REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Turtingosios pasaulio šalys paskelbė būsimąja pandemine vakcina nuo vadinamojo kiaulių gripo skiepysiančios nuo 30 iki 100 proc. gyventojų. Lietuva kol kas neturi išankstinių sutarčių dėl tiekimo. Mes laikomės nuomonės: pažiūrėsime, kas bus rudenį.

REKLAMA
REKLAMA

Artimiausiomis savaitėmis Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) tikisi gauti Finansų ministerijos atsakymą dėl 5 mln. litų skyrimo antivirusiniams vaistams ar priešpandeminei vakcinai įsigyti. Ja skiepyti numatoma tik didžiausios rizikos žmonių grupes. Žadama elgtis atsižvelgiant į situaciją: vienaip, jei rudenį nekils nauja pandemijos banga ar žmonės sirgs nesunkiai, kitaip - jei liga įsisiautės. Anot sveikatos apsaugos viceministro Artūro Skiko, ministerija jaučia farmacijos kompanijų spaudimą dėl išankstinio apsirūpinimo dideliais medikamentų ar skiepų kiekiais. Tačiau A.Skikas įsitikinęs, kad įsipareigoti dėl to, ko dar nėra, neverta. Juk vakcina tebekuriama, nėra žinomas galimas šalutinis jos poveikis.

REKLAMA

Laukiama rudeniop

Oficialiai skelbiami bent keturi galimi vakcinos gamintojai - kompanijos "Baxter", "GlaxoSmithKline", "Sanofi" ir "Novartis". Rusai bei kinai taip pat netoli šio tikslo. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) tikisi, kad pirmoji vakcina pasirodys rugsėjo pabaigoje arba spalį. Tačiau R.Skikas įsitikinęs, kad minėti terminai pernelyg ankstyvi, esą skiepai nuo pandemijos geriausiu atveju pasirodys tik lapkritį. Iš PSO seminaro pandeminės gripo vakcinos klausimais neseniai grįžusi SAM Visuomenės sveikatos strategijos skyriaus specialistė Loreta Ašoklienė pasakojo, jog tebekuriant vakciną paraleliai vykdomos jos registravimo procedūros, kad skiepus būtų galima kuo greičiau pristatyti žmonėms. Gal naujoji vakcina būtų pasirodžiusi ir greičiau, tačiau situaciją sunkino tai, kad tuo pačiu metu farmacijos kompanijos gamino ir vakciną nuo sezoninio gripo, tad jų pajėgumas buvo ribotas. Įprastai vakcinai pagaminti reikia 4-6 mėnesių, tačiau pandemijos atveju kyla papildomų sunkumų, nes kalbama apie visai naują virusą.

REKLAMA
REKLAMA

Poveikis nežinomas

Nors skiepai dar nesukurti, jau sklinda abejonių dėl jų šalutinio poveikio. "Visi skiepai gali turėti nepageidaujamų reakcijų, ne išimtis ir skiepai nuo įprasto gripo. Tikimasi, kad pandeminio gripo vakcinos šalutinis poveikis nebus didesnis nei sezoninio gripo vakcinos. Kol kas gamintojai nėra pateikę oficialios informacijos šiuo klausimu. Tai paaiškės, kai skiepai bus registruojami", - sakė L.Ašoklienė.

Žinomo infektologo, prof. Alvydo Laiškonio teigimu, šiuo metu yra dvi nuomonės: vieni pasisako už tai, kad pagaminta vakcina būtų kuo greičiau skiepijama, nes tai esą labai skubu, kiti priešinasi teigdami, kad naujieji skiepai turi būti kliniškai išbandyti dėl galimo šalutinio poveikio. Tai svarbu ir pačioms farmacijos kompanijoms - kad nepasklistų žinia apie nemalonumus ir žmonės nepradėtų masiškai atsisakyti skiepytis. A.Laiškonis prisiminė kelerių metų senumo istoriją, kai buvo paskelbta, kad Izraelyje nuo gripo mirė keli žmonės, skiepijęsi nuo šios ligos. Nors vėliau išsiaiškinta, kad mirtis ištiko ne nuo gripo ir ankstesnė informacija buvo paneigta, padarytos žalos nebebuvo galima atitaisyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kam skirs pirmiausia

Šiuo metu daug diskutuojama, kam pirmiausia turi būti skiriama naujoji vakcina. Įvertinus darbo krūvį ir riziką, teksiančią sveikatos sektoriui, PSO, Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras ir Europos Komisija rekomendavo visų pirma paskiepyti medikus. Kitos prioritetinės grupės yra lėtinėmis ligomis sergantys asmenys, nėščiosios, sveiki vaikai, sveiki suaugusieji. Šių grupių eiliškumą šalys gali keisti atsižvelgdamos į aplinkybes. Pasak L.Ašoklienės, Lietuvoje taip pat diskutuojama dėl prioritetų eiliškumo, galutinio sprendimo kol kas nėra, tačiau, žinoma, bus atsižvelgta į PSO ir europines rekomendacijas.

REKLAMA

Skiepys nuo dviejų gripo rūšių

Prognozuojama antroji pandemijos banga siejama su atkeliaujančiu į šiaurės pusrutulį įprasto gripo sezonu. "PSO pataria tęsti vakcinaciją nuo sezoninio gripo. Tačiau konkrečių rekomendacijų dėl abiejų vakcinų skyrimo kartu nėra pateikta. Aišku tik tiek, kad pakanka vienos sezoninio gripo vakcinos dozės, o pandeminę reikėtų skiepyti du kartus. Imunitetas paprastai susidaro per 2-3 savaites. Skaičiavimų, kiek truktų apsauga nuo naujojo gripo, nėra, tačiau, atsižvelgiant į sezoninio gripo patirtį, manoma, kad ji būtų panašios trukmės.

REKLAMA

Verčiau palauks

Pandeminio gripo vakcinos pirmiausia gaus šalys, sudariusios išankstines sutartis su gamintojais. Yra valstybių, kurios numačiusios įsigyti vakcinos visiems šalies gyventojams - tai Didžioji Britanija, JAV, Šveicarija. PSO rekomenduoja skiepyti 30 proc. gyventojų - tiek žmonių numačiusios skiepyti Vokietija, Prancūzija. Žiniasklaidoje skelbiami duomenys, kad vien tik iš JAV už naująją vakciną farmacininkai gaus 1-1,5 mlrd. dolerių, beveik milijardą dolerių išleis Prancūzija, 588 mln. - Vokietija, Kinija vakcinai kurti skirs apie 725 mln. dolerių. Lietuva lig šiol neturi išankstinių sutarčių su vakcinos tiekėjais, nors šis klausimas, anot L.Ašoklienės, keliamas jau labai seniai. "Viską lemia finansinės galimybės", - aiškina specialistė. Jos teigimu, išankstinių sutarčių neturi ir panašioje ekonominėje situacijoje esančios Latvija, Estija, Lenkija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot R.Skiko, vakcinos labiau ir reikia tokioms šalims kaip Didžioji Britanija, kur pastebimas didelis sergamumas naujuoju gripu. Lietuvoje jis kol kas nedidelis, žmonės perserga lengvos formos liga, todėl ir toliau bus sekama situacija, o planuojant apsaugą nuo pandemijos bus elgiamasi pagal aplinkybes. "Taip, turtingosios šalys gali iš anksto susitarti dėl vakcinos tiekimo. Bet nuo ko jos skiepys, jei jau girdime, kad gripo virusas kinta, be to, nėra duomenų apie šalutinį vakcinos poveikį? Pavasarį, norint įstoti į eilę jai gauti, reikėjo iš anksto įsipareigoti dėl jos pirkimo bei sumokėti dideles pinigų sumas. Tačiau reikalavimas iš anksto susimokėti už tai, ko dar nėra, mums nebuvo priimtinas. Dabar jo nebeliko. Lietuva jau pareiškė, kad norės įsigyti vakcinos, ir, manau, to pakanka", - sakė viceministras.

REKLAMA

Reikalai pajudės

Procedūros, susijusios su išankstinių sutarčių sudarymu, pajudėtų, jei Finansų ministerija skirtų prašomas lėšas. L.Ašoklienė pasakojo, kad pinigų vakcinai įsigyti prašoma ne tik šiems, bet ir kitiems metams. Apskaičiuota, kad skiepų užtektų maždaug 10 proc. gyventojų. Pandeminė vakcina būtų skirta prioritetinėms rizikos grupėms. Šiemet, kaip ir kasmet, bus nemokamai skiepijama ir nuo sezoninio gripo - ši teisė priklauso vyresniems kaip 65 metų žmonėms bei sergantiesiems lėtinėmis ligomis. Be to, vėl siūloma nemokamai skiepyti medikus, nes jų rizika susirgti yra didelė. Planuojama įsigyti apie 100 tūkst. sezoninio gripo vakcinos dozių - panašų kiekį kaip ir pernai.

REKLAMA

Netiki skiepų būtinybe

Prof. A.Laiškonio manymu, 5 mln. litų, prašomi pandeminei vakcinai įsigyti, yra labai mažai, o situacija, kad Lietuva lig šiol neturi išankstinių jos tiekimo sutarčių, vertintina neigiamai. "Pirmiausia vakcina bus aprūpintos sutartis sudariusios šalys, o kitoms atiteks, kas liks, - jei liks. PSO, sukaupusi pandeminės vakcinos rezervą, mūsų neišgelbės, nes prireikus ją skirs Afrikos bei Azijos šalims, kurios neturi jokių finansinių galimybių jos įsigyti", - teigė A.Laiškonis. Jo įsitikinimu, nors kol kas serga nedaug žmonių ir ligos eiga nėra sunki, tai nereiškia, kad skiepai nereikalingi. Medikas prisiminė 1968-aisiais siautusią gripo pandemiją, kai per dieną medikai sulaukdavo net po 60-100 pacientų iškvietimų. Tačiau tuomet nebuvo vakcinos. "Jei ją turėsime dabar, įstengsime apsaugoti žmones. Skiepų nauda pagrįsta ir ekonomiškai: profilaktinis vieno asmens skiepijimas nuo gripo kainuoja 20-30 litų, o komplikuotos ligos gydymas atsieina kelis šimtus", - sakė A.Laiškonis. Jo teigimu, norint apsisaugoti nuo pandeminio gripo pasekmių, žmonėms, ypač vyresnio amžiaus bei turintiems gretutinių ligų, praverstų skiepytis nuo plaučių uždegimo, - dažniausiai mirštama nuo šios gripo komplikacijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Specialistai stengiasi įrodyti politikams, kad skiepai yra būtini, bet jie tuo netiki. Tačiau šventu vandeniu nuo gripo nepaskiepysi. Pandemija gali paliesti kiekvieną, o kai taip atsitiks, vėl bus kalti medikai. Taip, šalyje - ekonominė krizė, tačiau niekur pasaulyje netaupoma sveikatos sąskaita", - teigė infektologas.

Citata: Specialistai stengiasi įrodyti politikams, kad skiepai yra būtini, bet jie netiki. Tačiau šventu vandeniu nuo gripo nepaskiepysi.

Aistė STANKEVIČIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų