REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

7 mirtys ir tik 10 metų nelaisvės

Virbalio avarijos aukų artimieji po pusės metų pagaliau pamatė akis žmogaus, dėl kurio kaltės teko kasti 20 metrų duobę kapinėse ir į ją guldyti net 7 karstus.    



Į žiaurią tragediją – per kliūtis

Virbalio avarijos aukų artimieji po pusės metų pagaliau pamatė akis žmogaus, dėl kurio kaltės teko kasti 20 metrų duobę kapinėse ir į ją guldyti net 7 karstus.    



Į žiaurią tragediją – per kliūtis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vilkaviškio rajono apylinkės teismas per 3 dienas išnagrinėjo baudžiamąją bylą, kurioje dar kartą buvo detaliai prisiminta vasario 21-osios vėlų vakarą Virbalio miestelyje įvykusi avarija, nusinešusi 7 gyvybes ir gedulo skausmu sugniuždžiusi būrio žmonių gyvenimus.

REKLAMA

Teisme paaiškėjo, kad į tragiškiausią pastarojo meto avariją eita sparčiais žingsniais – per kliūtis, kurioms laiku nebuvo užkirstas kelias.

Jeigu Rimas Muraškovas (23 m.), Babtų miestelio (Kauno r.) gyventojas, nuolat įžūliai kaupęs kelių chuligano stažą, būtų buvęs izoliuotas nuo visuomenės dar tada, kai girtas prie vairo įkliuvo porą kartų, tai yra nelaukiant 5 tokių kartų, tuomet šeštojo – Virbalio tragedijos – nebūtų.

REKLAMA
REKLAMA

Jeigu lemtingąją dieną jis, Kauno rajone padaręs avariją (trenkęsis į kelio ženklą, kad net mašinos langas išbiro), būtų buvęs pastebėtas patruliuojančių policininkų ar neabejingų liudininkų, Vilkaviškio rajono jis nebūtų pasiekęs.

Jeigu mįslingas BMW vairuotojas, apie kurį teisme pasakojo pats Rimas, Kybartuose būtų ne tik trenkęs antausį šiam girtam, „saules“ ant asfalto raižiusiam „kelių ereliui“, bet ir policiją iškvietęs...

Jeigu šalia Rimo būtų buvę jo artimų žmonių, išdrįsusių suturėti jį, girtą ir neturintį teisės vairuoti, nuo liguisto potraukio sėsti prie vairo (vairuotojo pažymėjimas jau buvo atimtas iki 2010-ųjų gegužės)...     



Visureigis tapo kapu

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rikiuojant daugybę tokių „jeigu“, beliko liūdnai teigti: „stažą“ turintis girtas vairuotojas, iš tetos tądien pavogtu automobiliu „Renault Clio“ prisivijęs tuo pačiu keliu važiavusį visureigį „Jeep Grand Cherokee“, trenkėsi į jo galą ir išstūmė į priešpriešinę eismo juostą, kurioje nesuvaldytas džipas iškart palindo po priartėjusio vilkiko ratais ir buvo sutraiškytas su žmonėmis.

Žuvo visi septyni džipo keleiviai: tą dieną pakrikštyta mažoji Kybartų miestelio gyventoja Enrika Sabaliauskaitė (4 m.), jos krikštatėviai Aušra (33 m.) ir Algirdas (33 m.) Masaičiai su dukrelėmis Migle (12 m.) ir Dove (3 m.), Aušros brolis Darius Sabaliauskas (26 m.) ir jo sužadėtinė Lijana Bruožytė (20 m.).

REKLAMA

Enrikai krikštamotė buvo teta – tėčio sesuo, o Darius Sabaliauskas – dėdė, tėčio brolis.

Visi žuvusieji – Virbalio ir kaimyninių Kybartų gyventojai, vienos giminės žmonės, tą vakarą vykę į namus po krikštynų šventės.

Per stebuklą gyvas liko tik džipo vairuotojas virbalietis Alvydas Šmulkštys (22 m.), kuris dėl patirtos galvos traumos iki šiol neprisimena avarijos aplinkybių. Anot medikų, traumuotas vaikinas praradęs 50 procentų savo darbingumo.

Pasveikino prakeiksmų triukšmu

Avarijos kaltininkas R. Muraškovas į teismą buvo atgabentas iš Lukiškių, kur gyvena nuo pat avarijos tyrimo pradžios.

REKLAMA

Kaltinamąjį surakintomis rankomis į salę atvedę konvojaus pareigūnai, paprastai ne tik akylai stebintys teisiamąjį, bet ir palaikantys drausmę teismo salėse, šįkart, galima sakyti, vienijosi su didelį netekties skausmą išgyvenančiais nukentėjusiais žmonėmis ir droviai tylėjo. Policininkai, atrodė, nekreipė dėmesio į staiga kilusį triukšmą – šitaip prakeiksmo šūksniais ir net keiksmažodžiais bei grasinimais buvo sutiktas tuokart, vasarį, girtas mirtį Virbalyje pasėjęs R. Muraškovas.

„Pakarti tokį!“ „Gėda advokatui, ginančiam parazitą, alkoholiką!“ „Ateis tau, galvijau, atpildo valanda!” „Ar žinai, kad vakar turėjome švęsti mūsų sūnaus, kurį tu nužudei, 27-ąjį gimtadienį?!“ „Pažiūrėk mums į akis, žmogžudy!“ „Sėdėk nuleidęs galvą, nes bjauru į tave žiūrėti!“ „Prakeikiame tave!“ „Tau reikėjo vienam iškasti 20 metrų kapo duobę!“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šitaip vienas per kitą šaukė savo artimųjų per vieną akimirką netekę gedintieji.

Tarp garsių šūksnių buvo girdėti keturių motinų, palaidojusių savo vaikus, rauda, sugraudinusi ir kitus salėje buvusius žmones.

Triukšmai ir raudos nuščiuvo tik tada, kai į teismo salę įėjo bylą nagrinėjantis teisėjas Algis Vieraitis.  

Nesuvokia, kaip įvyko nelaimė

Kaltinamasis R. Muraškovas sėdėjo ir nuleidęs galvą, ir ramiu žvilgsniu apmesdamas sėdinčiuosius salėje. Savo bičiuliams, kurių pirmąją dieną salėje buvo tik trys, Rimas netgi nusišypsojo. Kaltinamasis R. Muraškovas savo kaltę pripažino visiškai. Jis nenorėjo dar kartą prisiminti tragiškojo vakaro („Man dabar viskas susisukę galvoje“), tad teisėjas perskaitė jo ankstesnius parodymus.

REKLAMA

Anot R. Muraškovo, tądien į Kybartus, kur tuokart buvo komandiruotas ir vietos mokyklą remontavo jo tėvas, jis su pusbroliu atvyko iš Babtų tetos automobiliu, kurį savavališkai iš savo mamos pasiėmė tas pusbrolis. Abu aptraukė plėvele mašinos šoninį (keleivio) langą, išdužusį per tądien Kauno rajone padarytą avariją. Paskui išgėrė. Susitiko su tėvu.  

Vėliau Rimas ir su tėvu dirbęs babtiškis Virmantas Trekevičius (23 m.) nutarė nuvažiuoti į Virbalį, esantį už 3 kilometrų, nusipirkti cigarečių. Esą Kybartuose tuo metu jau niekas nedirbo.

REKLAMA

Anot Rimo, jis vairavo leistinu greičiu ir Virbalyje jokios kliūties priešais nematė, nes prieš pat smūgį buvo apakintas kito automobilio šviesų ir akimirksniui galvą nusuko į šoną.

„Kodėl girtas sėdau prie vairo, paaiškinti negaliu, – teigė R. Muraškovas, dar 2007-ųjų gegužę dėl girtumo praradęs teisę vairuoti 36 mėnesiams. – Iš kvailumo, tiesiog norėdamas pasivažinėti“.

Teisiamasis dar bandė teisintis, kad matomumą blogino tą vakarą tvyrojęs rūkas.   

„Po avarijos aš niekur nebėgau – dargi padėjau vienam vyrui pakelti džipą ir iš po ratų išvaduoti žuvusios mažos mergaitės kūną“, – ramiai iš grotuoto narvo dėstė R. Muraškovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po įvykio išsamiu kraujo tyrimu buvo nustatyta, kad kelių chuliganas vairavo sunkiai apgirtęs – rasta 2,51 promilės alkoholio kraujyje.

Neapykanta – ir kaltininko keleiviui

Nukentėjusiuoju pripažintas tą vakarą kartu su R. Muraškovu važiavęs irgi girtas V. Trekevičius liudijo prieštaraudamas kaltininkui: Rimas tuokart vairavęs stipriai viršydamas greitį - per Virbalio gyvenvietę spaudęs apie 100 kilometrų per valandą greičiu.

Teisėjo paklaustas, kodėl neatkalbėjo girto ir vairuotojo pažymėjimo neturinčio draugo nuo vairavimo, Virmantas teisinosi to nežinojęs. „Aš kartu su juo negėriau, o jis atrodė blaivus“, – kalbėjo Virmantas.

REKLAMA

Šis vyras salėje sėdėjo kartu su kitais 7 nukentėjusiaisiais pripažintais asmenimis, nes per avariją neišvengė sužalojimų, tačiau tai daug ką papiktino. Ūkininkas Gediminas Sabaliauskas, po avarijos palaidojęs dukrą, sūnų, žentą, marčią ir visas 3 turėtas savo anūkėles, net pakilo iš savo vietos ir įsitaisė toliau nuo V. Trekevičiaus, kurį vadino žudiko bendrininku, vertu kartu sėdėti garde.

Nuo Virmanto tvoskė alkoholio kvapas, jo ranka buvo aprišta bintu, o veidą „puošė“ neseniai gautų smūgių pėdsakai.

Ne ką kitaip atrodė ir trys su Virmantu į teismą atėję bičiuliai.     

Per pertrauką Virmantas, teismo koridoriuje lipdamas laiptais žemyn, vos netapo nebegalėjusių susitvardyti kelių nukentėjusiųjų kerštingo smurto auka.  

REKLAMA

Gresia milijoniniai ieškiniai

Net šešis Kelių eismo taisyklių punktus pažeidusiam ir 7 žmones pražudžiusiam R. Muraškovui gresia laisvės atėmimo bausmė iki 10 metų. Nukentėjusieji norėtų, kad šis vyras niekada nebeišeitų į laisvę. Tačiau mūsų įstatymai tokie, kad 10 metų – maksimali bausmė pražūtingos avarijos kaltininkui.

Kaltininkui taip pat gresia ir milijoninių civilinių ieškinių slegianti kupra. Jeigu teismas „palaimins“ tokio dydžio ieškinius, kokius pareiškė visi nukentėjusieji, jų suma bus bemaž 6 milijonai litų.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes net nesitikime iš šio žudiko nė vieno lito, bet tegul jis, parazitas, neatsitiesia nuo šios naštos visą savo gyvenimą. Jam reikėtų pajausti, ką reiškia išvysti nebegyvus 7 savo artimuosius, suguldytus lyg „štabelius“, – atvirai teisme teigė G. Sabaliauskas.

Kiti nukentėjusieji jam antrino, kad ir 10 milijonų neatstotų jiems žuvusio artimojo, tačiau kaltasis turi pajusti atsakomybę. Be to, gedintys žmonės teigė iki šiol negalintys gyventi be raminamųjų vaistų, nuolat varsto medikų kabinetų duris.

Motina teisme nepasirodė

Teisme liudijo ir Rusijos pilietis Aleksandras Štogrinas (32 m.), į kurio vairuojamą vilkiką tuokart trenkėsi po smūgio nesuvaldytas džipas. Apie šį žmogų Virbalyje tuoj po avarijos kalbėta, jog jis mirė nuo infarkto, neatlaikęs išgyvenimų naštos.

Šis vairuotojas – išties mistiškas sraigtelis Virbalio avarijoje, per kurią žuvo jau minėta Lijana Bruožytė. Mat pernykštį lapkritį prie Vilkaviškio avariją sukėlė Lijanos jaunesnioji sesuo Živilė – ji savo automobiliu trenkėsi į vilkiką, kurį vairavo ... tas pats A. Štogrinas. Mergina vos išgyveno.

Per tragediją Virbalyje tolimųjų reisų vairuotojas A. Štogrinas buvo išvažiavęs į pirmąjį reisą po minėtos lapkričio avarijos.

REKLAMA

A. Štogrinas teisme liudijo itin jaudindamasis. Jis yra žmogus, vienintelis galėjęs paliudyti, kuris iš dviejų babtiškių vairavo nelemtąjį „Renault Clio“, išstūmusį iš kelio visureigį. A. Štogrinas vairuotoją po tragedijos įsidėmėjo pagal jo drabužius.

Rusas atviravo, kad avarijos Vilkaviškio rajone – tarsi prakeiksmas jam, nors pats abu kartus buvo nekaltas. A. Štogrinas teigė norintis kuo greičiau pamiršti šias nelaimes.

Teisme vieną dieną dalyvavo ir R. Muraškovo tėvas. Jis atsisakė liudyti prieš sūnų. Šis alkoholiui vergaujantis vyras Kybartuose jau nedirba – buvo atleistas.

R. Muraškovo motina, iškart po įvykio per kelių televizijų laidas ašarojusi ir aiškinusi, kad pas nukentėjusiuosius keliais nušliaužtų atsiprašyti, teisme nepasirodė. Babtų seniūnijos darbuotojos „Akistatai“ teigė, kad moteris gyva ir sveika – ruošiasi seniūnijos gyventojų kelionei į garsiąją Šiluvą...

Nuosprendis R. Muraškovui bus skelbiamas rugsėjo pradžioje.

Irena Zubrickienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų