REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Liko jau vos kelios dienos iki Europos čempionato starto, o Lietuvos krepšinio sirgaliai ir ekspertai vis labiau nerimauja dėl neužtikrinto mūsų rinktinės žaidimo draugiškose rungtynėse.

REKLAMA
REKLAMA

Šiemet Europos sidabrą laimėjusios Lietuvos šešiolikmečių krepšinio rinktinės vyriausiasis treneris Darius Dikčius nesureikšmina jų ir jose vyrų krepšinio rinktinės daromų klaidų.

REKLAMA

„Prieš 2007 metų Europos čempionatą mūsų rinktinė kontrolines rungtynes irgi žaidė blankokai, bet atėjo svarbiausios varžybos ir viskas pasikeitė“, – „Valstiečių laikraščiui“ sakė treneris. D.Dikčius šiuo metu yra Lietuvos krepšinio lygoje žaidusių klubų „KK Kauno Aisčiai“ ir „BC Kaunas Triobet“ pagrindu sukurtos naujos komandos „Aisčių sportas“ vyriausiasis treneris.



Vaizdą gadina klaidos

D. Dikčiaus nuomone, pergalės džiaugsmą antrose draugiškose rungtynėse su Rusija kiek aptemdė nemažai mūsų krepšininkų klaidų. „Daug klydome ir tikrai rungtynės nebuvo gražios“ – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Rungtynių su Rusija pirmajame kėlinyje mūsų krepšininkai sugebėjo suklysti net 12 kartų (iš viso per rungtynes padarė 21 klaidą). Tuo piktinosi ir rinktinės vyr. treneris Ramūnas Butautas. „Mes dešimt atakų sėkmingai gynėmės po 24 sekundes. Sunkiai giniesi, o paskui kvailai prarandi kamuolį. Tai – mazochizmas“, – po mačo kalbėjo jis.

D.Dikčiaus nuomone, klaidos dažniausiai pasipila, kai priešininkai suaktyvina gynybą. „Tokia mūsų komandos sudėtis – dominuoja aukštaūgiai. Gynėjams sunku. Andrius Mažutis tokio aukšto lygio varžybose iki šiol nėra žaidęs. Mantas Kalnietis – dar jaunas įžaidėjas. Todėl, manau, kai varžovai pradeda spausti, mūsų krepšininkai pameta kontrolę, pradeda skubėti, nori greitai užbaigti atakas. Tuo metu kaip tik reikia ramumo, o mes pasiduodame nekantrumui“, – svarstė treneris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nesureikšmina startinio penketo

Pirmadienio rungtynes su Rusija pradėjo ir po didžiosios pertraukos tęsė tas pats startinis penketas: Mantas Kalnietis, Mindaugas Lukauskis, Linas Kleiza, Kšyštofas Lavrinovičius ir Robertas Javtokas.Kaip D.Dikčius vertina tokį rinktinės trenerių pasirinkimą? „Treneriai savo virtuvę žino ir, manau, teisingiausiai parenka startinius penketus“, – sakė jis.

Tačiau jis iš viso nesureikšmina to, kokios sudėties komanda pradeda rungtynes. „Startinis penketas šiais laikais yra sąlyginis dalykas. Priklauso nuo varžovo – ką jie išleidžia. Ar žaidžia su dviem aukštaūgiais, ar su vienu. Starto penketas – tikrai ne esminis dalykas“, – savo nuomonę dėstė D.Dikčius.

REKLAMA

Pasikeitęs rinktinės braižas

Trenerio nuomone, šios rinktinės žaidimo braižas kitoks nei buvo tuomet, kai joje žaidė Šarūnas Jasikevičius, Ramūnas Šiškauskas ir Rimantas Kaukėnas. „Žaidėjai daro daugiau užtvarų, rezga ilgesnius derinius, nes nėra individualiai stiprių žaidėjų, kurie galėtų užbaigti atakas“, – sakė D.Dikčius.

D.Dikčių labiausiai jaudina, kad komandoje nėra ryškaus lyderio, kuris, likus minutei ar kelioms sekundėms iki rungtynių pabaigos, imtųsi atsakomybės. Į klausimą, ar toks lyderis dar gali atsirasti, juk šioje rinktinėje yra daug lygiaverčių žaidėjų, treneris atsakė: „Yra lygiaverčių, bet, manau, lyderis turėtų būti iš gynėjų grandies. Galbūt L.Kleiza išsiskiria... Būdavo R.Šiškauskas, R.Kaukėnas ar Š.Jasikevičius – galėdavo iš po užtvaros išėję įmesti. Dabar to trūksta.“

REKLAMA

Draugiškų rungtynių nepervertina

Rinktinė ne visada vienodai gerai pataiko į krepšį – kartais stebina taiklumu iš tritaškio zonos, kartais kamuolys nuolat lekia pro šalį. D.Dikčius dėl to labai nesijaudina. „Atsimenu, ir Simas Jasaitis anksčiau per kontrolines rungtynes labai daug pramesdavo, bet ateidavo svarbiausios rungtynės ir pradėdavo pataikyti.

Prieš 2007 metų Europos čempionatą mūsų rinktinė kontrolines rungtynes irgi žaidė blankokai, net ir Š.Jasikevičius, R.Šiškauskas. Bet atėjo svarbiausios varžybos, ir viskas pasikeitė. Manau, treneriai dabar daugiau dėmesio skirs metimams, mažiau – taktikai ir, tikiuosi, pataikymo procentas bus geresnis. Juk gerai gali pataikyti ir mūsų aukštaūgiai, ir broliai Lavrinovičiai“, – rinktinės žaidėjais tiki treneris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Verta aukščiausių apdovanojimų

Šiemet Europos sidabrą iškovojusios Lietuvos šešiolikmečių rinktinės vyr. trenerio nuomone, dabartinė vyrų krepšinio rinktinė verta siekti aukščiausių apdovanojimų. „Anksčiau televizija nerodydavo tiek daug draugiškų rungtynių. Dabar pradėjo rodyti, gal todėl kiek didesnis ažiotažas. Bet draugiškos rungtynės yra draugiškos. Manau, žaidėjai tikrai susikaups ir viskas bus gerai“, – tikisi treneris.

Arvydas Jockus

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų