REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Turbūt retas lietuvis, matydamas iliustracijoje pavaizduotą logotipą pasakytų jo savininkės pavadinimą, nekalbant jau apie tai, kuo ta kompanija užsiima. Keista – 2009-taisiais žurnalo “Forbes” skelbiamuose stambiausių įmonių sąrašuose “General Electric” užėmė garbingą lyderio pozicija, o šiuo logotipu žymimas prekės ženklas ekspertų buvo įvertintas daugiau nei 53 mlrd. JAV dolerių ir savo verte nusileido tik tokiems grandams kaip “Coca-cola”, “IBM” ir “Microsoft”.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje – tik lemputės

Tiesa, Lietuvoje šis logotipas sušmėžuoja retai – kartkartėmis sušmėžuoja ant pravažiuojančio tolimųjų reisų sunkvežimio šono, kai kuriose parduotuvėse galima rasti “General Electric” elektros lempučių. Kompanijai taip pat priklauso “Tungsram” prekės ženklas, kuriuo pažymėtas lemputes galima rasti daugelyje parduotuvių.

REKLAMA

Tuo tarpu pasaulyje “General Electric” – plačiai išsikerojusi imperija, turinti verslus pačiuose įvairiausiuose sektoriuose, pradedant elektros energija, buitiniais prietaisais ir baigiant aviacija, vandens valymo įrengimais ir finansų paslaugomis.

Įkūrėjas – garsus išradėjas

Prie “General Electric” ištakų stovi garsus JAV išradėjas Thomas Alva Edisonas. Vietos reporterių pramintas “Melno parko burtininku” Edisonas buvo vienas iš pirmųjų, pritaikiusų masinės produkcijos principus ir platų komandinį darbą išradimų kūrimo procesui, taigi sukūręs pirmąją pramoninę tyrimų laboratoriją.

REKLAMA
REKLAMA

Jo laboratorijoje gimė daug svarbių ir smarkiai pasaulį pakeitusių išradimų – patvari ir praktiška elektros lemputė, elektros perdavimo principai, fonografas ir pirmoji video kamera.

Edisonas buvo ne tik puikus išradėjas, bet ir gabus verslininkas. Per savo gyvenimą jis įkūrė net 14 sėkmingų verslų. 1890-aisiais išradėjas suformavo “Edison General Electric”, kuri užsiėmė veikla, susijusia su Edisonui priklausančiais patentais elektros srityje. Vos po poros metų buvo įvykdytas “Edison General Electric” ir konkuruojančios “Thomson-Houston Company” sujungimas. Abiems kompanijoms priklausė dalis svarbių patentų elektros srovės praktinio taikymo srityje, todėl susijungę jos galėjo daug paprasčiau plėtoti savo veiklą. Naujoji bendra įmonė pasivadino “General Electric”

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Augimas

Įmonė sparčiai plėtėsi ir 1896 pateko tarp dvylikos stambiausių JAV pramonės įmonių, kurios buvo įtrauktos į tuo metu kuriamą Dow Jones akcijų biržos indeksą, kuriame vienintelė sugebėjo išsilaikyti iki šių dienų.

1905-aisiais buvo padėti pagrindai GE verslo finansinių paslaugų šakai, sukuriant “The Electric Bond and Share Co.”, kuri teikė finansavima smulkioms komunalinių paslaugų įmonėms.

1911-aisiais “National Electric Lamp Association” buvo prijungta prie jau egzsistuojančio apšvietimo produktų verslo. Kiek vėliau, 1919-aisiais “General Electric” įkūrė “Radio Corporation of America”, siekdama populiarinti tarptautinį radiją. Ši įmonė netruko išaugti į atskirą pramoninį milžiną.

REKLAMA

Ketvirtojo dešimtmečio pradžioje buvo sukurta “GE Credit Corporation”, kuri suteikdavo šeimoms paskolas GE buitinei technikai įsigyti. Ši įmonė tapo “GE Consumer Finance” padalinio pradžia.

“General Electric” turėjo daug darbo su turbinomis patirties, todėl pirmojo pasaulinio karo metais buvo vieni pirmųjų, pristačiusių lėktuvams skirtus turbininius variklius.Prasidedant antrajam pasauliniam karui “General Electirc” buvo tokių variklių pasaulio rinkos lyderiai. Tokia patirtis garantavo “General Electric” valstybės finansavimą reaktyvinio variklio kūrimą. Ir nors pradinis GE įdirbis vėliau buvo atiduotas “Allison Engines”, “GE Aviation” netruklus tapo viena stambiausių reaktyvinių variklių gamintoja pasaulyje.

REKLAMA

Septintajame dešimtmetyje “General Electric” buvo viena iš aštuonių stambiausių kompiuterių gamintojų. Sakoma, kad GE į šią sritį įžengė vien todėl, kad šeštajame dešimtmetyje kompanija buvo stambiausia kompiuterių vartotoja, neskaitant JAV vyriausybės. Per tuos metus GE gamino nemažai bendros ir specialios paskirties kompiuterių modelių, tačiau 1970-aisiais buvo nuspręsta kompiutetių gamybos padalinį parduoti vienam iš konkurentų – “Honeywell”.

Nuo 1950-ųjų “General Electric” sukūrė nemažai svarbių pramoninių išradimų – plastiką iš kurio dabar gaminami gėrimų buteliai, dirbtinių deimantų gamybos metodiką, kieto kūno lazerius ir kt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1986 m. GE vėl perėmė “Radio Corporation of America”, tapusios stambia savarankiška bendrove, kontrolę. RCA jau kurį laiką buvo kamuojama finansinių sunkumų, o “General Electric” iš tiesų domino tik RCA priklausantis “NBC” televizijos verslas, todėl kompanija buvo išardyta, atskiriant kitas jos dalis į savarankiškas įmones ar parduodant įvairiems pirkėjams. Taip atsirado “BMG Music” įrašų kompanija.



Dabartis

Šiuolaikinė “General Electric” – plačiai išsikerojęs konglomeratas, turintis verslų tiek pramonės, tiek paslaugų, tiek finansiniuose sektoriuose. Bene pusę “General Electric” pajamų atneša jos finansiniai padaliniai, todėl dabar GE galima vadint finansų institucija, turinčia ir stiprų pramoninį padalinį.

REKLAMA

“General Electric” savo veiklą skaido į penkias sritis, kurias vadina verslais. Tai – energetika, technologijos, kapitalas, “NBC Universal” bei vartojimo ir pramoninė produkcija.

Energetikos verslas gamina įrengimus atominėms, šiluminėms, vėjo ir saulės elektrinėms, turbinas. GE taip pat siūlo įrangą ir paslaugas naftos apdirbimo, vandens valymo pramonei.

“General Electric” technologijų atšaka užima tvirtas pozicijas aviacijoje, yra vienas pagrindinių lėktuvų variklių tiekėjų. GE taip pat gamina daug medicininės techikos, pradedant diagnostine aparatūra ir baigiant moderniais chirurgijos prietaisais. Stiprus ir GE verslas transporto srityje, pvz. “TIP Trailer Services” valdo bene didžiausią įvairaus krovininio kelių transporto parką Europoje.

REKLAMA

Kapitalo srityje, “General Electric” aktyviai veikia aviacijos ir energetikos finansavimo sektoriuose, o jos verslo ir privačių klientų finansų padaliniai – vieni daugiausiai pajamų atnešantys visame GE portfelyje.

“NBC Universal” – vienas iš stambiųjų kabelinės televizijos ir kino pramonės rinkos žaidėjų, taip pat valdo tris teminius atrakcionų parkus Holivude, Orlande ir Japonijoje. NBC televizijoje gimė tokie Lietuvoje puikiai žinomi serialai kaip “Ligoninės priimamasis”, “Įstatymas ir tvarka”, “Herojai”, o “Universal” studijos įžanginis filmukas iki skausmo pažįstamas visiems kino mėgėjams, taigi ir šioje srityje “General Electric” pozicijos yra tvirtos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visų buities prietaisų ir namų elektronikos gaminių kuriuos gamina “General Electric” išvardinimui prireiktų ne vieno puslapio – tai ir indaplovės, ir mikrobangų krosnelė, ir oro drėkintuvai, ir skaitmeniniai fotoaparatai, ir kompiuterių priedai.

Ko gero būtų galima visus namus apstatyti vien “General Electric” pagaminta buitine technika, o lubose šviestų tos pačios kompanijos pagaminta elektros lemputė. Nors šis verslas dabar sudaro jau tik mažą dalį “General Electric” pajamų, kompanija šios veiklos neapleido ir gali pasiūlyti platų šviesos prietaisų pasirinkimą. Maža to, 1989 metais GE įsigijo kontrolinį buvusio konkurento – Vengrijos kompanijos “Tungsram” akcijų paketą.



Arūnas Liuiza

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų