REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Italijos premjeras Silvio Berlusconis pagrasino blokuoti artėjantį Europos Tarybos susitikimą į kurį suvažiuoja Europos Sąjungos (ES) šalių prezidentai ir premjerai, jei Europos Komisijos (EK) atstovai spaudai neišmoks tylėti, rašo EUobserver.com.

REKLAMA
REKLAMA

Viešėdamas Lenkijos mieste Gdanske, kur vyko Antrojo pasaulinio karo pradžios 70-ųjų metinių atminimo ceremonijos, S.Berlusconis pareiškė, kad EK atstovams spaudai ir patiems komisarams neturėtų būti leidžiama „viešai reikšti savo nuomonės“.

REKLAMA

„Europos balsas“ turi būti skleidžiamas tik paties Komisijos pirmininko arba jo atstovo spaudai, jei šis S.Berlusconio reikalavimas nebus įgyvendintas jis pagrasino „blokuoti Europos Tarybos sprendimų priėmimo mechanizmą“.

S.Berlusconį įsiūtino vieno Europos Komisijos pareigūno pareiškimas, kad EK pareikalaus pateikti paaiškinimą dėl Italijos sprendimo grąžinti nelegalius migrantus į tėvynę nenagrinėjant jų prašymų suteikti prieglobstį.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmadienį britų atstovas Dennisas Abbotas Italijos žurnalistams sakė, kad ES pareikalavo, jog Italija pasiaiškintų dėl neseniai pasirašytos sutarties su Libija, kurios metu į šią šalį buvo sugražinta 70 pabėgėlių.

„Komisija pabrėžia, jog visi žmonės turi teisę prašyti suteikti oficialų prieglobstį ar tarptautinę pagalbą,“ – pridūrė D.Abbotas.

Greičiausiai šie žodžiai, kurie momentaliai buvo paviešinti Italijos dienraščiuose ir supykdė Italijos premjerą.

Tačiau D.Abbotas iš esmės citavo teisingumo komisarą Jaque Barrotą, kuris liepos 15 d. apie tai rašė Europos Parlamentui adresuotame laiške.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Valstybės savo teritorijos prieigose negali atsisakyti suteikti pabėgėliams pagalbos, jei jų gyvybei ar laisvei gresia pavojus dėl rasės, religijos, tautybės, priklausomybės vienai socialiniai grupei ar politinių pažiūrų“, - rašė J. Barrotas.

Tačiau S.Berlusconis apie laišką rodos nieko negirdėjo, jis pareiškė, kad „artėjančioje vadovų taryboje iškels šį klausimą viešam svarstymui“.

"Mes nebalsuosime ir tokiu būdu blokuosime Europos vadovų tarybos darbą, jeigu jie neuždraus Europos (Sąjungos) komisarams ir jų atstovams spaudai viešai pasisakyti bet kokiais klausimais.  Kištis turi būti leidžiama tik Europos Komisijos pirmininkui ir jo atstovui spaudai", - sakė S.Berlusconis.

REKLAMA

Reaguodamas į Italijos premjero pareiškimus, D.Abbotas tinklalapiui EUobserver teigė, jog „Komisija diskutuoja su Italija ir kitomis valstybėmis narėmis visais klausimais laikydamasi nešališkumo ir lygiateisiškumo principo“.

„Jei Komisija ieško informacijos ar aiškumo, tai nėra kritika. Pirmiausia, mes norime padėti. Mes galime būti objektyvūs tik turėdami tikslią informaciją.“

Italijos premjero komentarai nustebino ne tik ES pareigūnus, bet ir Europos Parlamento socialistų frakciją.

Europos Parlamento socialistų frakcijos lyderis Martinas Schulzas paragino „Europos Komisijos pirmininką Jose Manuelį Barroso nedelsiant reaguoti į piktinančias atakas prieš Europos Sąjungos institucijas".

"Berlusconis neturėtų net svajoti apie draudimą kalbėti ES. Europa turi daugiau nei pakankamai skausmingos tylėjimo patirties.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų