REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiomis dienomis į bendrabučius grįžtantys studentai ir šįmet turės taikytis su nugyventa santechnika, landžių tarakonų draugija ir vis dingstančia elektra žiemą. XXI amžius į studentų bendrabučius žengia labai lėtai.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus pedagoginio universiteto (VPU) aštuntajame bendrabutyje gyvenanti studentė, pasikvietusi į svečius kokį atvykėlį iš Vakarų Europos, priversta aiškinti, kad tualetas - trečiame aukšte. Iš tikrųjų tualetai įrengti visuose aukštuose - tik kitur jie neapsakomai pasenę, sulūžę, nuo jų iš tolo riečia nosį.

REKLAMA

Šįmet studentai šiame ir daugelyje kitų bendrabučių patogiau gyventi galės tik kai kur. Iš pagrindų atnaujinti studentų bendrabučių kol kas neįmanoma, ir nematyti jokių prošvaisčių, kada bus kitaip.

Nugyventi studentų bendrabučiai vis dar paklausūs tik dėl vieno prpranašumo - jie pigesni nei kito būsto nuoma.

Tvarto nebeprimena

Trejus metus gyvenęs viename iš keturių vadinamojo "Niujorko" bendrabučių Saulėtekio alėjoje studentas Paulius Kripaitis LŽ pasakojo, kad didžiausios metų metus nepašalinamos šių patalpų bėdos - žiemą dingstanti elektra ir vis užsikemšanti kanalizacija. Anksčiau 16 aukštų bendrabučiuose didžiausią šiurpą keldavo žaliu pelėsiu apaugusios dušinės, tačiau prieš trejus metus patalpos išklotos keramikos plytelėmis ir tvarto nebeprimena. "Gyventi įmanoma. Jeigu kas nors kartkartėmis adata dar prabado užkalkėjusias dušo skylutes, pasijuntu beveik kaip namie", - ironizavo P.Kripaitis.

REKLAMA
REKLAMA

Apytikriai prieš metus jo gyventame bendrabutyje buvo pakeisti unitazai. "Tiesa, vis dar dažnai atsitinka išsiliejimų", - teigė P.Kripaitis. Kita tipinė "Niujorko" bendrabučių ypatybė - žiemą nuolat "iššokantys" elektros saugikliai. "Tai trunka, kol "fuksus" išmokai, kad viename kambaryje negalima jungti po du šildytuvus", - gyvenimo "barakuose" subtilybėmis su LŽ dalijosi P.Kripaitis.

Dušai - amžina bėda

Švaresnėse dušo kabinose kurį laiką galėjo praustis ir Kaune esančios Lietuvos kūno kultūros akademijos (LKKA) bendrabučio gyventojai, bet pigi santechnika laikė neilgai. "Praėjusiais mokslo metais viename aukšte veikdavo tik vienas dušas iš trijų. Vakarais studentams grįžus po treniruočių, kartais eilėje tekdavo laukti iki vidurnakčio", - sakė LKKA studentų atstovybės prezidentas Kęstutis Matulevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Akademijos studentai turi taikytis ir su tarakonų kaimynyste bei senomis lovomis, kurių spyruoklės seniai iššokinėjusios. Tiesa, šiais metais į bendrabutį žadėta atvežti tris dešimtis naujų lovų.

Parama nepasiekiama

Švitrigailos gatvėje esančio VPU bendrabučio vedėja Laima Andriukaitienė atkreipė dėmesį, kad dėl netvarkos dažnai kalti ir patys studentai. "Tarsi iš taigos būtų atvažiavę, elgiasi kaip laukiniai, ypač pirmakursiai: į unitazus įsigudrina prikišti net vištų", - sakė ji.

Pasak Vilniaus visuomenės sveikatos centro Kontrolės skyriaus vyriausiosios specialistės Aušros Matevičienės, kontrolieriai galėtų uždrausti naudotis netvarkingomis ar nešvariomis patalpomis. "Tačiau kur tuomet studentai gyventų, praustųsi? Todėl aiškinamės raštais, bendrabučių darbuotojus įpareigojame sutvarkyti, skiriame baudas. Beje, padėtis bendrabučiuose pastaruoju metu kur kas geresnė", - sakė ji.

REKLAMA

Tačiau bendrabučių renovavimas iš pagrindų metų metus lieka nepajudinama problema. "Nieko negalime padaryti visą dešimtmetį", - LŽ sakė Vilniaus universiteto administracijos reikalų prorektorius Aleksas Pikturna.

Pasak jo, aukštosioms mokykloms iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų nesiseka gauti pinigų bendrabučiams atnaujinti ir apšiltinti. "Nesugebame įtikinti Vyriausybės, kad studentų bendrabučiai, panašiai kaip senelių namai, atlieka ir socialinę funkciją", - sakė A.Pikturna. Tiesa, prorektoriaus teigimu, Vyriausybė yra žadėjusi paramą bendrabučiams parūpinti pagal kitas fondų programas.

REKLAMA

Bendrabučiai - pigesni

Nugyventi ir tik kosmetiškai atnaujinami studentų bendrabučiai turi vieną pranašumą - jie vis dar pigesni nei kito būsto nuoma. Štai Saulėtekio alėjoje Vilniuje vienvietį kambarį galima gauti už 190 litų. VU studentai viename kambaryje glausdamiesi trise moka mažiausiai - 150 litų per mėnesį. Specializuotų Vilniaus dailės, Lietuvos teatro ir muzikos akademijų bendrabučių kainos apytikriai prasideda nuo 100 litų.

Pirmakursiai, studijuosiantys Kaune, mokės nuo 90 litų Vytauto Didžiojo universiteto ir nuo 140 litų Kauno technologijos universiteto bendrabučiuose. Šiaulių universiteto studentams lova bendrabutyje kainuos nuo 106 litų, o Klaipėdoje studijuosiantiems - kiekvienam individuliai, pagal suvartotas komunalines paslaugas.

Tuo metu gyvenamosios vietos nuoma sostinės butuose yra 2-3 kartus brangesnė nei bendrabutyje - kambarį miegamuosiuose rajonuose galima išsinuomoti nuo 300 litų. Anot skelbimų, Kaune, Šiauliuose ir Klaipėdoje kambarį bute galima nesunkiai rasti už 200 litų.

Marijus Širvinskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų