atkeliavo šis netradicinis, išskirtinės vertės eksponatas. Ši didžiausia pasaulyje aukso moneta jau yra eksponuota Austrijoje (garsiajame Vienos meno istorijos muziejuje, kuriame sukaupti ypač vertingi numizmatikos rinkiniai), Estijoje, JAV, , Latvijoje, Suomijoje, Vokietijoje ir kt. šalyse“, - pažymėjo Lietuvos dailės muziejaus direktorius Romualdas Budrys.

Jis pažymėjo, kad didžiausia pasaulyje aukso moneta neatsitiktinai eksponuojama Lietuvos dailės muziejuje. Jame saugoma 41284 numizmatikos vertybės, surinkta monetų net iš 48 pasaulio šalių. Ankstyviausios yra Romos imperijos laikų, vertingiausios – LDK kaldintos monetos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Moneta priklauso bendrovei Jewelers Trade Services Partners/CoinInvestDirect.com. (Jungtinė Karalystė). Tai vienintelė iš penkių nukaldintų aukso monetų, eksponuojama viešai. Lietuva yra devintoji šalis, kurioje „Nordic Moneta OY“ įmonių grupė pristatys Gineso rekordų knygoje (2007 m.) įregistruotą monetą.

Kanados karališkojoje pinigų kalykloje 2007 m. nukaldinta aukso moneta yra apie 50 cm skersmens ir 3 cm storio. Šios monetos aukso luito grynumas yra 99,999 proc., dar vadinamas „penkių  devintukų“. Monetos averse pavaizduota Didžiosios Britanijos karalienė Elzbieta II, kuri yra formali Kanados valstybės vadovė, o reverse – 12 briaunų kraštas ir subtilaus klevo lapo – Kanados simbolio – atvaizdas.

Monetos autorius dailininkas Stanley Witten nuo 1990 m. yra Kanados karališkųjų monetų rūmų dailininkas, vyresnysis jų raižytojas. Jis sukūrė elegantiškąjį klevo lapo dizainą. Monetoje išgraviruotą karalienės atvaizdą 2003 m. Kanados monetoms sukūrė garsi Kanados dailininkė portretistė Susanna Blunt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų