REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Jungtinėmis Valstijomis stengiasi gauti kaip galima daugiau informacijos apie incidentą, kai nuo "draugiškos" amerikiečių karo lėktuvų ugnies Irake žuvo britų karys.
"Žinoma, mes ir amerikiečiai labai norime suprasti, kas ten nutiko", - viešėdama Jeruzalėje teigė Margaret Beckett (Margaret Beket), kai Didžiosios Britanijos žiniasklaidoje buvo paskelbtos ištraukos iš slapto įrašo, daryto vieno iš incidente dalyvavusių JAV karo lėktuvų kabinoje.
Jaunesnysis kapralas Matty Hullas (Matis Hulas) pietiniame Irako Basros mieste žuvo 2003 metų kovą, kai du amerikiečių prieštankiniai lėktuvai "A-10" dusyk apšaudė britų vilkstinę.
Praėjusią savaitę M. Hullo mirties tyrimas buvo atidėtas koroneriui pareiškus, kad jis neturi kitos išeities kaip tik nukelti išvadų skelbimą iki tol laiko, kol Didžiosios Britanijos gynybos ministerija parengs incidento įrašą. Gynybos ministerija tvirtina neturinti teisės skelbti vaizdo įrašo be JAV vyriausybės leidimo.
"Mes norime kaip galima greičiau užbaigti tyrimą, - teigė M. Beckett. - Mes norime, kad koroneris galėtų prieiti prie kuo daugiau įrodymų. Siekiame to dirbdami kartu su JAV".
M. Beckett pridūrė, kad Didžiosios Britanijos ir Vašingtono, ministrės gimtojoje šalyje dažnai sulaukiančio kritikos dėl Tony Blairo (Tonio Blero) paramos Irako karui, santykiai išlieka tvirti.
"Reikalas svarbus ir turi būti išspręstas, bet mes esame tikri, kad jis bus sprendžiamas proporcingai", - sakė ministrė.
Vaizdo įraše užfiksuota, kaip prieš apšaudydami britų vilkstinę, amerikiečių lakūnai nusprendžia, kad ant jų šarvuočių viršaus esantys oranžiniai skydai, skirti sąjungininkų lėktuvams parodyti, jog ši vilkstinė yra draugiška, matyt būsią raketų paleidžiamieji įrenginiai.
Tik vėliau supratęs, jog pataikė į sąjungininkų vilkstinę, vienas lakūnas prasitaria: "Mes cypėj, bičiuk".
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų