REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas, įvertinęs Jungtinių Amerikos Valstijų pastangas padėti Lietuvai tapti stipriausių demokratinio pasaulio organizacijų - NATO ir ES - nare, pasisako už tolesnių santykių su JAV plėtojimą - vertybėmis paremtą bendradarbiavimą stiprinti nauja transatlantine darbotvarke.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak ministro, vienas svarbiausių uždavinių ekonomikos nuosmukio metu yra užtikrinti atvirą ir dinamišką laisvą prekybą.

REKLAMA

Penktadienį Užsienio politikos forumo diskusijoje "Lietuva ir nauja transatlantinė darbotvarkė" ministras taip pat išsakė Lietuvos interesą bendradarbiauti su JAV siekiant diversifikuoti energetikos šaltinius, stiprinti Aljansą, kurti stabilią ir teisės viršenybės principais paremtą kaimynystę, plėtoti konstruktyvų ir principingą bendradarbiavimą su Rusija.

Ministras pažymėjo, kad Lietuvos ir JAV ryšiai plėtojami ant tvirtų vertybinių pamatų ir žmogiškųjų ryšių.

REKLAMA
REKLAMA

"Lietuvą ir JAV sieja aktyvi beveik milijoninė lietuvių bendruomenė ir bendros vertybės, grįstos laisvės, nepriklausomybės ir istorinio teisingumo principais", - sakė V. Ušackas.

Ministras priminė, kad JAV vykdyta Lietuvos okupacijos nepripažinimo politika, kasmet nuo 1953 metų paminima Pavergtų tautų savaite. Visus okupacijos metus Valstybės departamente plevėsavusi Lietuvos trispalvė ir Vašingtono 16-oje gatvėje niekada durų neužvėrusi Lietuvos diplomatinė atstovybė, anot ministro, yra geriausi vertybinės JAV politikos vykdyti pavyzdžiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šią politiką, pasak Lietuvos diplomatijos vadovo, JAV administracija pratęsė ir vėliau, Lietuvai atkūrus nepriklausomybę: JAV prisidėjo stiprinant Lietuvos valstybės institucinius ir demokratinius pagrindus, stiprinant Krašto apsaugos sistemą, Lietuvos diplomatinę tarnybą.

Užsienio reikalų ministras akcentavo, kad JAV politika padėjo Lietuvai tapti stipriausių demokratinio pasaulio organizacijų - NATO ir ES - nare.

Ministras pasveikino neseniai įsteigtą Užsienio politikos forumą ir palinkėjo, kad jis taptų skirtingų nuomonių, interesų grupių raiškos vieta.

Renginyje dalyvavo šalies politikai, diplomatai, verslininkai, politikos apžvalgininkai, svečiai iš užsienio - JAV Maršalo fondo Vokietijoje vykdomasis direktorius Ronaldas D. Asmusas (Ronald D. Asmus) ir Baltijos valstybių atstovas NATO strateginės koncepcijos "išminčių" grupėje Aivis Ruonis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų