REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

NATO Šiaurės Atlanto taryba rugpjūčio 31 d. pritarė sprendimui NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse pratęsti iki 2014 metų pabaigos.

REKLAMA
REKLAMA

"Priimtas sprendimas pratęsti misiją rodo, kad mūsų sąjungininkai rimtai žiūri į saugumo užtikrinimą Baltijos šalyse ir savo įsipareigojimus įtvirtina praktiniais žingsniais dislokuodami pajėgumus mūsų regione", - sakė krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė.

REKLAMA

Ankstesnis NATO sprendimas numatė oro policijos misijos Baltijos šalyse vykdymą iki 2011 m. pabaigos. Baltijos šalys siekia, kad misija būtų tęsiama iki 2018 metų.

Oro policijos misija Baltijos šalyse pradėta 2004 m. kovo 29 d., Lietuvai, Latvijai ir Estijai tapus NATO narėmis. Tą dieną 16.46 val. Lietuvos oro erdvę kirto ir netrukus aerodrome Šiauliuose nusileido pirmieji du Belgijos karališkųjų oro pajėgų naikintuvai F-16, nuo pirmosios nusileidimo akimirkos pradėję saugoti Baltijos šalių oro erdvę, neatsiejamą NATO oro erdvės dalį.

REKLAMA
REKLAMA

Politinį sprendimą dėl oro policijos misijos Lietuvos, Latvijos ir Estijos oro erdvėje ir reikalingų pajėgų dislokavimo Lietuvoje Šiaurės Atlanto Taryba priėmė 2004 m. kovo 17 d.

Saugoti Baltijos šalių oro erdvę karius ir naikintuvus jau buvo atsiuntusios Belgija, Danija, Jungtinė Karalystė, Norvegija, Nyderlandai, Vokietija, JAV, Lenkija, Turkija, Ispanija, Belgija, Prancūzija, Rumunija, Portugalija, Čekija.

Šiuo metu misiją atlieka Vokietijos karinių oro pajėgų kontingentas su "Eurofighter" naikintuvais.

Oro policijos misija Baltijos šalyse vykdoma iš Lietuvos karinių oro pajėgų Aviacijos bazės Šiauliuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rugpjūčio 25-ąją Briuselyje su vizitu viešėjusi Prezidentė Dalia Grybauskaitė buvo sulaukusi patikinimų, kad Lietuvos ir kitų Baltijos valstybių oro erdvę NATO šalys saugos iki 2011 m. pabaigos. Buvo pasakyta, kad yra didelė tikimybė, jog šis terminas bus pratęstas. Tokias garantijas Lietuvos vadovė išgirdo susitikime su NATO generaliniu sekretoriumi Andersu Fogu Rasmusenu (Anders Fogh Rasmussen).

NATO oro policijos misijoje dalyvaujantys kontingentai atlieka Baltijos šalių oro erdvės apsaugą ir iškilus pavojui yra pasiruošę nedelsiant pakilti - imtis drausminamųjų, kovinių veiksmų Baltijos šalių oro erdvės pažeidėjų atžvilgiu, taip pat padėti paklydusiems orlaiviams ar sugedus jų įrangai saugiai pasiekti artimiausią oro uostą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų