REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dar vieną iš trijų svarbiausių postų valstybėje gali užimti moteris. Arūno Valinsko Seimo pirmininko kėdėje nebenorintys matyti konservatoriai parlamento olimpe regi savo atstovę Ireną Degutienę. A.Valinskas apie tai sužinos paskutinis.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš kelias dienas Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcija A.Valinskui leido suprasti, kad jo dienos parlamento pirmininko poste suskaičiuotos. Konservatoriai patyliukais jau svarsto, kas netrukus galėtų perimti Seimo vairą. Esą neoficialiai prieita prie nuomonės, kad čia geriausiai tiktų dabar parlamento pirmininko pirmosios pavaduotojos pareigas einanti I.Degutienė.

REKLAMA

Tam linkę pritarti ir valdančiosios koalicijos partneriai. Opozicijos atstovai baiminasi, kad konservatoriams perėmus ir Seimo pirmininko postą jų rankose atsidurtų pernelyg daug valdžios, tačiau I.Degutienės kandidatūrai neprieštarautų. Esą ji - diplomatiška ir labai kompetentinga - puikiai tiktų šioms svarbioms pareigoms eiti.



Laipteliu aukštyn

Seimo TS-LKD frakcijos seniūnas Jurgis Razma tikino, kad galimos kandidatūros į Seimo pirmininko postą šiuo metu nėra svarstomos. Tačiau jis patvirtino, jog prieš kelias dienas vykusiame frakcijos posėdyje šios temos neišvengta. "Apie tai savo nuomonę išsakė visi frakcijos nariai. Tačiau kalbėjome tik apie tai, kas būtų, jei dėl vienokių ar kitokių priežasčių dabartinio Seimo pirmininko neliktų ir susiklostytų aplinkybės, kad kandidatą į šį postą tektų siūlyti mums. Tai tikrai nereiškia, jog ieškome kokio kandidato. Kol kas tai būtų nekorektiška", - aiškino jis.

REKLAMA
REKLAMA

J.Razma taip pat patvirtino, kad per TS-LKD frakcijos posėdį paminėta galima konservatorių kandidatė į Seimo pirmininkus. "Logiška, jog nuskambėjo I.Degutienės pavardė. Ji - pirmoji Seimo pirmininko pavaduotoja, todėl kai kurie įsivaizduoja, kad būtent I.Degutienė galėtų pakilti laipteliu aukščiau", - dėstė J.Razma.



Sunkumų nekiltų

Atostogaujantį Seimo pirmininką šiuo metu pavaduojanti I.Degutienė teigė kalbų apie galimą kilimą karjeros laiptais negirdėjusi. Tačiau, sulaukusi siūlymo eiti Seimo vadovės pareigas, greičiausiai jo neatsisakytų. "Galvočiau, - šyptelėjo ji. - Manau, su parlamento pirmininko pirmosios pavaduotojos darbu susitvarkau, ne kartą esu pavadavusi ir patį pirmininką, tad ypatingų naujovių nebūtų. Praėjusį rudenį šis veiklos baras man dar buvo nežinomas, bet dabar padėtis visai kitokia."

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kol kas I.Degutienė nenorėtų skubinti įvykių. Esą jei A.Valinskas ir atsistatydins ar bus atstatydintas, klausimą dar reikės spręsti koalicijos viduje.



A.Valinskas tyli

Šiomis dienomis Norvegijoje drauge su Klaipėdos apskrities viršininku A.Burkšu lašišas žvejojantis Seimo pirmininkas A.Valinskas į kalbas apie planuojamą valdžios persiskirstymą nereaguoja. "Gandų ir panašių svarstymų Seimo pirmininkas nekomentuoja. Jis žada laukti oficialios informacijos, nes yra įsitikinęs, kad tarp koalicijos partnerių turi vykti dialogas", - LŽ sakė A.Valinsko atstovė spaudai Indrė Viržintė.

REKLAMA

Kiti valdančiosios koalicijos partneriai neprieštarautų I.Degutienės kandidatūrai į Seimo pirmininkes. Tačiau jie pageidautų, kad šis reikalas būtų sprendžiamas koalicijos viduje. Seimo Tautos prisikėlimo partijos frakcijos seniūnas Laimontas Dinius pirmiausia norėtų sulaukti konkrečių siūlymų. "Manau, I.Degutienės kandidatūra mūsų frakcijai būtų priimtina. Ji labai kompetentinga, be to, aukštos politinės kultūros žmogus", - galimą kandidatę į Seimo pirmininkes gyrė L.Dinius.

Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis taip pat lenkė galvą prieš I.Degutienę, jos kompetenciją ir politinę patirtį. Tačiau klausimą dėl būsimo Seimo pirmininko jis pageidautų išspręsti derybomis su koalicijos partneriais.

REKLAMA

Vadovaujasi ir jausmais


Seimo Liberalų ir centro sąjungos frakcijos seniūnas Artūras Zuokas irgi nešykštėjo I.Degutienei gražių žodžių, nors, jo nuomone, nereikėtų skubinti įvykių ir kai kurioms partijoms priiminėti vienašališkų sprendimų.

Seimo vadovo pavaduotoja "darbietė" Virginija Baltraitienė įsitikinusi, kad I.Degutienė - viena geriausių kandidačių į parlamento pirmininko postą. Opozicijos atstovė žavisi konservatorės kompetencija, gebėjimu vadovautis ne tik logika, bet ir jausmais. "Metus padirbėjusi pirmąja Seimo pirmininko pavaduotoja I.Degutienė įrodė, kad gali rasti sutarimą ir su valdančiaisiais, ir su opozicijos atstovais. Be to, manau, ir parlamentui pagaliau turėtų vadovauti moteris", - kalbėjo V.Baltraitienė.

"Darbietė" tik suabejojo, ar tikslinga svarbiausius valdžios postus atiduoti į vienos partijos rankas. "Matau nemažą blogybę, kad TS-LKD gali turėti kone visą valdžią Vyriausybėje ir Seime. Man regis, čia reikėtų didesnio partinio pasiskirstymo", - įsitikinusi ji.

Roberta TRACEVIČIŪTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų