REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS


Prieš naujojo TV ir politinio sezono pradžią Energetikos ministras A. Sekmokas atskleidė, kad jau išsėmė savo populistinių pažadų ir demagoginių išvedžiojimų atsargas. Teko griebtis banalaus melo.

REKLAMA
REKLAMA


Panaikinti LEO LT, AB (toliau – LEO LT) kliūčių neliko. Galima vykdyti daug kartų skelbtą pažadą. Anksčiau vis reikėjo palaukti, kol įsivažiuos Vyriausybė, įsisteigs Energetikos ministerija, bus pakeista bendrovės stebėtojų taryba. Ministras dievagojosi dirbąs naktimis, kad tik procesas judėtų greičiau. Paskui išaiškėjo, kad LEO LT likvidavimui būtinos įstatymų pataisos. Šiandien visi tie klausimai jau puikiai išspręsti.

REKLAMA


Nuolat skambėjo didžiulis susirūpinimas, ar UAB „NDX energija“ (toliau – NDX energija)  neužsispirs  lemiamu momentu ir nepareikalaus  negautų  pajamų.


Dešimtis kartų man pačiam teko žiniasklaidos mikrofonams atsakinėti į tą patį klausimą: „Kiek pareikalausite kompensacijų, jei Vyriausybė pasiūlys taikiai išsiskirti?“


Burbulas sprogo. NDX energija nieko nereikalauja. Priešingai, siūlome priimti mūsų raštišką kokių nors pretenzijų atsisakymą, jei būtų sprendžiama naikinti LEO LT sandorį ir pačią bendrovę restitucijos būdu.

REKLAMA
REKLAMA


Tuomet A. Sekmokas, visaip išsisukinėdamas nuo atviro dialogo ir viešos diskusijos (jis pabrėžtinai vengia akistatos tiesioginiame eteryje: paskutinę minutę apgavo Piliečių Santalkos konferencijos rengėjus, keliskart atsisakė dalyvauti TV laidose ir t.t.), pasirinko netiesos sakymą.


Anot ministro, restitucija nėra tinkamas būdas LEO LT likimui išspręsti, nes NDX energijos įnašas, steigiant nacionalinį investuotoją buvo pervertintas. Be to, per praėjusius metus dėl LEO LT sukurtų antrinių bendrovių ir dėl naudojimosi Kruonio HAE bei Kauno HE kompanija neva įgijo daugiau vertės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA


Bet juk restitucija tam ir skirta! Koks skirtumas, kiek buvo įvertintos AB „VST“ (toliau – VST) akcijos ir kokią dalį, steigiant LEO LT, gavo NDX energija, jeigu įnašai grąžinami natūra? O visa sėkmingai pavaldžius energetikos ūkį sukurta „vertė“ tokiu atveju irgi liktų valstybei.


Šitokiu būdu įvykdyti politinį įsipareigojimą tautai ir sunaikinti LEO LT būtų galima per kelias darbo dienas. Užuot taip pasielgęs, ministras žarsto naujus pažadus, kad LEO LT bus likviduota dar šiemet, o tyliai dirbama, kad taip tikrai neįvyktų.

REKLAMA


„Liūto“ medžiotojui iškilo „nauja“ kliūtis – galimai netinkamas AB Vakarų skirstomųjų tinklų privatizavimas. Bet kuo čia dėtas LEO LT likvidavimo klausimas? Sunaikinus „liūtuką“ ir grąžinus VST įnašą NDX energijai, būtų galima, anot R. Kuodžio, „iki pamėlynavimo“ aiškintis, ar kas nors pažeista ją privatizuojant 2003-iaisiais ir vėliau indeksuojant bendrovės turtą. Laidai ir stulpai juk liktų ten pat.


Dar viena įvardijama „problemėlė“ – paprastas LEO LT panaikinimas restitucijos keliu gali būti naudingas NDX energijai. Skamba populiariai, tačiau pati mintis priešpastatyti konkrečią investiciją ir valstybės interesus veda labai pavojingu keliu. Įsivaizduokite premjerą pranešant ministro A. Sekmoko tonu: „Suprantu, kad Vyriausybės obligacijų išpirkimas būtų laaaabai naudingas jų turėtojams, bet ar tai naudingiausia visuomenei?“

REKLAMA


Nelaikau savęs visuomenės veikėju. Tiesiog atstovauju savo bendrovei, kuri vis dar turi LEO LT akcijų. Girdėjau, kad atėjęs valdžion Aleksandras Lukašenka įvertino vienos bendros su užsienio kapitalu įmonės partnerių padėtį, sakydamas: „O kas jie tokie? Jie turi tik akcijų...“ Lietuvoje teisingumą skelbia ir vykdo A. Sekmokas.


Joks verslininkas netoleruotų vagysčių iš bendrovės, kurioje dalyvauja. LEO LT grupė, jau paragavusi šiuolaikinės vadybos principų, vėl sparčiai grįžta į gūdžius senojo energetikų klano praktikuotų „viešųjų“ pirkimų laikus. Kaip vienoje laidoje kalbėjo buvęs ministras L.Ašmantas: „Partiją reikia paremt“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA


Joks normalus akcininkas nepajėgtų kantriai tylėti, stebėdamas, kaip ministras sodina į energetikos bendrovių vadovų kėdes vien partiniais ar giminystės kriterijais parinktus asmenis ir drįsta fantazuoti, kad taip elgtis jį įpareigoja Konstitucinio teismo nutarimas.


Tokie melai piktina. Jei reikia atskirti nuo AB „LIETUVOS ENERGIJA“ elektrines, niekas tam netrukdo. Jei kyla klausimų dėl VST privatizavimo – tirkite. Jei abejojate, ar galėjo efektyviai valdoma bendrovė būti tokia pelninga – aiškinkitės. Norite rasti kaltų ir nubausti juos dėl „amžiaus aferos“ – pirmyn. Tik nešnekėkite, kad dėl to būtina išsaugoti LEO LT. Atidėlioti šios organizacijos išardymą ministerijos kolektyvą skatina visai kiti veiksniai.

REKLAMA


Pirmasis – galimybė primityviai pasipelnyti giminėms ir partiečiams. Kuo toliau į šalį nuo neskaidrių darbelių nukreips visų dėmesį skambūs ministro pranešimai, tuo geriau.


Antrasis – siekis kaip reikiant pamokyti NDX energiją ir jos akcininkus. Pradėta nuo to, kad verslininkai neturi pasipelnyti. Paskui nuspręsta, kad turi atgauti mažiau, negu įdėjo. Dar vėliau patikslinta: daug mažiau. Spėju, kad net jei pasiūlytume perleisti savo akcijų dalį dar primokėdami, ministras išrastų argumentų paaiškinti, kodėl tai nėra teisinga.

REKLAMA


Trečiasis – smagumas tampyti energetikos liūto maitą po politinę areną. Rodyti ją, kaip savo galios ir buvusiųjų valdžioje nuodėmių liudijimą, taip siekiant politinės ir partinės karjeros. Kad nusibodusi tema neatauštų, ministras tuoj pasistengs įvelti valstybę iškart į keletą daug kainuosiančių teisminių procesų.


Elektra vis tiek brangs. Naujuoju tarifu drauge apmokėsime visas ministerijos išdaigas.


Ignas Staškevičius



REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų