REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Premjeras Andrius Kubilius tikisi, jog penktadienį per LEO LT akcininkų susirinkimą bus bendru sutarimu priimtas sprendimas dėl nacionalinio investuotojo bendrovės likvidavimo. Tačiau tam, kad būtų susitarta, kokiu būdu tai bus daroma, dar reikia aiškumo, sako Vyriausybės vadovas.

REKLAMA
REKLAMA

"Rytoj (penktadienį - ELTA), aš tikiu, kad bendru sutarimu bus priimtas sprendimas, abiem akcininkams balsuojant už tai, kad LEO LT bendrovė būtų likviduojama. Priėmus tokį sprendimą, toliau, kaip ir numato įstatymai, būtų imtasi visų reikalingų veiksmų ir skiriant likvidatorius, ir toliau tariantis dėl to, kokiu būdu visus procesus artimiausiu metu realizuoti", - ketvirtadienį sakė A. Kubilius interviu "Žinių radijui".

REKLAMA

Pasak Premjero, šioms skyryboms reikia aiškumo, kad niekam nekiltų abejonių dėl jų skaidrumo ir savarankiškumo. Prieš apsisprendžiant, kokiu būdu ardyti bendrovę, svarbu sulaukti ir teismo, į kurį kreipėsi LEO LT antrinė įmonė VST, sprendimo, teigė Vyriausybės vadovas.

"Savarankiška įmonė VST kreipėsi į teismą, keldama abejonių dėl to, ar privatus akcininkas tikrai elgėsi teisėtai ir sąžiningai, įgydamas tą turtą, kurį po to įnešė į LEO LT. Taigi manau, kad atsakymai čia turi būti žinomi prieš galutinai apsisprendžiant, kokiu būdu skyrybos turi būti realizuotos", - teigė A. Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA

ELTA primena, jog bendrovė VST Vilniaus apygardos teismui pateikė civilinį ieškinį dėl 520,83 mln. litų žalos atlyginimo iš LEO LT akcininkės "NDX energijos", taip pat prašoma taikyti laikinąsias apsaugos priemones - areštuoti 38,3 proc. LEO LT akcijų. Ieškinyje nurodoma, kad "NDX energija", privatizavusi VST, iš bankų gautas paskolas perkėlė įmonei. Taigi privatizavimo kainą sumokėjo pati VST, o ne "NDX energija".

Taip pat, pasak Premjero, būtina išsiaiškinti, kokiu būdu po privatizavimo VST turto vertė padidėjo keletą kartų. Europos Komisijos informacijos dėl LEO LT steigimo prašyme Lietuvai nurodoma, kad perkainavus turtą "VST" nekilnojamojo turto, įrangos ir įrengimų vertė pakito nuo maždaug 572 mln. litų iki 2,388 mlrd. litų, taigi 4,2 karto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Kubiliaus teigimu, yra ne viena LEO LT likvidavimo galimybė. Esą tai būtų galima padaryti restitucijos būdu arba padalinti visą turtą proporcingai turimam akcijų kiekiui.

Jei būtų įgyvendinama restitucijos procedūra, pasak Premjero, būtų grįžtama į tą padėtį, kokia buvo iki sujungiant abiejų šalių turėtas akcijas ir turtą.

"Taip privačiam investuotojui turėtų būti grąžinamos VST akcijos ir įneštos pinigų sumos. Bet tokiu atveju kyla klausimas ir abejonės, kokios vertės turtas buvo įneštas ir kaip ta turto vertė buvo sukurta per pastaruosius keletą metų", - sakė A. Kubilius. Jei visas turtas būtų dalinamas proporcingai turimam akcijų kiekiui, Vyriausybės vadovo teigimu, tai būtų daroma visose į LEO LT įeinančiose įmonėse.

Rugsėjo 4 dieną šaukiamame LEO LT akcininkų susirinkime Vyriausybė siūlys inicijuoti nacionalinio investuotojo bendrovės likvidavimą. Tam užteks 51 proc. balsų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų